Отруєння кабачками: симптоми, перша допомога, лікування

Кабачки відносяться до нешкідливим продуктам. Їх одними з перших вводять в прикорм грудним дітям. Доведені корисні властивості і скромні протипоказання роблять продукт незамінним в раціоні будь-якої людини. Але після хімічної обробки овоч може стати вкрай небезпечним для здоров’я. Отруєння кабачками – явище рідкісне, але можливе. Якщо ви самі не займаєтеся вирощуванням овочів, то не можете ручатися за якість продукту і відсутність в ньому токсичних компонентів.

Код МКБ 10 при отруєннях

Харчові отруєння кодуються A05. При вживанні продуктів, заражених клострідіум, недуга позначається кодом A04.7. У разі регулярних підгодівлі овочів кабачки накопичують отруйні речовини. Вживання їх в їжу викликає інтоксикацію, яка кодується T57 і T60, в залежності від різновиду токсину.

причини

Чому відбувається інтоксикація при вживанні кабачка, розкажуть основні причини, зафіксовані медичною практикою. Отруєння смаженим овочем зустрічається вкрай рідко і пов’язано з тривалим зберіганням продукту після приготування. Найчастіше винуватцем інтоксикації виступає урожай, вирощений на нітратах, або консервований кабачок, зберігання якого здійснювалося не за правилами.

Харчові забруднення виникають через відсутність контролю над вирощуванням овочів на продаж. З цієї причини відбуваються масові отруєння, причому діти частіше страждають від неякісних продуктів харчування. Смак плодів, рясно поливаються добривами або оброблюваних нерегулярно, можливо буде іншим. При накопиченні нітратів характерна поява гіркоти. При таких умовах вирощування, коли проводиться постійна підгодівля фосфором і калієм, накопичення гіркоти неминуче.

Однак спровокувати гіркий смак може і інший фактор – підвищення кількості кукурбитацина. Це нетоксичний речовина, яке виступає в якості природного репеленту і присутній у складі всіх гарбузових культур. Кукурбітацин Мають онкопротекторні дією і знищує атипові клітини.

Існують спеціальні сорти кабачків з високим вмістом кукурбитацина. І все ж вживати в їжу гіркі кабачки небажано. Часто це продукти, які накопичили токсичні речовини і не несуть користь для здоров’я. Страви з цього овоча також будуть потенційно небезпечними – багато токсини зберігають активність навіть після теплової обробки.

симптоми

Отруєння гірким кабачком проявляється нудотою, зміною смакових відчуттів, шлунковими спазмами. Особливо небезпечним вважається отруєння ботулотоксином при вживанні маринованих кабачків з вичерпаним терміном придатності. Через інфекційної хвороби проявляються спочатку ознаки, властиві дизентерії: діарея, блювота, зневоднювання. Присутні симптоми загального отруєння, наприклад, запаморочення, втрата орієнтації, тремор.

Кабачок, який накопичив нітрати, викликає такі симптоми: нудота, слинотеча, болю в правому підребер’ї. При вживанні цього овочу в великій кількості виникають розлади з боку ЦНС, скачки артеріального тиску, головні болі.

Перша допомога

Якщо приготовлений продукт або кабачок в чистому вигляді спровокував інтоксикацію, то проводять промивання шлунка. З цією метою випивають близько 2 л. теплої кип’яченої води з невеликим додаванням марганцівки. Таким способом очищають шлунок при харчових отруєннях будь-якими продуктами.

У домашніх умовах проводять детоксикацію із застосуванням сорбентів – активованого або білого вугілля, «полісорб», «Смекти». Після отруєння людина може довго приходити в себе, але на другу добу його стан має покращитися. В іншому випадку не можна відкладати з викликом лікаря.

лікування

Невідкладна медична допомога необхідна навіть при незначних отруєннях, якщо постраждали діти і жінки під час вагітності. В умовах стаціонару проводять очищення шлунково-кишкового тракту, відновлюють водно-електролітний баланс, проводять етіотропну терапію.

Якщо постраждали маленькі діти, то зусилля спрямовуються на запобігання зневоднення. Дитячий організм швидко втрачає воду, і наступають небезпечні для життя стану: ураження ЦНС, параліч, кома.

Отруєння гірким кабачком часто пов’язано з попаданням в організм людини нітратів. У цьому випадку порушується дихання, погіршується зір, з’являється ціаноз. Лікування спрямоване на загальне очищення організму і купірування симптоматики.

За позитивного результату хворий дотримується дієти, що щадить протягом тижня. У раціон включаються крупи, пісне м’ясо на пару, другі бульйони. На час реабілітації утримуються від молочних продуктів, консервованої і жирної їжі.

Ускладнення і наслідки

Оскільки до гіркого смаку призводять найчастіше хімікати, то страждають внутрішні органи, знижується їх працездатність, розвивається функціональна недостатність. Якщо не пощастило отруїтися вагітній жінці, то не виключені необоротні наслідки для плода, аж до завмирання або переривання вагітності.

До ускладнень інтоксикації відносять:

  • хронічний дисбактеріоз;
  • ниркову або печінкову недостатність;
  • вразливість до кишкових інфекцій;
  • незворотні процеси з боку ЦНС.

профілактика

Правильне зберігання готових страв з кабачків попередить бактеріальні отруєння. Харчування свіжими овочами позитивно позначається на здоров’я, але потрібно бути впевненими в безпеці продукту. Поява гіркого смаку має насторожити.

Якщо весь плід віддає гіркотою, то мова йде про накопичення нітратів, а ось кукурбітацин накопичується тільки в кінчиках, як буває при дефіциті вологи або перезріванні. В цьому випадку прибрати гіркоту в кабачках вдасться за допомогою промивання овоча в підсоленій воді. Кабачки швидше очистяться від гіркого компонента, якщо з них зняти шкірку і нарізати скибочками.

Кабачки, які перебували в холодильнику тривалий час, також можуть гірчити. В цьому випадку можна позбутися неприємного присмаку під час приготування продукту. Його нарізають і обмазують сметаною, залишаючи маринуватися протягом півгодини. Потім овоч обсмажують.

Щоб рослина не було гірким і зберігало корисні речовини, його не зберігають довго. Не придатні для зберігання перезрілі овочі, а також кабачки з пошкодженої шкіркою і відірваними плодоніжками. Куплені кабачки завжди потрібно вимочувати в солоній воді і піддавати температурній обробці. Консервовані овочі необхідно вживають в їжу протягом 12 місяців після маринування.