Шипшина: корисні властивості та протипоказання

Шипшина є багаторічний дикоростучий кущ. У народі цю рослину називають дикою трояндою. З давніх-давен чагарник славився своєю чудодійною силою. Його плоди використовували для лікування різних недуг. Також з ягід шипшини готували корисні відвари і настої, які покращували здоров’я та підвищували захисні функції організму.

На сьогоднішній день шипшина використовується в різних областях. Його застосовують в фармацевтиці, народній медицині, косметології і т.д. Про те, наскільки ця рослина корисно для нашого здоров’я, і ??як правильно готувати лікувальні відвари і настої на його основі, розглянемо далі.

лікувальний складу

Всі корисні властивості плодів і листя шипшини обумовлені його багатим вітамінно-мінеральним складом.

За допомогою дикої троянди можна боротися із захворюваннями кісткової і хрящової тканини, відновлювати зір і прискорювати регенерацію пошкоджених тканин. Щоб рослина принесло максимум користі, необхідно розібратися в тому, що конкретно міститься в його ягодах, і чим корисні його окремі складові.

Чим корисний шипшина?

Користь від шипшини для людського організму обумовлена ??його багатим природним складом. У ньому містяться безліч корисних речовин, причому їх кількість досить високо. Наприклад, за вмістом аскорбінової кислоти дика троянда обходить чорну смородину.

Багатий хімічний склад шипшини представлений такими корисними компонентами, як:

  • Вітаміни С, А, Е, В, К, Р. Вітамін С (він же – аскорбінова кислота) і вітамін Е допомагають відновлювати тканини. Аскорбінова кислота потрібна кісток і хрящів, а вітамін Е укріплює клітини і захищає їх від окислення. Їм же зумовлена ??користь шипшини для чоловіків і жінок – він відновлює репродуктивні функції організму. Завдяки високому вмісту вітаміну А шипшина допомагає при захворюваннях очей.
  • Яблучна і лимонна кислоти. Ці органічні сполуки покращують метаболізм і кровообіг, зміцнюють імунітет. Завдяки цим речовинам шипшина корисний при проблемах з обмінів речовин. Зокрема, його рекомендують в якості ефективного народного засобу для схуднення.
  • Ряд мікроелементів – цинк, магній, залізо, фосфор, кальцій і ряд інших речовин. При акуратному прийомі шипшина допоможе заповнити недолік цих елементів в організмі.
  • Рослинна клітковина і дубильні речовини. Ці компоненти можуть допомогти при розладах кишечника.

Особливу користь організму приносить саме настій на ягодах шипшини. Він покращує роботу серцево-судинної системи і підвищує згортання крові. Також цей напій допомагає вивести з організму шкідливі речовини, стимулюючи роботу нирок і сечового міхура. Плоди дикої троянди допомагають при температурних і хімічних опіках. Ще вони діють як заспокійливий засіб, а також використовуються в боротьбі з різними запаленнями.

Застосування в лікувальних цілях

Шипшиновий чай для зміцнення імунітету

  • Для заварювання використовуються зазвичай сушені плоди рослини. Цей чай використовують для відновлення після важких інфекційних захворювань, для зміцнення імунітету і від грипу і застуди. Щоб приготувати настій треба взяти 200 мл води і довести її до кипіння. Потім в воду додається 2 ст. л. плодів. Після цього суміш тримають на дуже слабкому вогні протягом 10-12 хвилин.
    Напій повинен постояти 15-20 хвилин, і тоді вже його потрібно процідити. Для поліпшення смаку і лікувальних властивостей можна додати в чай ??з шипшини 1 ч. Л. бджолиного меду. Пити по склянці кошти 3 рази в день під час їжі.

Загальнозміцнюючий шипшиновий сироп

  • Це лікувальне зілля допомагає очистити жовчний міхур і покращує мозкову активність. Нерідко його рекомендують літнім людям. Також лікувальний сироп допомагає зміцнити організм, очистити судини і відновити імунітет. Сироп корисний і для молодого організму – він підвищує витривалість і допомагає витримувати великі навантаження – як розумові, так і фізичні. Готується сироп саме з свіжозібраних плодів, в яких ще збереглися соки. Спочатку треба підготувати основу, змішавши кілограм цукру і 2 літри окропу. На кілограм цукру береться 1-1,5 кілограма плодів, за смаком. Чим більше цукру, тим солодший продукт. Самі плоди розрізаються і очищаються від насіння і ворсинок. Очищене сировину заливається теплим сиропом і залишається на 10-12 годин в закритому посуді. Потім плоди дістаються з сиропу і розкладаються по скляних банках. Рідина доводять до кипіння, тримають на слабкому вогні 3-5 хвилин і заливають нею розкладені плоди. Банки закривають кришками і стерилізують в окропі протягом 20-30 хвилин. Після цього банки закочуються і укладаються на зберігання. Сироп можна використовувати як для лікування, так і для періодичної профілактики, в разі потреби.

