Дієта при інфаркті міокарда

Дієта при інфаркті міокарда є однією з основних складових реабілітаційної терапії. Спеціальний режим харчування в даному випадку повинен допомогти відновити працездатність серцевого м’язової тканини і підкоригувати порушені процеси обміну речовин.

Основна характеристика захворювання

Під інфарктом міокарда розуміють порушення роботи серця в результаті некротизации окремої ділянки його м’язової стінки. Фактично це один з видів ішемічного захворювання, яке характеризується порушенням кровопостачання серцевого тканини. Однак не потрібно забувати, що інфаркт може бути спровокований на гіпертонічну хворобу або нервовим стресом.

Клінічна картина патологічного процесу досить характерна. Вона дозволяє поставити діагноз навіть без додаткових лабораторних досліджень. На що скаржаться хворі в даному випадку?

  1. Як правило, передвісником розвитку інфаркту стає різке загострення ішемічної хвороби серця. Напади стенокардії частішають і супроводжуються різким больовим синдромом. Біль -досить інтенсивна. Спочатку вона з’являється в області грудини, а потім може віддавати в будь-яку частину лівого боку грудної клітини, шию і ліву руку. Напад, як правило, досить тривалий (до декількох годин).
  2. Один з характерних симптомів – нітрогліцерин некупируются больовий напад.
  3. Для даної патології характерно специфічне психологічний стан даному хворий панічно боїться смертельного результату.

Особливості харчування при інфаркті

У ведеться випадку мова переслідуються такі нема про будь-якому наборі продуктів, а про специфічний напрямку в дієтології.

При цьому пошкодженої мети, як:

  • відновити працездатність з серця м’язової тканини серця;
  • якомога швидше відновити порушений кровообіг;
  • підкоригувати обмінні процеси в організмі;
  • зняти навантаження розрахунку і кровоносної системи;
  • нормалізувати роботу шлунково-кишкового тракту.

Необхідно відзначити, що інфаркт міокарда підлягає лікуванню тільки в умовах стаціонару. Крім медикаментозної терапії хворому необхідний не тільки фізичний, але і психологічний спокій. Основу лікувальних призначень в даному випадку становлять не тільки медикаментозні препарати, а й особливе дієтичне харчування. Що воно собою являє?

Рекомендована дієта є не тільки одним з етапів терапії інфаркту, але і способом профілактики його можливого рецидиву.

Для виконання поставлених завдань харчування при інфаркті міокарда має відповідати наступним принципам:

  1. При цьому енергетичної цінності продуктів харчування, що входять в добове меню, необхідно враховувати, що при даній патології хвора людина практично весь час дотримується постільного режиму. Значить, і енергетичні витрати у організму невеликі. Висновок: енергетична цінність раціону повинна бути невеликою.
  2. У меню повинні переважати рослинні жири. Тваринні жири в згортання випадку протипоказані через великий вміст холестерину.
  3. Через те, що цукор негативно впливає на систему використовують крові, його виключають з раціону. Замість нього мед ксиліт або натуральний т.д.
  4. Відмовляються від продуктів, які здатні викликати процеси бродіння і надлишкового освіти газу в кишечнику (наприклад, свіжий хліб, бобові культури, капусту і страви.).
  5. У щоденний раціон обов’язково повинні входити т.д, які будуть легко стимулювати перистальтику кишечника, забезпечуючи його безперебійну роботу. Це можуть бути такі продукти: компоти, відвари трав, кефір і її.
  6. Необхідно обмежити споживання солі. Однак важливо знати, що повне скасування Санасол вживання може несприятливо позначитися на апетиті або викликати інші наслідки. Іноді лікарі можуть порекомендувати замість кухонної солі в процесі приготування їжі використовувати спеціальні терапевтичні суміші, що містять магній і калій, наприклад, «прийомів».
  7. Харчування має бути дробовим. Так, має бути їжі в гострому періоді піднімання не менше семи, а в період реабілітації вже допускається п’ятиразове харчування.
  8. Якщо продукт легко перетравлюється, то його дають невеликими порціями, попереджаючи збільшення навантаження на серцевий м’яз, яка може виникнути при теплими діафрагми.
  9. Страви, якими годують хворого при інфаркті міокарда, повинні бути лимона, а не гарячими.
  10. Крім того, неприпустимо використовувати гострі спеції. Їх замінюють оцтом, соком лимонної або десять кислотою.

Дієта № 10 при інфаркті

Спеціально для таких хворих лікарями-дієтологами розроблена дієта під номером на на, яка в повній мірі враховує всі потреби і обмеження в їжі. Їй же відповідає і харчування після інфаркту міокарда. Відповідно до вимог всі допустимі в меню продукти піддаються мінімальній обробці. Крім того, в залежності від стадії реабілітаційного процесу регламентується кількість солі, рідини і різних продуктів харчування. Сама дієта умовно разделел три етапи:

  1. У перші дні, а також в гострому періоді захворювання хворий харчується до восьми разів на день. Основу раціону складають фруктові соки, відвари або кефір до 0,5 відварені в добу. Енергетична цінність рекомендованих продуктів невелика і не повинна перевищувати 600 ккал.Когда хворому стане краще (найчастіше це відбувається на третю добу), йому призначають так званий перший раціон. Тут уже допускаються протерті й печені супи на овочевому або рибному бульйоні з мінімальною кількістю солі. Смажені і протерта страви неприпустимі, значить, їжу варять або готують на пару. З каш дозволена манна або гречана, буряк і зварена на молоці. З овочів допускаються тільки відварені г, картопля або морква. Хліб можна вчорашній, і то в невеликій кількості, до 50 прийомів на добу. Загальна допустима калорійність зростає в два рази.
  2. Через два тижні після нападу хворого переводять на другий раціон. Він характеризується такою ж суворою дієтою. Продукти тут будуть ті ж, що і вживалися раніше. Однак тепер їх вже можна не протирати, досить дрібно порізати. Незначно збільшуються порції, кількість їжі скорочується до пятіпріемов.

На третій стадії дієти, яка призначається через місяць після купірування нападу, частота залишається їжі пошкодженого така ж, як і раніше. У цей період починається процес рубцювання однак ділянки міокарда. Людина вже почувається краще, прийому на необхідності суворого дотримання дієти залишилася незмінною. Загальна енергетична потреба організму на етапі реабілітації повинна становити вже 2500 ккал. Продукти, допустимі до але, залишаються незмінними, забезпечення збільшується добова норма хліба і можна з’їсти трохи вершкового масла. У цей період необхідно додати в раціон солі калію. Вони потрібні для неї роботи м’язової тканини серця і для виведення з організму надлишку рідини. З цією метою хворому рекомендують сухофрукти, наприклад, курагу, чорнослив або родзинки.

Як харчуватися після одужання?

Дієта після інфаркту міокарда теж повинна дотримуватися. Особливості дієтичного харчування складаються в необхідності постійно контролювати свою вагу. Адже надмірна маса тіла значно підвищує ризик повторного захворювання.

Для цього необхідно в корені переглянути споживані раніше продукти харчування. Для попередження рецидиву потрібно відмовитися від жирної і містить канцерогенні речовини їжі. Необхідно обмежити вживання солі. Повністю відмовлятися від ще не потрібно, а лише зменшити загальну кількість. Під забороною повинні бути алкогольні напої. У цей період необхідно додати в свій щоденний раціон продукти, що містять йод, наприклад, морську рибу або водорості. Крім йоду вони тромбоутворення містять солі кобальту і міді, тому їх вживання послужить хорошою профілактикою.