Дієта при тромбозі (харчування) – нижніх кінцівок, гемороїдальних вузлів, кишечника, глибоких вен

Стан, при якому кров стає занадто вузький і в ній з’являються згустки – тромби, носить назву «тромбоз». Це захворювання є дуже небезпечним для людини, так як виникли згустки здатні закупорити життєво важливі судини.

Попередити хворобу, а також істотно зменшити ймовірність розвитку вже з’явився тромбозу допоможе спеціальна програма харчування.

Досвідчені лікарі одночасно з призначенням лікарських препаратів обов’язково рекомендують дотримуватися дієти, спрямованої на поліпшення самопочуття пацієнта і підвищення якості життя.

загальні рекомендації

В першу чергу пропонується помірно обмежити вживання рідини і на час прибрати з раціону продукти з підвищеним вмістом вітамінів С і К. Листовий салат, плоди шипшини, помідори, смородина, цитрусові, печінку, капуста одночасно з корисними властивостями містяться в них вітамінів, сприяють підвищенню згортання крові.

Після перенесеного тромбозу вживання оцту, перцю, часнику і хрону можна не обмежувати. При трофічних порушеннях алкоголь і гостра їжа повинні бути виключені.

Елементи, які повинні бути присутніми під час дієти:

  • поліненасичені жири;
  • вітамін Е;
  • клітковина.

Готувати їжу краще на пару, гасити або варити. Припустимо пасерувати і запікати продукти.

Високий вміст клітковини в сирих овочах і фруктах сприяє зміцненню і підвищенню еластичності стінок судин.

Корисні продукти

Дієта при тромбозі обов’язково повинна включати їжу, що містить поліненасичені жири. Лідерство за кількістю цих корисних речовин в складі займають риб’ячий жир і льняне масло. Риба обов’язково має бути присутня на столі як мінімум двічі в тиждень. Форель, скумбрія і оселедець – обов’язкові складові дієти.

Овочеві супи, картопля, каші, фрукти, овочі і ягоди (особливо малина і вишня) в складі раціону при тромбозі, безсумнівно, нададуть позитивну дію на організм. Пророщені зерна пшениці, авокадо, часник і цибулю обов’язково повинні бути на столі хворого тромбозом.

заборонені продукти

Бажано виключити з раціону каву і напої на солодовою основі (наприклад, пиво).

Неприпустимо під час дієти вживання наступних продуктів:

  • банани;
  • плоди шипшини;
  • ковбаса, сосиски, бекон, грудинка сприяють підвищенню кров’яного тиску;
  • цитрусові;
  • соління;
  • випічка;
  • білий хліб;
  • копченості;
  • солодощі;
  • жирні сорти сирів;
  • консерви;
  • субпродукти;
  • молочні продукти з високим відсотком жирності;
  • смородина;
  • тваринні жири.

Основи дієти при тромбоз судин

Принципи харчування для хворих з діагнозом «тромбоз» спрямовані на зменшення кількості продуктів, що сприяють підвищенню згортання крові. І, навпаки, в раціоні повинні бути присутніми розріджують кров продукти.

Продукти, багаті Омега-3 ненасиченими кислотами, такі як лосось, скумбрія, тунець, кефаль, сардини, знижують рівень тригліцеридів і зменшують в’язкість крові.

Діагностика тромбозу мезентеріальних судин заснована на показниках крові, зовнішньому огляді і даних УЗД.

Список необхідних ліків від тромбозу нижніх кінцівок ви знайдете далі.

Антиоксидантну дію вітаміну Е попередить деградацію поліненасичених і мононенасичених жирів. Тому необхідний його одночасний прийом з дієтою. Багаті вітаміном Е насіння соняшнику, льону та кунжуту, паростки пшениці, борошно грубого помелу, авокадо, оливкова і льняне масло (особливо холодного віджиму).

Присутність насичених жирів в раціоні потрібно обмежити. Шоколад, сало, торти і тістечка, жирні сорти м’яса, сири твердих сортів, різноманітні копченості, а також вершкове масло з працею переробляються організмом і сприяють закупорці розташованих в печінці рецепторів, що призводить до збільшення рівня холестерину в крові і забивання тромбами артерій.

