Дієта при остеоартрозі суглобів у чоловіків і жінок

Одне з основних умов нормального функціонування суглобів – повноцінне, збалансоване меню. Харчування при остеоартрозі передбачає надходження в організм необхідних біологічно активних речовин, головні з них – гіалуронова кислота, хондроїтин сульфат. Ці компоненти виконують функцію мастила для суглобів.

особливості харчування

Основна мета дієти – активізувати метаболічні процеси в хрящовій тканині, нормалізувати вагу і тим самим знизити навантаження на суглоби. Чим вище маса, тим більше навантаження відчувають суглоби, відповідно, хрящі руйнуються, і розвивається остеоартроз.

Основні принципи харчування при патології:

  1. Максимально допустима енергетична цінність добового раціону – 1800 ккал;
  2. Максимально знизити вживання вуглеводів і тваринних жирів;
  3. Основну частину меню складають фрукти, овочі і продукти, багаті на клітковину;
  4. Харчування має бути дробовим – добовий раціон необхідно розділити на 5-6 частин;
  5. По можливості виключити вживання солі, максимально допустима кількість – 5 г на добу;
  6. Скоротити вживання прянощів;
  7. Виключити алкоголь.

Які продукти можна їсти

При будь-яких патологіях, пов’язаних з деформацією суглобів і хрящів, слід їсти концентровані бульйони і холодець. Ці страви багаті мукополисахаридами, необхідними для здоров’я суглобів.

Це важливо! Для приготування наваристого бульйону допустимо використовувати крім м’яса також кістки і хрящі. Холодець найкраще варити зі свинячих вух і ніжок, а також з яловичини. Обов’язково потрібно видаляти жир з поверхні бульйону.

Що стосується м’ясних продуктів, допустимо вживати нежирні сорти м’яса, краще їсти птицю, попередньо знявши з неї шкірку. Ситуація з рибою протилежна – вибирайте жирні сорти, багаті корисними жирами.

У меню обов’язково повинні бути присутніми вітаміни, їх найлегше отримати зі свіжих овочів і фруктів. Добова норма – 750 г будь-яких овочів, фруктів і ягід. Молочні продукти слід вибирати з низьким вмістом жирів. Як десерт краще приготувати желе.

Хліб потрібно вибирати чорний, обов’язково включити в раціон каші, оскільки в їх склад входить клітковина. Також при остеоартрозі необхідно їсти продукти, багаті сіркою – цибуля і спаржеву квасолю.

Основна мета дієти при остеоартрозі – нормалізація ваги.

З цією метою можна проводити розвантажувальні дні – кефірів, сирні, яблучні. У період загострення доцільно порадитися з лікарем про лікувальне голодування. В цьому випадку голодування є стресовою ситуацією для організму, що призводить до зменшення болю і нормалізації обмінних процесів.

У чому полягає сила желатину при боротьбі з артрозом

Основна мета харчування при остеоартрозі – зниження маси тіла

Як правило, причина розвитку остеортроза – надмірна вага пацієнта, оскільки в цьому випадку суглоби постійно відчувають надмірне навантаження, що призводить до їх руйнування.

Ефективно знизити масу тіла можна тільки комбінуючи збалансоване харчування і помірні фізичні навантаження, що відповідають стану пацієнта. Категорично заборонені будь-які перекушування випічкою. Якщо знизити масу тел своїми силами не виходить, потрібно консультація лікаря-дієтолога.

При зниженні маси тіла на 1,5 кг 25% пацієнтів відчувають значне полегшення, їли вага знижується від 3 до 5 кг, поліпшення відзначають майже 40% пацієнтів, а при зниженні ваги більш ніж на 5 кг здоров’я поліпшується у 50% хворих.

Як можна знизити вагу:

  • По можливості готувати вдома, використовувати свіжі продукти;
  • Повністю виключити напівфабрикати, в яких багато солі, цукру і консервантів;
  • Їсти невеликими порціями;
  • Вести активний спосіб життя, гуляти і виконувати прості гімнастичні вправу.

У раціоні обов’язково повинні бути присутніми перші страви, вони вгамовують відчуття голоду, при цьому не додають калорій.

Які вітаміни потрібні при остеоартрозі

1. Вітамін С.

