Дієта при атеросклерозі судин головного мозку та шиї: всі про харчування і продуктах, які потрібно їсти, а також, що входить в список заборонених, ваше меню і не тільки

Стан судин людини багато в чому визначає якість і тривалість життя. І якщо раніше судинні захворювання діагностували лише у літніх пацієнтів, то зараз все частіше і частіше уражаються судини у тридцяти-і сорокарічних людей. Ключовим моментом в боротьбі з патологією є раціональне харчування і суворе дотримання дієти.

Що це таке?

Атеросклероз – поширене захворювання, при якому на стінках судин формуються відкладення з холестерину. Згодом речовина впроваджується в судинні стінки, сприяючи розростанню сполучної тканини і утворенню бляшок. Вони, в свою чергу, звужують просвіт вен і артерій, перешкоджаючи нормальній циркуляції крові.

Однією з важких різновидів патології є атеросклероз судин шиї. Небезпека захворювання полягає в тому, що внаслідок закупорки цих судин в першу чергу страждає головний мозок. Він перестає отримувати необхідну кількість кисню і поживних речовин.

Це відбивається і на роботі всього організму в цілому – порушується функціонування травної, видільної та кістковій систем. Дослідження підтверджують, що основним фактором, який стимулює розвиток атеросклерозу, є неправильне харчування, багате важкої і жирною їжею, вуглеводами легкого засвоєння.

Тому правильно підібрана дієта – запорука успішної боротьби з атеросклерозом. Це довгий, але ефективний шлях до позбавлення від шкідливого холестерину і поліпшення самопочуття. Багато пацієнтів недооцінюють роль раціонального харчування в терапії атеросклерозу судин шиї та головного мозку.

Але грамотна корекція щоденного раціону здатна знизити прояв небезпечних симптомів і підвищити якість життя хворого.

Принципи здорового харчування

  1. Зниження вміст жирів і насичених жирних кислот в вживаних стравах, при можливості – повна відмова від жирних продуктів.
  2. Збагачення раціону продуктами, які містять достатню кількість клітковини.
  3. Збільшити обсяг їжі з ненасиченими жирними кислотами.
  4. Обмежити кількість солей і прянощів в стравах.
  5. Віддавати перевагу стравам, приготованих методами гасіння, варіння і запікання.
  6. Намагатися вживати ненасичені жирні кислоти, рослинну їжу, а швидкі вуглеводи виключити.
  7. Доповнити дієту вітамінними препаратами або продуктами, що містять підвищену кількість вітамінів B6, B12, А, E і C.
  8. Для готування використовувати рослинне масло замість вершкового.

Продукти-провокатори захворювання

“Неправильним” продуктам належить істотна роль у формуванні атеросклерозу судин шиї. Зокрема, забороненими є:

  • Будь-які тваринні жири – жирна свинина і яловичина, баранина.
  • М’ясо птиці з підвищеним вмістом жирів, зокрема, розташованих безпосередньо під шкірою.
  • Всі види субпродуктів – печінку, нирки, легені, мозок, шлунки.
  • Копченості – сало, буженина, шинка, консерви, ковбаси.
  • Всі страви, що відносяться до фаст-фуду.
  • Жирні соуси, вершкове масло, маргарин, майонез.
  • Кондитерські вироби, солодощі і здоба.
  • Міцний чай і міцну каву.

Продукти, які потрібно обмежити:

  1. Рослинна олія, салати, заправлені оливковою або соняшниковою оліями.
  2. Мед, солодощі, виготовлені на його основі.
  3. Пісне м’ясо – страви з нежирної яловичини, нежирного фаршу і дієтичної шинки.
  4. Сири з низьким ступенем жирності (від 30% і менше).
  5. Соєвий соус.
  6. Міцні алкогольні напої (переважно натуральні червоні вина).

Вживання даних продуктів у великих кількостях можна порівняти з вживанням заборонених страв. Однак продукти, що входять до списку обмеження, можна використовувати з метою урізноманітнити звичне харчування і збагатити його білками, вуглеводами і амінокислотами.

Важливо! Хворим атеросклерозом потрібно стежити за енергетичним складом щоденних страв. При нормальній вазі і помірному фізичному навантаженні добове надходження калорій не повинне перевищувати 2500, а при надмірній вазі – НЕ перевищувати 2000.

Що можна включити в раціон?