Кисіль з шипшини при проблемах з травленням

  • Даний кисіль допомагає при захворюваннях і розладах травної системи. У його приготуванні зазвичай використовуються висушені плоди дикої троянди. Але при бажанні його можна зробити і зі свіжих ягід рослини. Плоди треба очистити від насіння і ворсинок, а потім ретельно подрібнити. Зробити це можна за допомогою м’ясорубки, блендера або кавомолки. Тепер треба залити основу для киселю окропом. На 1 склянку підготовленого сировини беруть 1 літр води. Після цього суміш варять на слабкому вогні протягом 15-20 хвилин, в закритій ємності. Заготівля для киселю повинна настоятися 6-7 годин. Тепер її проціджують і розчиняють в ній цукор або мед, за смаком. Далі треба взяти 50 грамів крохмалю і розчинити його в склянці підготовленої рідини. Частину заготовки для киселю слід закип’ятити, зняти з вогню, після чого додати рідину з розчиненим крохмалем. Після перемішування рідина повторно доводять до кипіння на слабкому вогні. Кисіль можна пити відразу після охолодження.

Шипшина від пієлонефриту

  • У цьому рецепті використовується суміш з свіжозібраних ягід дикої троянди і горобини. Для приготування підійде тільки червона горобина. Плоди шипшини треба нарізати і почистити від насіння і ворсинок, після чого пропустити через м’ясорубку. З ягід червоної горобини вичавлюється сік, на соковижималці, за допомогою блендера або м’ясорубки. Сік і м’якоть шипшини беруться приблизно в рівних пропорціях. Після цього необхідно ретельно перемішати підготовлені інгредієнти. Готове засіб потрібно зберігати в холодильнику. Дорослій людині рекомендується приймати по половині склянки за 30-40 хвилин до їжі, не більше 2 разів на день. Дітям рекомендується давати по 1-2 ст. л. цього народного кошти 1 раз в день, до їди.

Настій шипшини для лікування печінки

  • Це народний засіб допомагає при ослабленій печінки і при таких захворюваннях, як цироз. Але його не рекомендується приймати при наявності каменів у жовчному міхурі, так як в цьому випадку можливі неприємні наслідки. У приготуванні цього народного кошти використовуються сушені плоди дикої троянди. Перед цим їх слід ретельно промити і перемолоти за допомогою м’ясорубки або блендера. Підготовлену сировину засипається в термос, заливається окропом і витримується протягом 8-10 годин. Потрібно брати по 1 ст. л. подрібнених плодів на 0,5 літра окропу. Готовий настій шипшини потрібно приймати вранці. Пити треба по дві склянки напою – один за годину до їжі, і другий за півгодини. Потім треба поснідати легкої і низькокалорійною їжею. Рекомендуються легкі овочеві салати або каші. Прекрасно підійде пісна вівсянка або гречка.

Шипшина при миготливої ??аритмії серця

  • Найпростіший рецепт при аритмії – це відвар шипшини з медом. Тут використовується висушену сировину, яке слід вичистити від насіння і ворсинок. Потім воно подрібнюється і заливається окропом. На 1 ст. л. підготовленої сировини треба взяти 300-400 мл води. Після заливання настій треба проварити на слабкому вогні протягом 10-15 хвилин. Готове засіб остуджують і ретельно проціджують. В лікувальний засіб додають 1-2 ч. Л. бджолиного меду і приймають 3-4 рази на день, за 30 хвилин до прийому їжі. Одна порція – половина склянки. Повний курс прийому – 1 місяць. Можна зробити більш ефективний настій із шипшини, глоду і пустирника. Всі компоненти треба просушити перед використанням. Беруться вони в рівних пропорціях. На 0,5 літра окропу потрібно 2 ст. л. збору. Суміш заливається водою і настоюється в термосі протягом 8-10 годин. Після цього настій проціджують. Приймати по 120 мл кошти за 10-15 хвилин до прийому їжі, 3 рази на добу. Повний курс прийому – 1 місяць, після чого бажано зробити місячну перерву.