Дефіцит ацетилсаліцилової кислоти призводить до ослаблення хрящів, суглобів і прояву симптомів патології. Продукти, багаті вітаміном С:

  1. Тропічні і цитрусові фрукти;
  2. Полуниця малина;
  3. Хрестоцвіті овочі, болгарський перець і помідори.

2. Вітамін D.

Цей вітамін перешкоджає руйнуванню хрящів і суглобів. Міститься вітамін в наступних продуктах:

  • морепродукти;
  • яйця;
  • молоко;
  • Продукти, збагачені вітаміном і кальцієм – йогурт, вівсяні пластівці.

3. Бета-каротин.

Потужний антиоксидант, який руйнує небезпечні для організму радикали. Визначити наявність бета-каротину можна по характерному помаранчевого кольору, але також є й інші продукти, багаті цим корисним речовиною:

  1. Гарбуз і абрикоси;
  2. Шпинат і спаржева квасоля;
  3. м’ята;
  4. батат;
  5. Хрестоцвіті овочі та томати.

4. Корисні кислоти Омега-3.

Ця група жирів є найкориснішою при остеоартрозі, оскільки пригнічує дію речовин, що руйнують хрящову тканину. Жири містяться в таких продуктах:

  • Жирні сорти риби – скумбрія, лосось, форель і оселедець;
  • анчоуси;
  • Грецькі горіхи;
  • Насіння і масло льону.

5. Біофлавоноїди – кверцетин і антоцианідіни.

Речовини, які є однією з форм антиоксидантів. Кверцетин за своєю дією схожі з дією нестероїдних протизапальних препаратів. Джерела біофлавоноїдів:

  1. Будь-які сорти цибулі;
  2. томати;
  3. брокколі;
  4. Чорниця і брусниця;
  5. Какао і зелений чай;
  6. Абрикоси і яблука.

Чи можна їсти квашену капусту при подагрі? користь продукту

Кілька слів про жирах і цукрі

Знизити вагу можна тільки, скоротивши кількість уживаних жирів. Половина всієї кількості жирів – рослинні жири або оливкова олія. Крім цього, потрібно враховувати «невидимі» жири, що містяться в кондитерських і шоколадних виробах. Для цього необхідно уважно вивчати склад на упаковці.

Основні джерела цукру – солодкі напої з газом, соуси. Дані про кількість цукру присутні на упаковці.

Холодець і желе

У раціоні обов’язково повинні бути присутніми страви з великим вмістом желатину. Желатин є джерелом колагену, який необхідний для еластичності і міцності тканин. В здоровому організмі колаген синтезується природним чином, але з віком цей процес сповільнюється і тому речовина має надходити в організм у складі продуктів.

В результаті дефіциту колагену на шкірі з’являються зморшки, кістки стають крихкими.

Кращі продукти для приготування холодцю – свиняча голова і свинячі ніжки. Знизити жирність страви можна, прибравши жирну плівку з поверхні бульйону, і знявши з м’яса шкіру. Справжній, натуральний холодець готується без додавання штучного загустителя – желатину. Якщо дотримати технологію приготування, блюдо застигне самостійно. Для цього потрібно виварити кістки і хрящі разом з м’ясом. Як правило, для застигання страви необхідно кілька годин. У бульйон для поліпшення смакових якостей додають прянощі – часник, цибуля, імбир.

Однак у вжитку холодцю необхідно дотримуватися помірності. Блюдо калорійне і в великих кількостях може зашкодити.

Желе в порівнянні з холодцем менш калорійне, поетом фахівці рекомендують віддати перевагу цьому десерту. Блюдо корисно для хрящів і суглобів, оскільки в його склад входять речовини, що відновлюють пошкоджені тканини. Готують частування зі свіжих ягід і фруктів з желатином, цукор не додається. Желе – відмінна альтернатива шоколаду і цукерок.

Пам’ятка пацієнту

  • Основа раціону – продукти з клітковиною, це низькокалорійне речовина, але воно здатне швидко насичувати;
  • Виключіть цукор, кондитерські вироби, майонез, прянощі і соуси;
  • Не варто їсти жовтки, чорний мелений перець і томати;
  • Пам’ятайте, що правильний раціон – це основа здоров’я не тільки пацієнтів з патологіями суглобів, а й кожної людини.

За допомогою збалансованого, правильного харчування забезпечується надходження корисних речовин в організм. Однак слід розуміти, що дієта не вилікує від суглобових патологій і зокрема від остеоартрозу, а лише зменшить прояв симптомів.