Алкоголь при гастриті і виразці – чи можна пити і який

Країни колишнього СРСР знаходяться в першій десятці країн, населення яких часто вживає алкоголь. Це навіть вважається частиною слов’янського менталітету. У той же час, неправильне харчування, стреси і куріння сприяють виникненню різних захворювань шлунково-кишкового тракту. Найпопулярніші з них: гастрит, виразка шлунка і дванадцятипалої кишки, хронічний панкреатит і холецистит. Чи можливо поєднати алкоголь при гастритах з дотриманням рекомендацій лікаря?

Гастрит – це захворювання, при якому порушується слизова шлунка і формується ерозія, часто кілька. При відсутності лікування і порушеннях дієти виникає виразка. Як правило, цей процес зачіпає і слизову дванадцятипалої кишки – виразка може утворитися і там. Любителі застіль впадають в паніку і запитують у лікарів, чи можна вживати алкоголь при цих захворюваннях.

вплив спиртного

Що відбувається після прийняття алкоголю у хворого з гастритом? Проходячи через стравохід, алкоголь потрапляє на слизову оболонку шлунка. У цей момент розвивається гіперемія її і набряк.

Наслідки можуть бути дуже неприємними і навіть небезпечними:

  • опік слизової;
  • дрібні виразки;
  • діапедезні кровотечі;
  • уповільнення перистальтики – зменшується кількість глутатіону, і зростає токсичність етанолу для організму;
  • порушення вироблення муцину – захисної шлункового слизу;
  • виникнення анемії через погіршення всмоктування корисних речовин.

Алкоголь при виразці шлунка може викликати розриви слизової оболонки в кардіальному відділі, через це виникає шлункова кровотеча, яке може привести до летального результату.

Що робити хворому

При такому діагнозі від хворого необхідно дотримуватися дієти, зміна способу життя, прийняття медикаментів. Зокрема, мається на увазі відмова від алкоголю і куріння тютюну.

При гастриті з підвищеною кислотністю вкрай важливо приймати антисекреторні та антацидні препарати. Потрібно виключити продукти, які підвищують кислотність.

У людини не повинно виникати питання, чи можна пити алкоголь при гастриті, при виразці шлунка або дванадцятипалої кишки. Адже відповідь очевидна. Не слід забувати, що зазвичай таке захворювання лікується антибактеріальною терапією. А при поєднанні алкоголю і антибіотиків утворюються токсичні речовини, які здатні викликати сильне отруєння.

Часто лікарі призначають пацієнтам інгібітори протонної помпи (Омез, Нексиум, Зульбекс і інші). А при поєднанні з алкоголем ці препарати дають побічні ефекти: головний біль, алергічна реакція, гіпомагніємія, нудота, блювота.

Який алкоголь можна

Спиртне при гастриті і виразці, так само, як і куріння, суворо протипоказані. Так скаже вам будь-який гастроентеролог. Однак бувають ситуації, в яких відмовитися від алкоголю повністю не виходить. Якщо у вас не період загострення захворювань шлунково-кишкового тракту, а виразка зарубцювалася, при відмінному самопочуття можуть мати місце деякі похибки дієти.

В такому випадку, щоб ви собі не нашкодили, наведемо кілька правил:

  • Не приймайте таблетки за 3 години до вечері зі спиртним.
  • Не пийте алкоголь на голодний шлунок.
  • Алкогольні напої повинні бути високої якості.
  • Намагайтеся не переїдати. Через уповільнення перистальтики їжа почне розкладатися в шлунку, і ви будете почувати себе погано.
  • Ваша доза спиртного – 60 мл., Дозволено збільшити до 70 мл.
  • ?У шлунку повинна бути, крім алкоголю, ще й їжа.
  • Знизити інтоксикацію допоможуть сорбенти – активоване вугілля, а також смекта.
  • Пити алкоголь при виразці або гастриті потрібно якомога рідше, а краще зовсім відмовитися від його вживання.

Ці спиртні напої заборонені навіть в період ремісії:

  • пиво;
  • алкогольні коктейлі;
  • слабоалкогольні газовані напої, що містять барвники та смакові добавки;
  • шампанське;
  • ігристі вина.

Тепер розглянемо докладніше питання, який алкоголь можна пити при гастриті і виразці.

горілка

Чи можна горілку при гастриті? У деяких західних дослідженнях виявлено, що мала доза (40 мл.) Горілки може знизити частоту зараження Helicobacter pylori і виникнення інфекційного гастриту. Однак лікарі радять ставитися до цієї заяви з часткою скептицизму.

Горілка – 40-градусний алкогольний напій. Градуси вказують на ступінь розведення етанолу водою. Зазвичай етанол одержують перегонкою з картоплі, буряка, березової стружки. Для досягнення особливого смаку в горілку додають ароматизатори та загусники. В результаті напій набуває м’який смак.

Оскільки при гастриті шлунку і виразці дванадцятипалої кишки проникність слизової підвищена, можливо отруєння цими добавками.

Правила вживання:

  • Не купуйте дешеву горілку! Зазвичай вона зовсім не очищена, в неї додають гліцерин і соду, які в кілька разів збільшують шкоду від напою.
  • Цей вид алкоголю потребує подвійної фільтрації. Тому вибирайте напій преміум класу. Він проходить процедуру додаткової очистки.
  • Допустима доза алкоголю для одного вечора – 40 мл.
  • Обов’язково закусуйте! Але не солоними огірками або чорним хлібом, а супом.
  • ?У разі загострення захворювання шлунково-кишкового тракту, відмовтеся від спиртного.

