Дієта від прищів на обличчі: правильне харчування при акне, вугрової висипки

Дієта від прищів грає велику роль в лікуванні акне, підтримці здорового стану шкіри і запобігання появи нових висипань. Їжа, що надходить в організм, безпосередньо впливає на зовнішній вигляд шкіри (слід випивати не менше 1,5 л води на добу).

Правильні продукти допомагають в регуляції діяльності всіх систем організму. Дотримуючись спеціальної дієти від прищів, можна надовго зберегти красу і молодість шкіри.

1
Симптоми при акне

Вугрі є запалення сальних залоз. Характерна локалізація висипань – на обличчі, грудях, спині. При акне на поверхні шкіри з’являються відкриті і закриті комедони (білі і чорні вугри), вузлики (папули), гнійничкові висипання (пустули), а у важких випадках великі вузли. На місці колишніх прищів, як правило, залишаються осередки стійкою пігментації шкіри, а на місці нагноившихся висипань – рубці.

Всі ці симптоми характерні для вугрової хвороби і завдають психологічний дискомфорт.

Рекомендуємо

Дієта при псоріазі: меню лікувального харчування

2
Харчування при вуграх

Дієта від прищів має свої особливості, т. К.состояніе шкіри безпосередньо пов’язано зі здоров’ям шлунково-кишкового тракту.

Продукти, які не можна їсти людям з вугрові висипання на шкірі:

  • жирне (жирні сорти м’яса, молочні продукти з великим відсотком жирності, вершкове масло);
  • смажене (їжа, приготована на рослинній або вершковому маслі);
  • копчене (сири, ковбаси, риба, м’ясо);
  • чіпси, сухарики;
  • фастфуд;
  • напівфабрикати;
  • консерви;
  • кетчуп, майонез;
  • гостре (зайве перчені і приправлені спеціями страви);
  • солоне (домашні соління, солона риба, надмірно солона їжа);
  • алкоголь;
  • здоба (випічка з кремом, білий хліб);
  • молочний шоколад.

Основи дієти в домашніх умовах включають правильне поділ продуктів на сніданок, обід і вечерю.

Приблизний раціон харчування на день при вугрової висипки (підходить як для дорослих, так і для підлітків в період гормональної перебудови):

сніданок обід Полудень вечеря
Каша вівсяна або мультизлакова на нежирному молоці або воді (допускається співвідношення води і молока 1: 1) Ненаваристі супи або курячий бульйон нежирний кефір Нежирне м’ясо, приготоване на пару, тушковане або запечене у фользі
Нежирний сир (можна додати горіхи, сухофрукти) М’ясо тушковане, відварне, приготоване в духовці або запечене галети Нежирні сорти риби, приготовані на пару, тушковані або запечені
Яйця варені, яєчня або омлет Гарніри з гречки, бурого рису, перловки, макаронів або твердих сортів пшениці нежирний йогурт овочеві запіканки
Сирна запіканка або сирники Нежирні сорти риби, приготовані на пару, запечені в духовці або тушковані Сирна запіканка Сир
мюслі овочеві запіканки Стакан Ацидолакт, нежирного питного йогурту, кефіру або ряжанки Компот або сухофруктів, чай чорний або зелений без цукру
нежирний йогурт Овочеві салати, заправлені оливковою або рослинним маслом
Чай чорний або зелений без цукру або неміцний кави Хліб чорний, житній або хлібці
Кисіль, чай чорний або зелений без цукру

Такий же список інгредієнтів можна використовувати при складанні раціону здорового харчування на тиждень, змінюючи одні корисні продукти іншими.

Між основними прийомами їжі повинні бути проміжки не менше 3-4 годин, але не більше 5. У перервах необхідно перекушувати.

Варіанти корисних перекусів:

  • фрукти (яблука, груші, банан, апельсин, мандарини, сливи);
  • кисломолочні продукти (кефір, нежирний йогурт, ацидолакт, ряжанка);
  • нежирний сир;
  • салати з овочів.