Продукти, що містять харчовий холестерин також необхідно обмежити. Різні паштети містять прихований жир, цукру, сіль, що знижує їх поживну цінність. Присутність добавок, таких як Е 621 (глутамат натрію), Е 120 (барвник кармін) також не додає продукту корисності. Фосфати, наявні в складі паштетів, зменшують засвоюваність кальцію.

Нирки, печінка не рекомендується занадто часто вживати в їжу хворим з тромбозом. Жовтки яєць не повинні з’являтися на столі частіше трьох разів на тиждень. Таке обмеження пояснюється вмістом харчового холестерину в цих продуктах.

Істотно зменшити ризик розвитку атеросклерозу судин допоможе дієта, багата овочами і фруктами. Атеросклероз небезпечний тим, що жирова бляшка закупорює судину і створює тромб. Це, в свою чергу, призводить до позбавлення частини організму припливу крові і кисню. В ураженій області з’являється набряк і біль.

Присутність великої кількості клітковини в поєднанні з мінімальним вмістом насичених жирів застрахує від жирових відкладень на стінках судин, тим самим запобігши атеросклероз.

Закупорювання коронарної артерії призводить до виникнення інфаркту, тобто викликає серцевий напад. Тромб в артеріях головного мозку спровокує інсульт.

Застрахує від появи подібних неприємностей прийняті негайно заходи, що включають прийом лікарських засобів, в поєднанні з дієтою і помірними фізичними навантаженнями.

Фактори, що провокують виникнення тромбозу:

  • зайву вагу і ожиріння;
  • застосування гормональних контрацептивів;
  • куріння;
  • малорухливий спосіб життя.

Випиваючи до одного стакана вина в день можна розширити дрібні кровоносні судини, що знизить ймовірність виникнення тромбозу.

В якості профілактики тромбозу рекомендується додавати в страви котячий кіготь, часник, траву гінгко білоба і імбир, так як вони розріджують кров.

Дієта при гемороїдальному тромбозі спрямована на поліпшення перистальтики кишечника і усунення запорів. У цьому випадку особливо важливе дотримання принципів правильного харчування, так як тільки добре підібраний раціон здатний підтримувати стілець в нормі. В разі не дотримання дієти, тромбозу і гострого геморою уникнути не вдасться.

Розчинні волокна – це пектинові речовини. Розчиняючись у воді, вони розбухають і збирають всі токсини зі стінок кишечника. Також вони уповільнюють всмоктування глюкози і знижують рівень цукру в крові. У товстому кишечнику пектини розщеплюються мікрофлорою і підтримують необхідний рівень кислотності в організмі.

триденне меню

Перший день:

сніданок Вівсяна каша, зварена на воді. Для поліпшення смаку в кашу додають ягоди (кілька штук). Зелений чай з мінімумом цукру або з цукрозамінником.
обід Суп з овочів, скумбрія, запечена в духовці, пюре з картоплі. Компот зі свіжих ягід або фруктів.
Полудень Фрукти.
вечеря Овочеве рагу, салат із зелених овочів. Компот із сухофруктів або чай (чорний, зелений).

Другий день:

сніданок Гречана каша, чай (чорний або зелений).
обід Рибний суп з сухариками з чорного хліба, варена куряча грудка, салат. Кисіль з ягід.
Полудень Фрукти, горіхи кеш’ю.
вечеря Запіканка, приготована з рисової крупи, салат із зелених овочів. Фруктовий сік або компот з ягід або сухофруктів.

Третій день:

сніданок Вівсяні висівки і чай.
обід Бульйон, приготований з декількох видів овочів, суфле з курячої грудки, салат з авокадо. Кисіль з свіжих ягід.
Полудень Насіння, фрукти і сік.
вечеря Гречана каша, зелений салат, компот або чай (переважно зелений).

Сувора дієта рекомендується при гострому перебігу захворювання. Коли стан покращиться, можна поступово розширити меню, слідуючи при цьому принципам здорового харчування. Смажена картопля дуже смачна, але користь від її постійного вживання в їжу сумнівна.

За своєю суттю дієта при тромбозі – це правильне харчування і звичайна здорова їжа.

Тромбоз верхніх кінцівок зустрічається набагато рідше нижніх, і при своєчасному лікуванні небезпеки для життя не представляє.

Продукти, що розріджують кров при тромбозі, перераховані в цій статті.

Симптоми тромбозу верхньої порожнистої вени перераховані тут.