Поставивши собі за питанням, чи можна пити горілку при виразці шлунка, в інтернеті або літературі знайдете думки, що спиртне сприяє рубцюванню виразки. Розвіємо цей міф.

Якщо виразка або гастрит інфекційної природи – тобто виявлена ??бактерія Хелікобактер пілорі, то відбувається наступне: етанол розщеплюється мікроорганізмом, при цьому виділяється ацетальдегід, який запускає каскад реакцій перекисного розщеплення ліпідів мембрани клітин і утворення вільних радикалів. Це, в свою чергу, погіршує стан і знижує захисні властивості слизової оболонки.

При наявності схильності, алкоголь при виразці дванадцятипалої кишки або шлунка може призвести до онкологічного процесу.

коньяк

Коньяк – міцний алкогольний напій з винограду. Зазвичай подається в келиху «сніфтер» об’ємом приблизно 280 мл. Це велика доза для хворого шлунка. Попросіть бармена або офіціанта налити половину келиха «тюльпан», т. Е. Не більше 70 мл.

За французькою традицією коньяк подається разом з кавою і шоколадом. Також прийнято подавати його з шматочками лимона. Однак лимонний смак перебиває смак коньяку і збільшує вироблення шлункового соку, що при гастриті з підвищеною кислотністю небажано. Просіть принести коньяк без добавок з шматочком гіркого шоколаду.

вино

У період ремісії при сильному бажанні можна дозволити собі півкелиха вина. Переважно напівсолодке або сухе (але не кисле).

Основне правило – випивати напій за вечерею (НЕ натще), уникати десертних (через надмірну фортеці і великої кількості цукру) і кислих (щоб не дратувати слизову шлунка) вин.

Дуже добре, якщо ви заміните спиртний напій якісним безалкогольним вином.

вермут

В основі вермуту біле вино, в яке додані прянощі і цукор. Буває сухий вермут – з прянощами, але без цукру.

Вермут вважається якісним, якщо до його складу входить безліч трав: деревій, м’ята, кардамон, мускатний горіх, коріандр, звіробій та інші. Напій зазвичай п’ють на аперитив – з закусками.

Рекомендується його пити при виразці повільно, невеликими ковтками, закушуючи НЕ фруктами, а канапе.

Алкогольна гастропатия – розпізнати і знешкодити

За даними міжнародних рекомендацій терміни гастрит і виразка шлунка і дванадцятипалої кишки об’єднуються терміном «функціональна диспепсія». До цього відноситься також алкогольна гастропатия або по-простому алкогольний гастрит. Він виникає тоді, коли людина пив спиртне багато і довго.

Наведемо найбільш часті прояви:

  • тривалі ниючі болі в епігастрії;
  • нудота до їжі і після;
  • блювота з домішкою слизу і жовчі. Після блювотного акта – полегшення;
  • печія – тобто печіння за грудиною, що виникає при зворотному перебігу вмісту шлунку в стравохід;
  • відрижка кислим або повітрям;
  • швидке насичення і переповнення шлунка;
  • запори, здуття живота;
  • відбитки зубів на язиці.

Ознака, який відрізняє цей гастрит від інших – зникнення або зменшення всіх симптомів після алкоголю.

Не приймайте знеболюючі НПЗЗ при болях в животі. Це посилить інтоксикацію.

різновиди

Розрізняють гострий і хронічний алкогольний гастрит:

  • Гострий – інакше його називають синдром Маллорі-Вейсса. Виникають множинні ерозії, які починають кровоточити – в результаті людина може померти від внутрішньої кровотечі. Тому алкоголь при виразці 12-палої кишки може бути смертельно небезпечний.
  • Хронічний – формується в результаті частих пиятик протягом тривалого часу. Хронічний, в свою чергу, ділиться на ремісію і загострення.

Режим харчування

Якщо захворювання гостре або в фазі загострення, з підвищеною секрецією шлункового соку – потрібна дієта №? 1. Коли кислотність знижена, призначають дієту №? 2. Якщо хвороба перейшла в стадію ремісії, для відновлення призначають дієту №? 15 – перехідну між лікувальним харчуванням і звичайним раціоном здорової людини.

Режим – прийом їжі 5-6 разів на день, обмежені гарячі і холодні страви.

Необхідно виключити такі продукти:

  • смажені блюда – смажене м’ясо, картопля, омлети;
  • жирні молочні продукти – сметана, твердий сир, молоко (знежирене можна);
  • солодощі;
  • випічка;
  • прянощі, соління, спеції.

Що можна пити з неалкогольних напоїв:

  • воду;
  • компоти з сухофруктів;
  • знежирене молоко;
  • зелений чай;
  • смузі з овочів і фруктів.

Пам’ятайте, що здоров’я починається з малого. Запитайте себе: чи хочу я піклуватися про себе, або мені важливіше веселі вечірки зі спиртним. Якщо ви все ж не хочете відставати від суспільства, пам’ятайте про тих правилах, які ми перерахували вище, головне – порушуйте дієту не у шкоду собі!