Дієта при ішемічній хворобі серця

Одним з ключових чинників харчування хворих є дієта при ішемічній хворобі серця.

Пошкодження коронарних артерій, наприклад, при виникненні атеросклерозу призводить до появи ішемічної хвороби серця (ІХС). Але час від часу вірогідні прояви ІХС, ніяк не пов’язані з такою хворобою, як атеросклероз. Найчастіше це пов’язано з харчуванням. Однією з ключових заходів для профілактики хвороби і перешкоди її прогресування є спеціальне харчування при ішемічній хворобі серця.

Елементарні фактори ризику, пов’язані з раціоном харчування, що провокують прогресію і погіршення стан у хворих, такі:

  1. Велика енергетична цінність їжі, що вживається, часто призводить до підвищеного вазі за рахунок накопичення жирових відкладень. При цьому збільшується ступінь тяжкості ІХС.
  2. Вживання в їжу великої кількості жирів, що містять великий відсоток насичених жирних кислот.
  3. Брак в їжі рослинних жирів, що містять поліненасичені жирні кислоти. Дані речовини надають гарний вплив на рівень холестерину і перешкоджають відкладанню його в судинній системі.
  4. Вживання в їжу великої кількості продуктів, що містять холестерин. Особливо це загрожує, якщо мало вживати продуктів, що стабілізують обмін речовин і нормалізують відсоток жирів в організмі.
  5. Вживання в їжу цукру в чистому вигляді і цукру, що міститься в продуктах, призводить до збільшення кількості легкозасвоюваних рафінованих вуглеводів.
  6. Мінімальна кількість харчових волокон в їжі. Прогресування захворювання можливо через низьку кількість в раціоні хлібобулочних виробів з борошна грубого помелу, ягід, різних фруктів, овочів, круп. Вживання в їжу харчових волокон допомагає організму виводити холестерин і перешкоджає зайвому поглинанню організмом глюкози.
  7. Вживання в їжу великої кількості білків, особливо тварин, що провокує негативний вплив на обмін жирів в організмі, погіршує згортання крові і кровотік судин.
  8. Вітаміни В6, РР, С, А, Е, каротин, фолат сприяють нормалізації обміну речовин, особливо регулюють вміст холестерину і відсоток насиченості жирів. Біофлавоноїди (вітамін Р) і вітамін С сприяють зміцненню стінок судин. Недолік даних вітамінів в їжі істотно погіршує перебіг хвороби.
  9. Вживання в їжу сильно солоної їжі, велика кількість солі гальмує процеси вироблення ферментів жирового обміну. Призводить до погіршення стану судин.
  10. Вживання в їжу продуктів, що містять недостатню кількість або що не містять зовсім калію, йоду, магнію, цинку, мінеральних речовин. Це робить негативний вплив на щитовидну залозу, від роботи якої безпосередньо залежить рівень холестерину в крові.
  11. Систематичне порушення графіка харчування призводить до порушення обміну речовин, розщеплення і виведення жирів з організму.

Дотримуючись дієти, можна уповільнити розвиток ішемічної хвороби серця. Головне, щоб дієта послаблювала вплив перерахованих вище негативних факторів.

Для хворих на туберкульоз ІХС показана дієта з частковим обмеженням цукру, вуглеводів, тваринних жирів. Споживання білків необхідно обмежити до 70-85 грам в день. Половину з уживаних тваринних білків необхідно розподілити на морепродукти, рибу, м’ясопродукти, яйця і субпродукти.

Слід віддати перевагу рибі і морепродуктів по відношенню до м’яса і м’ясопродуктів. Необхідно обмежувати сіль, холестерин, одночасно збільшуючи кількість пектинів, вітамінів і харчових волокон. Риб’ячий жир, що міститься в морепродуктах, сприяє стабілізації обміну речовин, покращує згортання крові і зменшує ризик тромбів. Рекомендовано включати в їжу при лікувальній дієті мідії, кальмари, морську капусту. Гарне вплив на організм надають спеціальні дієтичні продукти.

