Коріандр що це таке: корисні властивості та протипоказання, посівної і насіння кінзи, користь плодів рослини

Коріандр посівний – це однорічна зелена трав’яниста рослина сімейства зонтичних. Інші «народні» назви трави – калеандр, клоповник, сілантро, китайська петрушка або кінза. Коріандр зазвичай використовується як пікантна спеція в кулінарії. Можливе застосування рослини в косметології, миловарінні та парфумерії для додання особливого приємного аромату. Зазвичай використовують всі частини пікантного рослини – насіння, зелень, зерна і корінь.

Що таке коріандр: історія рослини

Рослина коріандр або кінза було описано ще в перших стародавніх трактатах. Ця трава була однією з найпоширеніших у світі ароматних і пряних рослин, які вирощувалися на території Середземномор’я і Азії ще до нашої ери. В ті часи мандрівники, торговці і воїни брали кінзу з собою в довгу дорогу.

Вони помітили, що після вживання рослини:

  • Підвищується енергія і апетит;
  • Швидше відновлюються сили після хвороб;
  • Краще гояться поранення.

Саме завдяки торговцям і мандрівникам насіння коріандрового рослини виявилися на території Європи і Росії, зокрема. Після цього в кулінарії почали використовувати, як і свіжу зелень, так і сушені насіння.

Насіння у кінзи круглі з діаметром близько 3-5 мм, зеленуватого або світло-коричневого кольору, дуже ароматні і трохи з гіркотою на смак.

Існує повір’я, що коріандр посаджений будинку допомагає очистити повітря і притягнути гроші. Настоянка ж, приготована з кінзи, може приворожити чоловіка.

Коріандр: корисні властивості та протипоказання рослини

Коріандр містить велику кількість важливих поживних речовин і цінних ефірних масел в своєму складі. Велике значення плоди цієї рослини за свої унікальні характеристики.

Хімічний склад кінзи:

  • Жиророзчинні вітаміни А і Е;
  • Більшість вітамінів В-групи і аскорбінова кислота;
  • Мінерали – магній, селен, калій, мідь, цинк і залізо;
  • Органічні кислоти і флаваноіди.

Всі ці корисні речовини знаходяться в рослині в збалансованій кількості і дуже добре засвоюються нашим організмом. Лікувальні властивості коріандру давно відомі і широко застосовуються в нетрадиційній медицині. Зелене листя рослини прекрасно тонізують судинну і м’язову систему.

Ефірна олія кінзи володіє сильним протиглистовою властивістю.

Настої і відвари з рослини допомагають швидко позбутися від стоматиту та кровоточивості ясен. Крім цього коріандр прискорює процеси травлення і обміну речовин. Це трава незамінна при застійних явищах в печінці і поганому апетиті. Протипоказання до застосування коріандру – виразкова хвороба шлунка, хронічний холецистит і вагітність.

Коріандр посівний: рецепти і застосування

Корисні властивості коріандру посівного можна поєднувати з іншими рослинними засобами. З нього можна приготувати чай, настойку або відвар.

Рецепти чаю і настою з коріандру:

  1. Жовчогінний чай. Для його приготування беруть квітки кмину і листя бобівника трилистого в рівній кількості по 4 грами і додають 1 грам молодих стебел коріандру. Одну столову ложку готової суміші заварюють склянкою крутого окропу. Після охолодження проціджують і приймають по половині склянки за 20 хвилин до їди.
  2. Чай для лікування геморою. Візьміть в рівних пропорціях плоди коріандру, кору крушини, деревію і листя касії. Дві столові ложки суміші заварити в 500 мл окропу, настоювати до повного охолодження. Приймати такий настій потрібно по половині склянки на ніч.
  3. Для підтримки нервової системи і підвищеній збудливості буде корисним застосування настоянки з кінзи. Для цього одну столову ложку плодів коріандру заливають 100 мл горілки. Настоюють протягом двох тижнів.

Денна доза дві чайні ложки настою – відмінна заміна лікарських засобів. Настій також можна застосовувати для лікування вугрового висипу, а відвар з кінзи може надавати м’яку сечогінну дію, тим самим знижуючи набряки.

Чай з коріандру має яскраво виражену потогінну дію і корисний при застудах.

В якості профілактики відвар або настоянку можна застосовувати при гастриті і виразці шлунка. При стресових і гіпотонічних станах чай з коріандру буде вам першим помічником.

Плоди коріандру: користь для діабетиків

Існує кілька рецептів, які можуть допомогти людям хворим на цукровий діабет знизити рівень глюкози і підвищити імунітет. Останній у діабетиків часто знижений на тлі гормональних порушень.

Рецепти, що дозволяють знизити дозу інсуліну:

  1. Візьміть 10 г плодів рослини і подрібніть в порошок. Мелений коріандр потрібно залити неповним склянкою окропу. Приймати такий відвар потрібно між прийомами їжі не менше ніж 3 місяці.
  2. Масло з плодів коріандру додають в чай ??або перші страви. Так щоденний прийом 3 крапель цього засобу значно поліпшить ваше самопочуття.

Крім цього, всім людям, що страждають на діабет важливо додавати до свого харчування якомога більше зелені. Коріандр в це списку повинен бути на першому місці.

Куди додавати коріандр: застосування в кулінарії

Серед величезної кількості спецій і приправ коріандр займає особливе місце. Широке застосування зелень знайшла в кавказької кухні і більшості країн Азії. У нас рослина теж набирає популярність.

Куди можна додати кінзу:

  • В якості ароматизатора для страв з капусти;
  • Незамінна спеція для бобових;
  • Марини і страви з риби;
  • Аджику і соус сацібелі;
  • М’ясні страви.

У великої харчової промисловості приправа незамінна для приготування ковбас, а також рибних і м’ясних консервів.

Разом з орегано, чебрецем, кунжутом і перцем чилі трава кінзи входить в рецептуру приготування мексиканського соусу «молі».

У східній кулінарії особливим попитом користується такий делікатес, як зацукровані насіння кінзи. Також плоди можна застосовувати в якості присипки для житнього хліба і булочок.

Рослина коріандр: що це таке (відео)

Коріандр як звичайна приправа на вашому столі допоможе вам впоратися з багатьма хворобами. Приємний аромат і незвичайний смак додасть пікантності і вишуканість ваших улюблених страв.

Варто почитати: