Авокадо користь і шкода: калорійність для організму, фрукт або овоч, корисні властивості і протипоказання, дерево

Авокадо – це дар природи, який має чималі корисні властивості і вважається дуже затребуваним по всьому світу. У природі, авокадо є вічнозеленою рослиною, яке дає смачні плоди. Ця рослина є родичем лаврових, і самі плоди звуться Персея Американська, а плоди – масляна груша.

калорійність авокадо

Дерево може досягати у висоту 20 м, стовбур досить рівний з великою кількістю гілочок. Листя має еліпсовою формою, а цвітіння здійснюється за рахунок появи квіток невеликого розміру з зеленим забарвленням.

Калорійність цей фрукт має 160 ккал на 100 г.

Корисність для людини полягає в тому, що плід використовують для приготування масла авокадо. Є ще чимало способів застосування масло зробленого на основі авокадо, так як воно вважається дуже ефективним при боротьбі зі Стрия, зміцненні ясен, догляді за нігтями, масажі, виготовленні косметики, видаленні зморшок, Аромамасаж, підготовці шкіри до засмаги, виготовленні масок в домашніх умовах.

Додатково в продукті присутні на 100 г:

  • Білки в кількості 2 г;
  • Жири в кількості 14,66 г;
  • Вуглеводи в кількості 1,83 г;
  • Харчові волокна в кількості 3,65-6,7 г;
  • Насичені жирні кислоти в кількості 2,1 м

Авокадо дуже корисний, проте те, що в ньому є кісточка, може стати причиною алергічної реакції на подібні плоди. У домашніх умовах з нього можна робити різні страви, проте ростити можна тільки в природному середовищі існування.

Яким смаком володіє авокадо: як визначити зрілість плода

Смак авокадо залежить від ряду моментів. Володіє оригінальним смаком за умови, що вживати в їжу будуть стиглий плід, нагадує терпку грушу. При не сильним зрілості плода відзначається подібність з незрілий грушею.

При повноцінної зрілості плода, можна відзначити наявність:

  • Ніжною м’якоті;
  • Жирності м’якоті;
  • Подібність структури з м’яким вершковим маслом, в яке додана зелень у вигляді пюре.

Деяким людям може здатися, що є присутнім присмак горіха кедра. Застосування такого продукту дуже велике, але головне вибрати якісний і зрілий плід, у якого не гниле ядро. Такий продукт використовувати категорично заборонено.

Зберігати продукт краще в холодильнику, попередньо сбризгівая лаймом.

В цілому, авокадо відмінно застосовується в кулінарії, наприклад, для салатів, заправок, бутербродів і навіть суші. Існує помилкова думка про те, що авокадо – це овоч, так як хоч і схожий він на представника сімейства овочевих, він офіційно є фруктом.

Плід авокадо – це фрукт або овоч

В яких країнах не використовують авокадо, причому його не тільки їдять, а й додають в косметичні засоби, рецепти, приготування яких існують у величезних кількостях. Виростити авокадо можна, створивши природні для нього умови, адже від того, де росте фрукт, залежать його цілющі властивості і користь, а з метою застосування його в косметиці, потрібні тільки екологічно чисті продукти.

Часто використовують даний продукт для шкіри на обличчі, це необхідно для:

  • зволоження;
  • Насичення поживними речовинами;
  • Посилення кровообігу.

Саме це сприяє насиченню шкіри киснем, підвищенню вироблення колагену, прискоренню вироблення еластину, підвищення пружності та еластичності. Саме за допомогою такого масла, можна істотно запобігти і усунути вікові зміни, а також зменшити пігментацію. Особливо важливо те, що таке масло підійде для будь-якого виду шкіри і принесе користь.

Корисним його вважають для усунення вугрової висипки і запальних процесів.

Так як авокадо містить просто потужний антиоксидант під назвою вітамін С, то його використовують, як засіб здатне підвищити імунітет, а також він впливає на процес регенерації тканин, захисту організму від впливу вірусів і бактерій, а також він підходить для нормалізації проникності капілярів, виведення токсинів і для загального поліпшення стану внутрішніх органів.

Корисні властивості і протипоказання авокадо

Протипоказання для організму, як жінок, так і чоловіків практично відсутні, проте потрібно враховувати те, що шкода може принести навіть найбезпечніший продукт, і користь залишиться на далекому задньому плані. Скільки з’їдати в день авокадо, залежить тільки від самої людини. При сильному переїданні, продукт може виступити, як алерген і спровокувати сильну алергічну реакцію.

Категорично заборонено споживати:

  • Листя дерева;
  • шкірку;
  • Кісточки.