Їжте більше овочів

Уникнути або полегшити перебіг ІХС можна, включивши в свій раціон харчування побільше фруктів, овочів, що містять багато клітковини рослинного походження. Клітковина при попаданні в шлунково-кишковий тракт, зокрема в кишечник, активно вбирає зайвий холестерин, який потрапляє туди разом з жовчю, і природним чином все це разом виводиться.

Клітковина благотворно впливає на обмін речовин, зменшує утворення бляшок в судинах. Клітковина рослинного походження в великому обсязі міститься в рисі, вівсяних пластівцях, гречці, висівках. Всі ці продукти потрібно включати в дієту.

Крім того, в овочах міститься багато вітамінів, але не варто сподіватися тільки на овочі – хворим додатково необхідно приймати медичні вітамінні препарати.

При ІХС необхідно строго стежити за розміром споживаної добової норми холестерину. Норма споживання холестерину в добу для хворих на ІХС – до 300 г. Хоча холестерин і міститься в яловичині, вершковому маслі, сметані, ковбасних виробах, але повністю виключати їх з дієти не варто. Необхідно тільки підходити розумно і обмежувати розмір добового споживання. Але потрібно пам’ятати, що жири жирам ворожнечу і вплив їх на організм теж різниться.

У зазначених вище продуктах містяться насичені жирні кислоти. Поліненасичені і мононенасичені (омега-6 і омега-3) особливо корисні для підтримки в хорошому стані судин. Продукти з цими речовинами в обов’язковому порядку необхідно включити в раціон, особливо при лікувальній дієті. Дані жирні кислоти у великій кількості містяться в оливковій олії. Хворим на ішемічну хворобу серця необхідно вживати в їжу в добу як мінімум 2 чайні ложки. Поліненасичених жирних кислот досить в рибних продуктах і нерафінованих рослинних маслах.

Дотримання дієти – запорука успіху

При ішемічній хворобі серця необхідно строго дотримуватися прописану лікарем дієту. Будь-які зміни в раціоні необхідно попередньо узгоджувати з лікарем. Рекомендується вживати в їжу такі продукти:

  • морепродукти;
  • різні молочні продукти, крім вершкового масла;
  • продукти із зернових;
  • масло рослинне;
  • овочеві і фруктові супи;
  • молочні супи;
  • відварне м’ясо: курка, телятина, баранина;
  • м’ясні бульйони – раз в тиждень;
  • паровий омлет;
  • фруктові соки без цукру.

Дотримання розпорядку дня

Дотримання простих правил при вживанні їжі є основоположним умовою будь-якої лікувальної дієти. Сніданок в будь-який день тижня необхідно починати з каші, фруктів і цільнозернового хліба. На обід потрібно вживати салат з овочів і злаків, особливо якщо є основне блюдо з м’яса. Квасоля, соєві продукти, листовий салат вживається для зниження рівня холестерину в крові. На десерт необхідно вживати нежирний йогурт, трохи фруктів. Солодке і цукор або зовсім не вживати, або вживати в невеликих кількостях.

Їду бажано готувати на оливковій олії. Щотижня необхідно вживати в їжу рибу або морепродукти. Гарним доповненням до основної їжі стане вживання горіхів: мигдаль, кеш’ю, фундук, волоського горіха. Головне не зловживати кількістю вживаних горіхів. Алкоголь допустимо, але в дуже обмежених кількостях. Особливо варто бути обережним при вживанні спиртного тим хворим, у кого є проблеми з нирками або печінкою.

Нестача фізичної активності

Головний ворог хворого при ішемічній хворобі серця – це гіподинамія. Помірні фізичні вправи сприяють природної регулюванню рівня холестерину в крові, стабілізують кров’яний тиск, дозволяють контролювати вагу. Особливо корисна швидка ходьба, яка крім позитивного впливу на фізичний стан організму ще й сприяє прояву апетиту.

Піші прогулянки, їзду на велосипеді можна поєднати з лікувальної дієтою, вживаючи під час зупинок корисні і здорові продукти, такі як фрукти, овочі або горіхи, поєднуючи з питвом чистих соків.