Шипшина при лікуванні ревматизму

  • Пелюстки дикої троянди теж мають ряд корисних властивостей. З них можна робити суміш, яка допоможе при захворюваннях суглобів, розтягнення м’язів і зриви. Для приготування кошти знадобиться розбавлена ??оцтова есенція і висушені пелюстки шипшини. Замість есенції можна взяти яблучний або виноградний оцет. Концентрація повинна бути дорівнює 8-9 відсоткам, не вище. На 5 ст. л. шипшинової кольору береться 0,5 літра оцту. Компоненти ретельно перемішуються, поміщаються в закриту ємність і витримуються протягом 24 годин. Після цього суміш заливається в каструлю, доводиться до кипіння на слабкому вогні. Знімати з вогню треба через 10 хвилин після закипання. Тепер засіб слід охолодити до кімнатної температури і тоді процідити через марлю або сито. Готову настоянку зберігають при кімнатній температурі, в закритій ємності. Виставляти її на світло не рекомендується. З її допомогою потрібно розтирати хворі суглоби і м’язи, по 4-5 разів на день. Обов’язково треба проводити одне розтирання перед сном. Суміш допомагає відновити тканини, також працює як слабке знеболюючий засіб.

Відвар шипшини для відновлення зору

  • Цей лікувальний напій допомагає при вікових змінах в кришталику ока. Також він сприяє відновленню після хвороб або при частих навантаженнях на зір. Для його приготування необхідно взяти 1 склянку висушених плодів, подрібнити їх і залити літром окропу. Після цього суміш ставлять на 2-3 хвилини на слабкий вогонь. Коли засіб знімуть з вогню, в нього треба додати 0,5 ч. Л. сушених насіння кропу. Тепер суміш повторно ставиться на водяну баню і знімається відразу ж після того, як рідина закипить. Відвар треба перелити в термос і настояти протягом 7-8 годин. Готове засіб проціджують і зберігається в холодильнику. Пити треба по чверті склянки щодня перед сном. Перед вживанням настій обов’язково підігрівають до кімнатної температури.

Як правильно заварювати шипшина?

Існує ряд рекомендацій щодо заварювання шипшини. Вони стосуються плодів, пелюсток, листя і коріння цієї рослини. У більшості випадків треба заварювати попередньо висушене й очищене сировину. Також необхідно знати, які саме частини цієї рослини придатні для використання в лікувальних цілях.

Як зберегти в шипшині вітамін C?

Шипшина багата аскорбіновою кислотою, основним джерелом вітаміну C. Але у цієї речовини є одна особливість – воно швидко руйнується під впливом високих температур. При кип’ятінні її кількість в плодах різко скорочується. Але існує спосіб заварювання шипшини без втрати аскорбінової кислоти.

  • Перший спосіб – приготування настою в термосі. Потрібно заздалегідь закип’ятити воду і дати їй постояти 10-15 хвилин, щоб вона злегка охолола. Рідина повинна залишатися гарячою. Після цього в термос засипають 2-3 ст. л. сушених ягід і заливають 0,5 літра води. Тепер термос треба щільно закрити і залишити на 6-8 годин. Потім рідина зливається і використовується для пиття. Щоб поліпшити її лікувальні властивості можна додати свіжовичавлений сік лимона, 1-2 ч. Л.
  • Другий варіант приготування – це заварювання шипшини на водяній бані. У цьому випадку рідина не закипає, і аскорбінова кислота не руйнується. У цьому випадку 3 ст. л. сушених ягід заливають 0,5 літра гарячої води і нагрівають на водяній бані. Досить 20-30 хвилин для того, щоб напій дійшов до готовності. Отримане народний засіб використовують для зміцнення імунітету і боротьби з простудними захворюваннями.

Заварювання свіжих плодів шипшини

  • Свіжі плоди необхідно збирати тільки у вересні або жовтні, в залежності від регіону. При цьому треба пам’ятати – цілі плоди свіжого шипшини неохоче віддають поживні речовини. А подрібнені свіжі ягоди треба ретельно обробити. Їх завжди вичищають від насіння і ворсинок, після чого заварюють в термосі, заливши 1 ч. Л. обробленого сировини 200 мл гарячої води. Настій має настоятися 3-4 години, після цього його треба процідити. Ворсинки ні в якому разі не повинні потрапляти на слизові оболонки носоглотки, через що викликається ними роздратування. Варто пам’ятати про те, що в добу можна випивати не більше 150-200 мл настою свіжих ягід дикої троянди.

Заварювання пелюсток шипшини

  • Пелюстки дикої троянди використовуються для лікування настільки ж часто, як і плоди цієї рослини. Вони застосовуються в багатьох рецептах народної медицини, в тому числі для приготування сиропу, варення або вина. Заварюються вони звичайно в такий спосіб. Потрібно залити 1 літром окропу 3-4 ст. л. висушених пелюсток, і дати їм настоятися в термосі протягом 8-10 годин. Після проціджування можна пити по чверті склянки 3 рази на день за 15-20 хвилин до їжі.

Заварювання листя шипшини

  • Листя шипшини заварюються як разом з його плодами, так і окремо. Для приготування відвару підійдуть сушене листя рослини. На 200 мл окропу треба взяти 1 ч. Л. подрібненої сировини. Суміш треба настояти в закритому посуді протягом 15-20 хвилин, потім процідити. Для поліпшення лікувальних властивостей можна додати 1 ч. Л. бджолиного меду.

Заварювання коренів шипшини

Коріння шипшини теж мають цілющі властивості. Їх заварюють виключно в сушеному вигляді. Перед сушінням сировину ретельно промивають, після чого нарізають невеликими кубиками. Сушити коріння можна в духовці або на печі, на слабкому вогні. Перед використанням заготовлене сировину обсмажують на сковороді. Масло тут додавати не рекомендується.

Прожарені корінці перемелюють і додають при заварюванні плодів, квіток або листя шипшини. Можна використовувати їх як доповнення до чорного або зеленого чаю. Стандартні пропорції – 1-2 ч. Л. на 0,5 літра води.

Протипоказання

Дика троянда є досить ефективним лікувальним засобом. Але у всьому потрібна міра. При надмірному вживанні або недотриманні протипоказань шипшина може завдати шкоди організму у вигляді різних побічних ефектів. Ось основні протипоказання:

  1. Аскорбінова кислота, що міститься в плодах, може бути шкідлива для деяких людей. Через неї шипшина не рекомендується хворим на гастрит або виразку шлунка. Ще вона здатна руйнувати емаль зубів. З цієї причини концентровані відвари і настої шипшини треба пити через соломинку.
  2. Постійне вживання народних засобів на основі шипшини веде до запалення печінки.
  3. Шипшина не рекомендується людям, що страждають від шкірних захворювань.
  4. Вітамін K, що міститься в плодах, підвищує згортання крові. Тому людям, що страждають від тромбофлебіту і інших подібних недуг, протипоказаний шипшина.
  5. Не варто вживати дику троянду вагітним і годуючим матерям. У лікарів думку з цього приводу різниться, але в цьому питанні краще перестрахуватися.

Також необхідно пам’ятати про те, що шипшина збільшує навантаження на нирки і сечовий міхур, що може негативно позначитися на здоров’ї. Зокрема, про цю властивість даної рослини необхідно пам’ятати жінкам. При тривалому вживанні настої дикої троянди можуть вимивати з організму кальцій і калій, що теж шкодить здоров’ю.
Збір і заготівля на зиму

Існують певні правила збору шипшини. Вони відрізняються в залежності від того, чи йде мова про плодах, пелюстках, листках або корінцях. Але завжди треба пам’ятати – користь принесе сировину, зібране з здорового куща. Ще не варто забувати про екологію. Плоди, зібрані з кущів близько жвавої траси, тільки нашкодять хворому.

Збір і зберігання плодів шипшини

Плоди шипшини дозрівають тільки після їх повного дозрівання. Період дозрівання розрізняється залежно від регіону. Він може доводитися на серпень, вересень або жовтень. Плоди потрібно брати тільки здорові, і чистити їх слід тільки після збору. Потім їх сушать, причому мити ягоди перед сушінням не треба.

Просушувати сировину треба в духовці, при температурі близько 60 градусів за Цельсієм. Час просушування – 8-10 годин. Зберігати плоди треба в сухому і прохолодному місці без доступу сонячного світла.

Заготівля пелюсток дикої троянди

Пелюстки заготовлюються в період цвітіння, причому збір проводиться рано вранці, до того, як зійде роса. Збирати сировину треба акуратно, не пошкоджуючи його. Зібрані пелюстки мити не рекомендується. Замість цього їх викладають рівним шаром в теплому і сухому приміщенні, куди не потрапляють сонячні промені.

На просушку йде близько двох тижнів. Періодично варто перевертати пелюстки для більш рівномірної обробки. Готову сировину розкладають по банках і щільно закривають. Зберігати їх треба також як і плоди, в темряві, сухості і прохолоді.

Збір і заготівля листя

Для заготівлі підійде тільки молоде листя дикої троянди. Збирати її треба в період цвітіння, тоді ж, коли збираються пелюстки. Але сам збір краще проводити сонячним днем ??- не варто брати вимоклі через роси або дощу листя. Сушити зібрану сировину треба в темному і теплому місці. Через 1,5-2 тижні листя повинні стати ламкими і збліднути. Просушену листя зберігають в сухому і прохолодному місці.

Заготівля і зберігання коренів

Для збору не підходять товсті, основні коріння. У лікуванні використовуються тонкі, молоді бічні корінці. Щоб кущ не загинув треба збоку зробити невелику ямку і відсікти частину кореня. А з нього вже зрізати маленькі відростки. Процедуру можна проводити щорічно з декількома кущами. Зібрану сировину треба ретельно промити і нашаткувати кубиками розміру 1-2 см.

Коріння просушують в духовці при температурі 50-60 градусів, або в спеціальній сушарці. Вони легко вбирають вологу, тому зберігати їх можна тільки в закритій ємності.