Їсти їх можна з тієї причини, що в них міститься отрута, і часто він може стати причиною не тільки отруєння, а й раптового летального результату. Категорично небажано їсти дуже багато м’якоті, щоб не спровокувати утворення діареї або, іншими словами, проносу.

У деяких людей часте споживання продукту у великих кількостях провокує незначний набір ваги.

Дітям є такий фрукт зовсім не бажано, щоб уникнути виникнення, особливо при цукровому діабеті. Причина тому, що фрукт є екзотичним і реакція організму може бути будь-якою від алергії і в плоть до отруєння навіть невеликою кількістю, особливо при гастриті.

Опис дерева авокадо

З авокадо можна зробити багато страв і виробів, проте спочатку варто розібратися, що таке авокадо. Плід має форму еліпса, схожістю з грушею, розміром в 20 см, вагою від 50 г до 1,5 кг, великим ядром. Якщо плід не зрілий, то у шкірки присутній темно-зелене забарвлення, а після того, як він дозріває, вона змінюється на чорну.

М’якоть має велику жирністю і олійністю, а також жовто-зеленим або зеленим кольором.

За смаком солодкувата, але не солодка. Дерево вирощується протягом тривалого часу, а за даними археологів, ще в найдавнішому часу люди використовували авокадо, зокрема знайдені відомості про цю рослину датовані 3 000 років до нашої ери.

На сьогодні дерево під назвою авокадо можна знайти в таких країнах, як:

  • Америка;
  • Ізраїль;
  • Перу;
  • Африка.

Іншими словами, там, де присутній тропічний і субтропічний клімат. В середньому, з одного дерева можна збирати близько 200 кг плодів, а видів авокадо налічується близько 400.

Користь і шкода авокадо для організму

Авокадо містить велику кількість вітамінів, рослинних жирів і антиоксидантів, завдяки чому воно вважається досить корисним. Регулярно споживаючи цей продукт, можна сприяти нормалізації серцевого ритму, поліпшенню роботи головного мозку і серцевого м’яза, що запобігає розвитку атеросклерозу, інфаркту та інсульту.

Продукт відмінно справляється з набряками і виводить зайву рідину з організму.

Споживання авокадо надає можливість підвищити рівень фолієвої кислоти в організмі, а також знизити ймовірність утворення онкології в грудях у жінок і в простаті у чоловіків. Фолієва кислота, що отримується саме з такого плоду, буде більш повноцінно засвоюватися і надасть максимально позитивний вплив на організм.

користь:

  1. Авокадо має бути обов’язково присутня в раціоні харчування майбутньої мами, так як фолієва кислота сприяє запобіганню розвитку патологій в нервовій трубці плода.
  2. Споживання авокадо допомагає знизити холестерин і сприяє поліпшенню функціонування печінки.
  3. За рахунок вітаміну К, що міститься всередині продукту, можна нормалізувати згортання крові, сприяти швидкому загоєнню ран, а також здійснити профілактику внутрішньої кровотечі, що особливо важливо для людей, схильних до даної патології.

Дієтологи зі всього світу рекомендують мати в раціоні харчування даний продукт, так як він хоч і калорійний, але допомагає тим, хто сидить на дієті, природно, в обмежених кількостях. У фрукті міститься величезна кількість вітамінів, кислот і тому подібних речовин, які будуть допомагати організму боротися із зайвою вагою, а також виключено утворення дефіциту компонентів, а також освіти психозу на цьому тлі. У авокадо міститься така речовина, як піридоксин, сприяє нормалізації обмінного процесу, зокрема, в побудові білків. Він важливий для запобігання утворенню стресів, а також для врегулювання роботи нервової системи.

У фрукті міститься чимало вітаміну Е, який запобігає старінню клітин, сприяє їх оновленню та омолодженню. Дуже часто цей продукт використовується, як доповнення до терапії по боротьбі з онкологічними захворюваннями, а також для лікування слабоумства, серцево-судинних проблем і патологій. Всьому цьому потрібно компонент, під назвою глутатіон який також входить до групи потужних антиоксидантів і присутній саме в м’якоті плоду. Корисний даний продукт і при проблемах, а також хворобах шлунково-кишкового тракту, а за рахунок масляної структури м’якоті можна усувати запори з легкістю і в найкоротші терміни.

Плоди авокадо: користь і шкода (відео)

За таких даних можна зробити висновок про те, що авокадо – це відмінний продукт, здатний принести чимало користі, однак за умови обмеженого споживання і використання тільки зрілих плодів. Користь його дуже велика і може бути зручною і для чоловіків, і для жінок різних вікових груп. Споживаючи регулярно авокадо, можна позбутися від безлічі проблем і, в тому числі, схуднути без шкоди для здоров’я.

Варто почитати: