Застосування шипшини при високому холестерин

Шипшина – це не тільки красиве, але і дуже корисна рослина. Його цілющі властивості допомагають в попередженні та лікуванні безлічі патологій. Навіть лікарі підтверджують ефективну дію його трави і плодів. Рекомендується застосовувати шипшина при високому холестерин. Як він впливає на даний показник?

Корисні властивості і склад

Шипшина має безліч корисних властивостей, завдяки яким його і застосовують в народній медицині. Використання рослини дозволяє домогтися наступних результатів:

  • Нормалізація діяльності травних органів.
  • Усунення захворювань нирок.
  • Стабілізація психоемоційного стану.
  • Лікування простудних патологій.
  • Позбавлення від підвищеного артеріального тиску.
  • Зміцнення імунітету.
  • Прискорення виведення шкідливих речовин з організму.
  • Поліпшення якості крові.

Такий великий перелік цілющих властивостей шипшина має завдяки тому, що в його складі знаходяться такі компоненти як вітаміни груп В, РР, Е, К, С, мінерали – фосфор, кальцій, калій, магній, ефірні масла, білки, вуглеводи, органічні кислоти.

Вплив на холестерин

Доктора підтверджують, що шипшина сприятливо позначається на рівні холестерину в крові. Люди, які регулярно приймають кошти на основі цієї рослини, стверджують, що з їх допомогою вдається знизити концентрацію шкідливих ліпідів на 5%. Для цього потрібно пропити відвар або настій протягом півроку.

Завдяки шипшині вдається уникнути розвитку захворювань серця і судин, що виникають з вини високого вмісту поганих жирів в крові. Одним з небезпечних патологій в цій сфері є атеросклеротична хвороба. Для її запобігання шипшина можна приймати замість статинів.

Як застосовувати?

Шипшина при підвищеному холестерин використовуються в різних варіантах. Найбільш популярними способами прийому є наступні:

  • Відвар. Пропустити плоди через м’ясорубку, залити водою, відправити на слабкий вогонь і варити протягом 15 хвилин. Потім засіб процідити, дати охолонути і приймати по половині склянки двічі на добу.
  • Настій. Увечері в термос налити літр гарячої води, покласти 4 великі ложки ягід, щільно закрити і дати настоятися протягом всієї ночі. Вранці домашнє ліки процідити і вживати по склянці 3 рази в день. Зберігати настій дозволяється не більше декількох днів, щоб уникнути втрати корисних властивостей.
  • Настоянка. Потовкти плоди, покласти в банку розміром 1 літр, заповнити її горілкою, щоб вийшло трохи більше половини. Закупорити кришкою і залишити настоюватися на 2 дня, періодично струшуючи. Потім засіб процідити і приймати по 20 крапель, капнув їх на шматочок цукру.

Крім зазначених рецептів від холестерину доктора радять вживати чай з шипшини. Для цього знадобиться жменьку висушених плодів заварити окропом, дати настоятися 5 хвилин, процідити. При вживанні рекомендується покласти мед замість цукру.

Для приготування народних засобів при холестерин шипшина заготовляють самостійно. Рекомендується проводити збір рослини в теплу пору року, поки не настали холоди. Під впливом морозного плоди втрачають свої цілющі властивості.

Після збору ягоди необхідно висушити при температурі не менше 90 градусів. Підсушений шипшина набуває жовтого або темно-червоний колір. Зберігати рослина потрібно в скляній банці з щільною кришкою або в тканинних мішечках. Термін зберігання становить 2 роки.

Протипоказання

Люди, які страждають від підвищеного холестерину рівня в крові, повинні знати, що не всім дозволяється використовувати шипшина як допоміжний методу терапії. У даної рослини є ряд протипоказань до застосування, так як в його складі є компоненти, здатні привести до неадекватної реакції організму при деяких патологіях.

Забороняється приймати шипшиновий засоби проти холестерину в наступних випадках:

  1. Захворювання органів травлення (виразка, гастрит, висока кислотність шлунка).
  2. Порушення в роботі кровотворної системи (утворення тромбів, тромбофлебіт).
  3. Хвороби серця і судин.
  4. Підвищений артеріальний тиск.
  5. Шкірні патології.

Увага! Якщо приймати кошти на основі шипшини протягом тривалого часу, то підвищиться ризик виникнення порушень в роботі печінки. Іноді зустрічається такий побічний ефект як жовтяниця.

У шипшині є велика кількість вітаміну С. При його підвищеному вмісті в організмі відбувається негативний вплив на зуби, емаль. Тому лікарі радять після прийому відвару або настою полоскати ротову порожнину водою. Також шипшина здатний загальмувати відтік жовчі.

Таким чином, шипшина при високому холестерин – відмінний засіб, рекомендований лікарями як допоміжний способу лікування. Рослина має цілющі властивості, але і має протипоказання. Тому потрібна обов’язкова консультація лікаря.