Незважаючи на істотні обмеження, дієта при атеросклерозі включає велику кількість різноманітної їжі:

  • Філе птиці, за винятком жирних сортів і шкіри.
  • Курячі і перепелині яйця.
  • Телятина, м’ясо кролика і дичину.
  • Риба нежирних сортів – переважно морська і морепродукти.
  • Нежирні кисломолочні продукти і молоко зі зниженою жирністю.
  • Хліб з житнього борошна, з висівками і борошном грубого помелу.
  • Фрукти, крім винограду і фініків.
  • Овочі, крім шпинату, щавлю, редису і редьки.
  • Всі види круп і макаронів.
  • Супи на овочевих бульйонах, томатні, молочні і фруктові соуси.

При атеросклерозі можна пити ягідні і фруктові морси, трав’яні чаї, зелений чай, відвари шипшини і горобини, киселі, соки і компоти.

Продукти, які сприяють прискореному виведенню холестерину і стимулюють обмін речовин:

  1. Морська капуста – містить підвищену кількість йоду.
  2. горох – збагачений вітаміном В2.
  3. Баклажани і кавун – знижують рівень холестерину в крові.
  4. грейпфрут – перешкоджає відкладанню кальцію на стінках судин (приймають натщесерце).

Ці продукти і страви з них слід вживати регулярно. Не варто забувати і про вітаміни і мікроелементи, а також максимально збалансувати харчування – в організм повинні надходити як білки, так і жири з вуглеводами і достатню кількість рідини.

Важливо! Обмежити кількість рідини потрібно хворим, у яких відзначені високі показники артеріального тиску або гіпертонічна хвороба. Оптимальний обсяг – не більше 1,5 літра на добу.

Дієти та меню на тиждень

Базовою дієтою при атеросклерозі судин шиї є дієтичний стіл № 10. Він передбачає обмеження тваринних жирів, солі і легкозасвоюваних вуглеводів. Їжа повинна бути відвареної, тушкованою або запеченої, температурою не нижче 15 ° С і не вище 60 ° С.

понеділок:

  • сніданок – гречана каша і сік;
  • обід – нежирний борщ, салат з помідорів;
  • вечеря – запечена в фользі риба, картопля відварна в мундирі, трав’яний чай.

вівторок:

  • сніданок – два тосту з джемом, чорний неміцний чай;
  • обід – відварна яловичина, салат з огірків і помідорів, фруктовий сік;
  • вечеря – ячна каша з томатним соусом.

Середовище:

  • сніданок – дві скибочки житнього хліба, фрукти, зелений чай;
  • обід – курка, приготована на пару, томат;
  • вечеря – рагу з овочів, картопляне пюре, молоко.

четвер:

  • сніданок – геркулесовая каша, помідор, неміцний кави;
  • обід – суп з сочевиці, салат латук, стакан соку;
  • вечеря – нежирний курячий плов, огірковий салат.

п’ятниця:

  • сніданок – омлет з тостами з висівкового хліба, чай;
  • обід – парові котлети, капустяний салат, ягідний компот;
  • вечеря – запечена риба, пюре з картоплі, стакан м’ятного чаю.

субота:

  • сніданок – кукурудзяна каша, зернові хлібці, стакан соку;
  • обід – суп з перлової крупи, овочевий салат;
  • вечеря – відварна риба з рисовим гарніром, фрукти.

неділя:

  • сніданок – каша вівсяна, салат з томатів, чашка неміцного чаю;
  • обід – суп з овочів, кефір;
  • вечеря – варене куряче м’ясо, запечена картопля, овочевий сік.

Урізноманітнити харчування пацієнта з діагностованим атеросклерозом можна шляхом введення ланчів і полуденків, тим більше що дієта передбачає часте, але необільное харчування. “Перекуси” можна влаштовувати різноманітними хлібцями, нежирним сиром, фруктами і сухофруктами, свіжовичавленим соками з овочів і фруктів, бутербродами з дієтичної шинкою або відвареним м’ясом.

Зрідка можна порадувати хворого стравами японської та середземноморської кухні. У цих стравах поєднуються дієтичні рослинні продукти і морепродукти, які не завдадуть шкоди здоров’ю і збагатять організм мінералами, вітамінами і білками.

Дієту, рекомендовану при атеросклерозі, можна використовувати не тільки для лікування, але і для оздоровлення організму в цілому. Якщо атеросклероз вже діагностовано, то рекомендується якомога раніше розпочати лікування та дотримання дієти. Це допоможе отримати вражаючі результати і попередити важкі ускладнення.