Рівень холестерину при діабеті: підвищений або знижений

Процеси ліпідного і вуглеводного обмінів в організмі людини досить тісно корелюють. Обумовлено це накопиченням жирових клітин при надлишку вуглеводів. Високий рівень тригліцеридів, в свою чергу, викликає дислипидемию – порушення ліпідного обміну. Це призводить до зміни фракційного складу ліпофільного спирту – холестерину (ХС). Зростає відсоток молекулярних структур, насичених жирами: хиломикронов і ліпопротеїнів дуже низької щільності (ЛПДНЩ). Останні, наполовину захоплюються печінкою. Решта 50% ЛПДНЩ, внаслідок гідролізу трансформуються в ліпопротеїни проміжної і низької щільності (ЛПНЩ). Як результат, діабет і холестерин, точніше рівень ЛПНЩ-фракції останнього, щільно взаємопов’язані між собою.

Правила, яких слід дотримуватися, складаючи дієту при цукровому діабеті з підвищеним холестерином:

  1. Збільшити частоту прийому їжі до 5 – 6 разів за добу, зменшивши порцію страв.
  2. Мінімізувати вживання смажених продуктів.
  3. Основна увага приділяти калорійності раціону. Важливо враховувати споживання вуглеводів НЕ грамами, а калоріями.
  4. Виключити продукти, що містять рафіновані вуглеводи. Решта видів речовини вживати до 300 грам щодоби. Джерелом простих вуглеводів в їжі повинен виступати чорний хліб, овочі, каші з цілісних зерен.
  5. Допускається вживання риби і м’яса нежирних сортів.
  6. Білки в організм повинні надходити з кисломолочних та морепродуктів, а також яєць.
  7. Добовий раціон жирів знизити до 60 грам, де на рослинні продукти доводиться половина норми.

Основний же акцент, в складання дієтичного раціону потрібно робити на низький вміст рафінованих вуглеводів. Саме цей продукт, а не «харчової» холестерин становить небезпеку розвитку дисліпідемії при цукровому діабеті.