Дієта при ентеровірусної інфекції для лікування дорослих і дітей

Ентеровірусна інфекція, або кишковий грип, – захворювання широко поширене і часто діагностується. Дієта при ентеровірусної інфекції має терапевтичне значення. Вона є необхідним компонентом правильного і ефективного лікування.

Мета призначення дієти

Збудниками інфекції є кишкові віруси. Для них характерна висока стійкість до несприятливих факторів зовнішнього середовища. Вони здатні протягом тривалого часу зберігати свою активність при низьких температурах, підвищеної вологості, сухому повітрі. В організм людини віруси проникають за допомогою дихання або з зараженими продуктами харчування. Разом з кровотоком поширюються по всіх тканинах і органах. Можуть вражати серцево-судинну, опорно-рухову, дихальну системи. Небезпеку становлять ускладнення захворювання, такі як пневмонія, менінгіт, фарингіт.

Основні запальні процеси при ентеровірусної інфекції локалізовані в кишечнику. Тут знаходиться вогнище захворювання. Дотримання дієти дозволяє зменшити інтенсивність запалення і знизити прояв головних симптомів хвороби. До них відносяться:

  • нудота блювота;
  • пронос;
  • висока температура;
  • болю в м’язах і суглобах;
  • запалення слизових горла;
  • нежить кашель.

Часта блювота, що супроводжує це захворювання, робить прийом лікарських препаратів малопродуктивним. У такому випадку може допомогти тільки дієта. Вона підвищує ефективність медикаментозної терапії багаторазово.

Дотримуючись дієти, можна істотно скоротити тривалість лікування і звести до мінімуму ризик можливих ускладнень.

Основні правила

Дієта при ентеровіруси сувора. Вона передбачає не лише відмову від ряду продуктів, а й дотримання певних правил:

  • Рясне пиття – не менше 2-2,5 л води в день. Вода повинна бути тепла, відфільтрована або кип’ячена. Пити потрібно кожні 30-40 хвилин невеликими порціями. Такий режим прийому рідини дозволить уникнути зневоднення організму, яке часто супроводжує це захворювання. Крім того, вживання води допомагає очистити організм від токсинів.

  • Дробове харчування – 5-6 прийомів в день. Порції повинні бути невеликими – не більше 200 г, так їжа краще засвоюється. Великі обсяги здатні спровокувати напади блювоти.
  • Їжа повинна бути відвареної або приготовленої на пару. Після приготування її краще перетерти або подрібнити блендером до кашоподібного стану. У такому вигляді їжа легше всмоктується кишечником.
  • Все, що вживається в їжу, включаючи напої, має бути теплим (33-35 ° С). Їжа такої температури не дратує шлунок і кишечник, краще засвоюється.
  • Для швидкого відновлення мікрофлори кишечника додатково слід приймати пробіотики. Незайвим буде прийом вітамінних комплексів, т. К. Дієта при ентеровіруси сувора і тривала, необхідно уникнути дефіциту необхідних вітамінів і мінералів.

Допустимі і заборонені продукти

Список продуктів, заборонених до вживання при інфекції, великий. В першу чергу слід відмовитися від усього, що викликає посилене скорочення кишечника. це:

  • свіжі овочі і фрукти;
  • зелень;
  • приправи і спеції;
  • газовані напої.

Під суворою забороною також знаходяться:

  • жирне м’ясо і риба;
  • яйця;
  • всі види капусти в будь-якому вигляді;
  • всі бобові (квасоля, горох, сочевиця, нут);
  • вівсянка, геркулес, пшоно, перловка;
  • масла (рослинні і вершкове);
  • макарони;
  • свіжоспечений хліб (чорний, білий);
  • кондитерські вироби, здоба;
  • всі молочні і кисломолочні продукти, сир;
  • ковбаси, копченості.

Страви в більшості прісні, пісні, позбавлені смаку. Урізноманітнити раціон допоможуть запечені в духовці яблука і груші. Їх вживання рекомендовано лікарями. Фрукти, приготовані таким чином, вбирають отруйні речовини і токсини, що утворюються в кишечнику в результаті запального процесу, і виводять їх з організму.

Крім цього, до вживання допускаються:

  • рис, гречка;
  • відварені овочі (кабачок, картопля, гарбуз, морква);
  • сухарики, галети, слайси;
  • нежирне м’ясо (курка, індичка, кролик);
  • зелений чай;
  • компот із сухофруктів, ягід чорниці та калини (сушених);
  • березовий сік.

Позитивний ефект має прийом рисового відвару. Густа рідина після варіння крупи заспокоює кишечник, дає відчуття ситості надовго. Його можна вживати на всьому протязі дієти в якості пиття або у вигляді супу з сухариками.

Детальніше про цю інфекції і правилах харчування ви дізнаєтеся з цього відео:

Зразкове меню

Дієта при ентеровірусної інфекції умовно ділиться на два періоди. Перші два тижні, на які припадає період розвитку хвороби і її розпал, харчування дуже обмежене. Загальний обсяг їжі, споживаної в добу, повинен бути зменшений в 4-5 разів.

Раціон переважно складається з каш на воді, овочевих супів і пюре. Акцент робиться на питво. Рекомендовано вживання мінеральної води без газу.

Через два тижні поступово вводяться нові продукти з дозволеного списку, і відстежується реакція організму. Так потроху харчування стає більш різноманітним. Зразкове меню представлено в таблиці.

сніданок обід вечеря перекушування
можливі страви Рисова каша на воді без масла Овочевий суп з куркою Картопляне пюре запечене яблуко
Гречана каша Парові котлети і пюре з кабачків Гарбуз, тушкована з журавлиною і медом запечена груша
Омлет на пару Рисовий суп з індичкою Плов з рису і овочів на пару Кисіль зі слайсами
Рисовий відвар з сухарями Запечена курка з гречкою Кабачкова ікра (домашня) Зелений чай з сухарями
Гарбузове пюре з медом Кролик, тушкований з картоплею Овочевий суп-пюре Компот із сухофруктів

Особливості харчування у дітей

Після перенесеного захворювання на тривалий час формується імунітет і стійкість до вірусів певного виду. З цієї причини дорослі схильні до ентеровірусів менше. Частіше хворіють діти і підлітки. При цьому чим менша дитина, тим важче протікає захворювання.

Всі основні симптоми у дітей проявляються в більш вираженій формі. Для дитячої хвороби характерні висока температура, озноб, судоми, шкірні висипання на кінцівках. Стрімко розвивається зневоднення.

При появі перших ознак захворювання необхідно звернутися до лікаря. Нерідко призначається госпіталізація. Якщо дозволено домашнє лікування, потрібно забезпечити ізоляцію, надати окремий посуд і засоби гігієни.

Дієта у дітей при ентеровірусної інфекції грунтується на загальних правилах. Наголос робиться на рясне пиття. Кожні 20-25 хвилин потрібно випивати невеликі порції рідини (компот, морс, зелений чай, мінеральна вода, ромашковий настій). Для поліпшення смаку напоїв дозволяється додавати невелику кількість меду.

З істотною їжі перевага віддається рідких блюд – супів. Діти часто відмовляються від дієтичного харчування через низькі смакових якостей їжі. Перші дні хвороби дозволяється прийом їжі в мінімальних дозах (при дотриманні питного режиму). Повного голодування допускати не можна.

Дієта є обов’язковою частиною комплексної терапії і гарантією швидкого одужання. Дотримання дієти вкрай важливо при лікуванні і дітей, і дорослих.