Підвищений холестерин у жінок, або як боротися з недугою

Сьогодні підвищений холестерин у жінок спостерігається після 30-35 років. Надлишок цього з’єднання в крові свідчить про розвиток серйозної патології серцево-судинної системи – атеросклерозу. Правильно поставлений діагноз і своєчасне коректне лікування дозволять запобігти ускладненням, позитивно позначаться на якості життя пацієнток.

Трохи про холестерин

Холестерин відноситься до жиророзчинних сполук, які беруть участь у формуванні мембран нових клітин, синтезі вітамінів і інших життєво важливих процесах. У людському організмі ця речовина необхідно і для вироблення гормонів надниркових і статевих залоз. Близько 70-80% сполуки відтворюється печінкою, а частина, що залишилася надходить ззовні разом з їжею. При неправильному харчуванні (вживання висококалорійних продуктів, багатих на холестерин) відбувається порушення ліпідного обміну.

Пристрасть до фаст-фуду і жирної їжі призводить до розвитку атеросклерозу. Підвищений холестерин у жінок викликає закупорку артерій, збільшення в’язкості крові, тромбоутворення.

В результаті досліджень медики виявили дві основні різновиди ліпідних сполук в людському організмі – ліпопротеїни високої і низької щільності. При порушенні балансу цих речовин починає розвиватися патологія серцево-судинної системи. Через надлишок ліпопротеїнів низької щільності частина речовин починає осідати на стінках кровоносних судин – в таких місцях і утворюються холестеринові бляшки. Відсутність лікування та ігнорування правильного здорового харчування призводить до поступового розростання атеросклеротичних з’єднань, закупорці кровоносних «магістралей». В остаточному підсумку у людини настає кисневе голодування життєво важливих органів, омертвіння клітин тканин.

Лікарі радять періодично відстежувати холестеринові показники, особливо якщо хворі входять в групу ризику по розвитку атеросклерозу. Такі заходи допоможуть вчасно виявити захворювання, почати коректне лікування. На початкових стадіях атеросклерозу боротьба з хворобою може полягати лише в корекції способу життя – спеціальній дієті, фізичні вправи. У деяких випадках дозволяється використовувати фітотерапевтичні засоби для зміцнення стінок судин, зниженню рівня «шкідливого» холестерину.

Чи є користь від холестерину і чому він підвищується?

З початку глобальної війни, яку оголосили холестерину ще в 70-80-ті роки минулого століття, у багатьох хворих виникає питання «А навіщо необхідно це з’єднання?» Якщо високий холестерин у жінок і чоловіків призводить до розвитку серйозних захворювань, то яка користь від цього речовини? Користь, однозначно, є. У нормальних кількостях (не більше 5-5,2 ммоль / л) холестерин бере участь у безлічі процесів, що відбуваються в організмі. Серед них:

  • забезпечення захисної функції для клітин;
  • перешкоджання безконтрольної кристалізації вуглецю;
  • участь в переробці жовчі, синтезі вітаміну D, інших обмінних процесах.

Відсутність фізичних навантажень, пристрасть до висококалорійних страв, захворювання серцево-судинної та ендокринної систем (в тому числі цукровий діабет, дисфункція щитовидної залози і ожиріння) призводить до зростання холестеринових показників. Тютюнопаління та зловживання алкоголем теж сприяють розвитку патології. У деяких випадках підвищений холестерин в крові у жінок спостерігався після довгого застосування гормональних препаратів, зокрема, оральних контрацептивів.

Ще одна причина, по якій може змінитися рівень ліпопротеїнових з’єднань в крові – похилий вік. Недарма раніше атеросклероз відносили до старечих хвороб. До слова, підвищений холестерин у жінок спостерігається лише після розміну п’ятого або шостого десятка, в той час як чоловіки виявляють у себе патологію у віці 35-40 років. Це пов’язано з особливостями жіночого організму краще переробляти холестеринові сполуки.

Зовнішні прояви хвороби і ускладнення

На тлі тривало підвищеного холестерину у хворих розвивається атеросклероз. Захворювання може вражати великі кровоносні «магістралі» – аорту, брахіоцефальних і коронарні артерії, судини, що забезпечують кров’ю нижні кінцівок. Залежно від локалізації атеросклеротичних бляшок буде різнитися симптоматика. Однак, у атеросклерозу є і список загальних зовнішніх проявів, а саме:

  • болю в серці і стенокардія;
  • наявність в крові згустків, які помітні при кровотечах неозброєним оком;
  • зміна відтінку шкірних покривів (характерна жовтизна);
  • зниження концентрації уваги, запаморочення і головні болі;
  • кульгавість, важкість у ногах і оніміння кінцівок.

Якщо ви помітили хоча б кілька з перерахованих вище симптомів, радимо найближчим часом звернутися до терапевта або кардіолога. Лікар призначить ряд досліджень, які підтвердять або виключать наявність серйозного діагнозу. Якщо на тлі підвищеного холестерину у вас почав розвиватися атеросклероз, слід негайно приступати до лікування. В іншому випадку підвищується ймовірність виникнення ускладнень. Найнебезпечнішими з них вважаються інфаркти та інсульти, коронарна хвороба серця, повна закупорка артерій і некротичні процеси в тканинах.

Ефективним способом боротьби з атеросклерозом є дієтотерапія. Медикаментозне лікування призначається при високих ризиках ускладнень і запущених формах захворювання.

Продукти, які знижують холестерин, і загальні правила харчування

Після звернення до кардіолога пацієнти в першу чергу отримують рекомендації щодо корекції способу життя, а потім і поради по прийому медикаментів. Знизити рівень ліпопротеїнів природним шляхом можна за допомогою дієтотерапії. Крім відмови від висококалорійної їжі, багатої тваринними жирами, лікарі дають список продуктів, які допоможуть нормалізувати холестеринові показники.

Перше місце в списку таких продуктів займають фісташки. Регулярне вживання цих горіхів знижує рівень холестерину на 5-15%. Хороший ефект спостерігається і при включенні в раціон мигдалю, волоських горіхів. Добре себе зарекомендували і певні сорти ягід – вишня і чорниця. Їх можна вживати не тільки в свіжому вигляді, але і робити компоти, киселі. Сприяють зниженню рівня ліпопротеїнів низької щільності і бобові. Всього 200 гр цих продуктів в щоденному раціоні допоможе нормалізувати співвідношення «шкідливого» і корисного холестерину, вивести надлишки з’єднань з організму.

Якщо говорити про загальні правила харчової поведінки при атеросклерозі, то пацієнтам необхідно перейти на дробове харчування. Про висококалорійних продуктах і переїдання варто забути. При виборі продуктів звертайте увагу на масову частку жиру. Краще вибирати дієтичну і знежирену їжу. Постарайтеся включити в раціон більше риби – в ній містяться насичені жирні кислоти. Кількість хлібобулочних і кондитерських виробів варто обмежити. Велика частина випічки робиться на маргарині, а цей інгредієнт здатний підвищувати рівень холестерину в крові.

Зелень, овочі і фрукти повинні складати основу вашого раціону. Такі продукти допоможуть комфортно скинути зайві кілограми і нормалізувати ліпопротеїнових показники. З кісломолочку можна вживати лише нежирне молоко, кефір, сир. На вершки і сметану накладається повна заборона.