Рекомендуємо

Вугрі: причини появи, лікування

2.1
Рецепти правильних страв

Варіанти дієтичних рецептів, придатних на сніданок, обід і вечерю:

Назва страви складові Спосіб приготування
Риба, запечена з овочами
  • нежирна риба (тріска, горбуша) – 1 патрана тушка середніх розмірів без голови і хвоста;
  • морква – 1 2 шт .;
  • цибуля ріпчаста – 1 шт .;
  • перець болгарський – 1 шт .;
  • гірчиця і рослинне масло – по 1 ст. л .;
  • сіль, чорний перець
  1. 1. Тушку риби промити, розрізати на шматки шириною близько 2 – 3 см, викласти у форму для запікання.
  2. 2. В окремій мисці змішати гірчицю, масло, спеції.
  3. 3. Добре змастити сумішшю рибу, дати настоятися близько півгодини.
  4. 4. Додати до риби порізану півколами морква, цибуля півкільцями, дрібно нарізаний болгарський перець, перемішати.
  5. 5. Духова шафа розігріти до температури 170 градусів.
  6. 6. Помістити рибу в духовку на 1 годину
М’ясо, запечене в духовці
  • яловичина або телятина – 1-1,5 кг .;
  • часник – 4 – 5 зубчиків;
  • гірчиця і рослинне масло – по 1 ст. л .;
  • сіль, чорний перець
  1. 1. М’ясо вимити, просушити.
  2. 2. Змастити м’ясо маслом, гірчицею, натерти сіллю, перцем, залишити в холодильнику на ніч.
  3. 3. Надрізати в декількох місцях шматок м’яса, закласти в отримані отвори розрізані зубчики часнику.
  4. 4. Загорнути м’ясо у фольгу, покласти в форму.
  5. 5. Запікати в попередньо розігрітій до температури 180 – 190 градусів духовці протягом 1 години
  6. 6. Розгорнути фольгу і запікати ще 10 – 15 хвилин
Овочевий салат
  • огірки – 1 – 2 шт .;
  • помідори черрі – 4 – 5 шт .;
  • капуста білокачанна – 200 г .;
  • болгарський перець – 2 шт .;
  • петрушка, кріп, зелена цибуля;
  • оливкова олія – ??3 – 4 ст. л.
  • сіль перець
  1. 1. На дрібні частини порізати капусту, болгарський перець, огірки, помідори, зелень.
  2. 2. Додати оливкову олію, спеції, перемішати
Сирна запіканка
  • нежирний сир – 200 г .;
  • крупа манна – 1 ст. л .;
  • цукор – 1 ст. л .;
  • яйця – 1 шт .;
  • нежирна сметана – 2 – 3 ст. л.
  1. 1. Викласти сир в чашку, додати цукор, крупу, яйце, все перемішати.
  2. 2. Отриману масу перекласти в силіконову форму для запікання.
  3. 3. Поставити в духовку.
  4. 4. Випікати 30-40 хвилин при температурі 200 градусів до золотистої скоринки.
  5. 5. Подавати зі сметаною

Рекомендуємо

Масло від розтяжок при вагітності: список кращих засобів

2.2
Водний режим

Важливе значення відіграє достатнє надходження рідини в організм, т. К. Вода бере участь у всіх метаболічних процесах, що протікають в організмі, робить шкіру більш еластичною, зволоженою і сяючою.

Існує кілька правил водного режиму:

  • вода повинна бути очищена (бутильована або фільтрована), негазована;
  • кількість води, що поступає на добу – 30 мл на кілограм маси тіла;
  • кількість мінеральної води на добу – не більше однієї склянки;
  • інтервал між прийомом їжі і води повинен бути не менше півгодини;
  • вранці натщесерце рекомендовано випивати склянку води.

2.3
Результат при дотриманні дієти від прищів

В результаті дотримання правильного режиму харчування нормалізується діяльність кишечника, поліпшується робота організму в цілому, внаслідок чого відбувається очищення шкіри від прищів, поліпшення зовнішнього вигляду особи, шкіра стає більш сяючою.