Як взаємодіють квасоля і холестерин – приріст продукту і його дію

У наш час квасоля стала досить популярним продуктом серед вегетаріанців. Вона збагачена білками і вуглеводами, в ній малий вміст жирів. За своїм органічному складу вона практично нічим не поступається м’ясу. Квасоля містить багато клітковини, за що дієтологи в першу чергу рекомендують саме її, як в якості основного, так і в складі блюд.

Але як взаємодіють квасоля і холестерин і чи дійсно можна її є за наявності цієї проблеми? Відповісти на це питання можна, вивчивши її властивості і склад.

Склад і поживна цінність квасолі

Квасоля багата на корисні речовини. Головний її плюс в тому, що вона містить мінімальну кількість жиру – всього 1,7 грама з 100. Він повністю засвоюється в організмі – в ньому немає природного холестерину.

Хімічний склад квасолі:

  1. Клітковина.
  2. Білки.
  3. Рослинні жири.
  4. Вуглеводи.
  5. Фолієва кислота.
  6. Зольні речовини.
  7. Вітаміни – А, група В, С, Е, К, РР.
  8. Мінерали – магній, кальцій, йод, залізо, цинк, мідь, калій.

Клітковини в квасолі міститься найбільше. Основна її функція – очищення організму, виведення токсинів і шлаків.
Поживна цінність квасолі на 100 грам:

  1. Вуглеводи – 54,5, з них 50 г становить крохмаль.
  2. Жири – 1,7 м
  3. Білки – 22,5 м
  4. Клітковина – 7,9 м

Енергетична цінність становить всього 123 ккал на 100 г.

За рахунок малого вмісту жиру і великої кількості білка і мінералів, квасоля при підвищеному холестерин є просто необхідно.

Вплив на рівень холестерину

Квасоля впливає на холестерин таким чином, що вона просто «виганяє» його надлишки з організму, очищаючи тим самим судини.

Дослідження показали, що страви з квасолі зменшують загальну кількість холестерину на 10%, при щоденному вживанні протягом двох тижнів.

Рекомендована норма квасолі в день становить 150-200 г.

При високому холестерин, в першу чергу, важливо визначитися з правильною дієтою. Акцент йде на виключення з раціону тих продуктів, які здатні його підвищувати. Зокрема, це продукти, що містять тваринні жири – м’ясо, риба, молочка. Але повністю відмовлятися від них теж не можна, так як там знаходиться багато білка, необхідного для нормальної роботи організму. Цю проблему вирішує квасоля – високий вміст білка дозволяє їй з легкістю заміняти ці продукти, насичуючи організм всіма необхідними речовинами. Саме тому у вегетаріанців вона знаходиться в числі улюблених страв.

Чому хворим гіперхолестеринемією потрібно їсти квасолю

Квасоля здатна не тільки знижувати рівень холестерину. Вона має ряд додаткових властивостей, які зміцнюють і допомагають працювати іншим системам.

Холестерин порушує роботу серцево-судинної системи. Стінки кровоносних судин стоншуються, з’являються мікротріщини, бляшки їх закупорюють і в результаті відбувається розрив і крововилив. Фолієва кислота, разом з вітамінами і мінералами, які є в квасолі, здатні боротися з цими проблемами. Вони покращують роботу всієї серцево-судинної системи – зміцнюють стінки судин, підвищують їх еластичність, виконують профілактику серцевих захворювань, і т.д.

Також квасоля відновлює травну систему. Наприклад, виводить токсини, які негативно впливають на роботу печінки.

Як квасоля виводить зайвий холестерин з організму

Високий вміст клітковини дозволяє швидко виводити холестерин з організму. Відбувається це за рахунок двох її видів – розчинна і нерозчинна.

Перший тип клітковини утворює гелеобразную форму. Вона з’єднується зі смолами, інулін і пектин, утворюючи комплекс, який вбирає в себе весь зайвий холестерин.

Другий тип діє в кишечнику. Клітковина має властивість набухати у вологому середовищі. Коли вона потрапляє в травну систему, то збирається вся разом, збільшується в розмірах і впирається в стінки кишечника. При високому холестерин стінки забруднюються і не можуть самі очиститися від токсинів і шкідливих речовин. В такому випадку клітковина виступає в ролі губки для посуду – вона просто змітає все на своєму шляху. Завдяки цій властивості квасоля також є ефективним способом від запорів.

Корисна інформація для дівчат на дієті – через властивості клітковини набухати, виникає довгий і стійке відчуття ситості.

Протипоказання до вживання квасолі

Квасоля корисна і живильна. У розумних кількостях її можна їсти кожен день і відчувати себе чудово. Однак, якщо є важкі захворювання шлунково-кишкового тракту, то варто обмежити себе від вживання цього продукту.
Хвороби, при яких не можна їсти квасолю:

  1. Гастрит.
  2. Холецистит.
  3. Нефрит.
  4. Виразкова хвороба шлунка.
  5. Панкреатит.
  6. Подагра.

Варто припинити харчуватися бобовими, якщо є такі хвороби у важкій формі. У таких випадках призначають особливі складні і суворі дієти.

Антихолестеринові рецепти з квасолі

Біла і червона квасоля мають однакові властивості і складом. Тому неважливо, яку ви будете використовувати в приготуванні страв – будь-яка корисна. Але перш її потрібно правильно підготувати.

Стакан квасолі необхідно замочити на ніч у воді. Вона повинна добре просочитися рідиною, щоб не потріскатися під час варіння. Вранці зварити її в новій і чистій воді. Щоб уникнути газоутворення, необхідно під час приготування додати трохи соди. Також слід додавати сіль – це поліпшить обмінні процеси в організмі.

Таку порцію квасолі можна з’їсти протягом дня, як самостійну страву. Найкраще вона поєднується з будь-якими овочами, зеленню, рослинними оліями, цільнозерновими крупами і макаронами з борошна грубого помелу. Такі страви зменшують кількість холестерину в крові. У той час як поєднання з м’ясом і вершковим маслом навпаки його підвищить.

Ось кілька рецептів з квасолі, які підходять при високому холестерин.

Салат «Гострий»

Складові:

  1. 300 г вареної квасолі, будь-хто.
  2. 100 г крабового м’яса.
  3. 2 помідори.
  4. 2 зубчики часнику.
  5. Зелень.
  6. Несолодкий йогурт.
  7. Спеції за смаком.

Національний оператор мобільного подрібнити, помідори і зелень дрібно нарізати, часник пропустити через давилку. Викласти в салатницю квасоля, м’ясо краба і помідори. В окремій ємності змішати йогурт, зелень, спеції і часник. Додати заправку до решти інгредієнтів і перемішати.

Можна додати в салат житніх сухариків і варене філе курки, а помідори замінити свіжими огірочками.

Овочевий суп

Зварити склянку білої квасолі. Закип’ятити 2 літри води або бульйону – овочевого або курячого, за бажанням. Додати цілу цибулину і моркву, нашаткувати половину білокачанної капусти, посолити, поперчити. Дві середні картоплі помити, почистити, дрібно порізати і додати в воду. Окремо приготувати засмажку. Для цього очистити пару помідорів від шкірки, подрібнити і протушкувати на сковороді приблизно 10 хвилин на оливковій олії разом з квасолею. Додати зажарку в каструлю і проварити ще хвилин 10-15. Після – вимкнути і дати настоятися.

Суп-пюре з квасолі з овочами

Складові:

  1. Капуста.
  2. Помідори.
  3. Кабачки.
  4. Квасоля.
  5. Спеції за смаком.

Всі овочі взяти приблизно в однакових пропорціях. Зварити окремо. Помідори відчистити від шкірки, капусту порізати на середні шматочки. Покласти гарячі овочі з квасолею в блендер, додати трохи овочевого бульйону і подрібнити. Додати сир і спеції за смаком.

Завдяки своїм якостям квасоля стоїть на першому місці серед страв, дозволених при високому холестерин. Цей дієтичний продукт зможе помітно знизити його рівень при правильному приготуванні.