Зелена редька: користь і шкода для організму

Зелену редьку часто називають маргіланской, так як її батьківщиною вважається узбецький місто Маргилан. Цей коренеплід має цілу низку корисних властивостей. За своїми смаковими якостями він схожий з традиційною, чорною редькою. Овоч має гіркуватий смак і своєрідний запах. Зовні він чимось аналогічний редису і дайкон.

Середземноморський коренеплід вживають в різних цілях. Він набув широкого застосування в народній медицині, кулінарії та домашньої косметології. Які існують способи його вживання в лікувальних і кулінарних цілях, розглянемо далі.

Склад і калорійність

Хімічний склад зеленої редьки має схожість з чорним коренеплодом. Цей овоч відрізняється великим вмістом корисних вітамінів і мінералів.

Зелений коренеплід містить 2,5% білків і 0,3% грама жирів. З чого можна зробити висновок, що продукт не калорійний. Кількість вуглеводів зеленої редьки становить 2,9%. Харчова цінність коренеплоду – 35 Ккал на 100 г продукту.

Користь зеленої редьки укладена в її багатому природному складі. Вона містить:

  1. вітаміни А, С, Е, В1, В2, PP;
  2. мікроелементи: калій (357 мг), кальцій (35 мг), фосфор (26 мг), залізо, натрій і магній;
  3. аскорбінову кислоту;
  4. бета-каротин;
  5. ефірні масла і т. д.

Така величезна кількість корисних речовин дозволяє застосовувати зелену редьку для профілактики і лікування різних захворювань. А вживання цього коренеплоду в їжу, підвищує імунітет і захисні функції організму.

Лікувальні властивості

Зелена редька має масу корисних властивостей. Серед них:

  • Поліпшення зорової функції. Коренеплід багатий вітаміном А, який покращує зір. Особливо корисний овоч людям, що страждають порушенням зорового сприйняття.
  • Нормалізація роботи шлунково-кишкового тракту. Вживання зеленої редьки покращує апетит, а також нормалізує роботу травного тракту і бореться з запорами.
  • Підвищення імунних функцій організму. Завдяки цілому ряду корисних вітамінів і мінералів, коренеплід підвищує імунітет і покращує загальне стан організму.
  • Завдяки бактерицидній ефекту, зелена редька вважається особливо корисною при застуді, грипі, бронхіті і пневмонії.
  • Тертий зелений овоч застосовується для лікування суглобів, хворого хребта і подагри.
  • Зелений коренеплід сприяє зниженню цукру в крові і зниження надлишкового холестерину. Його рекомендується приймати при серцево-судинних захворюваннях, а також в якості профілактики при цукровому діабеті і атеросклерозі.
  • Вживання коренеплоду сприяє виведенню з організму шлаків, токсинів та інших шкідливих речовин.
  • Сік зеленої редьки особливо корисний для оздоровлення волосся. Він зміцнює і живить волосяну цибулину, а також запобігає облисіння і випадання волосся.
  • Серед корисних властивостей зеленої редьки виділяють її жовчогінний ефект. Завдяки цьому вживання коренеплоду вважається корисним при захворюваннях нирок, печінки і жовчного міхура.

Користь при схудненні

Особливо корисна зелена редька при схудненні. Цей коренеплід низькокалорійний, відмінно знижує апетит, і запобігає запори. Застосування овоча в салатах і інших стравах сприяє тривалому почуттю насичення. Зелена редька прискорює обмінні процеси організму, а також виводить холестерин, який вважається передвісником зайвої ваги.

Корисні властивості зеленого коренеплоду дозволяють вживати його в період дієт і лікувального голодування. Розвантажувальні дні на зеленій редьки – відмінна можливість позбавитися від зайвої ваги і поліпшити загальний стан організму.

Цей продукт можна вживати в сирому і вареному вигляді. Способи приготування зеленої редьки будуть розглянуті далі в статті.

застосування

Завдяки наявності величезної кількості корисних речовин, зелена редька отримала широке застосування в:

  • народній медицині;
  • дієтології;
  • косметології;
  • кулінарії.

В дієтології зелений коренеплід застосовується в період дієт або схуднення. Як вже було сказано, цей овоч сприяє швидкому розщепленню жирів і перешкоджає їх відкладенню. Людям, що бажають скине вагу, дієта на редьці допоможе усунути зашлакованості організму, а також дозволить позбутися від зайвих кілограмів.

Живильні речовини, що містяться в зеленій редьці, дозволили застосовувати її в косметичних цілях. Цей овоч рекомендується використовувати для приготування різних засобів по догляду за шкірою і волоссям.

Рецепти корисних масок:

Лосьйон для жирного і змішаного типу шкіри. Це засіб відмінно очищає і дезінфікує шкіру. У м’ясорубці потрібно подрібнити 1/2 коренеплоду і вичавити з нього сік. Далі, змішати його з 80 мл мінеральної води і додати туди 4-5 крапель олії чайного дерева. Отриманий розчин перелити в зручну ємність і протирати їм обличчя 2 рази на день.

Маска з ефектом омолодження. Домашня маска з редьки розгладжує зморшки, підвищує пружність і еластичність шкіри. Для цього потрібно невеликий овоч натерти на тертці і додати в нього 1 ст. л. меду і 1 ст. л масла какао. Перемішати і нанести на попередньо розпарену шкіру товстим шаром. Після закінчення 15 хвилин змити водою. Через день сеанс повторити. Курс – 15 процедур.

Маска для проблемної шкіри: взяти 2 ст. л. зеленої редьки і натерти на тертці або перетворити в пюреобразную масу за допомогою блендера. Додати в неї 2 ч. Л. кефіру і 1 ч. л. вівсянки. Дати набрякнути, перемішати. Потім нанести на шкіру на 20 хвилин. Після цього змити. Ця маска усуває жирний блиск, звужує пори і заспокоює шкіру.

Маска від прищів і чорних крапок: прокрутити через м’ясорубку одну невелику редьку і 2 листи подорожника. Отриману консистенцію змішати з 1 ст. л. білої глини і добре перемішати. Попередньо розпарити шкіру і після цього нанести на обличчя товстий шар маски. Тримати 15-20 хвилин, потім змити. Такий спосіб підходить для шкіри, схильної до появи прищів. Маска подлечивает висипання, очищає і заспокоює.

Маска для жирного типу волосся: попередньо готують відвар кропиви, і проціджують його (1 ст. л. трави заливається 1 ст. окропу і настоюється півгодини). Далі, редьку натирають і вичавлюють з неї сік. Змішують настій кропиви і сік редьки. Потім втирають масу в корені волосся і тримають півгодини. Проміняють такий спосіб 1-2 рази в тиждень.

Використання в лікувальних цілях

Корисні властивості зеленого редьки дозволили застосовувати її в цілях оздоровлення. Наприклад, зелений коренеплід знайшов широке застосування в лікуванні простудних захворювань, а також симптомів грипу і ГРВІ.

Найефективнішим лікувальним засобом від кашлю і болю в горлі вважається рецепт з використанням редьки і меду. Для цих цілей підходить як зелений, так і чорний овоч.

рецепт: необхідно зрізати верхівку коренеплоду і виконати в ньому невелике заглиблення, позбувшись від м’якоті. Отвір, що утворився заповнити медом і накрити редьку зрізаною верхівкою. В такому стані залишити коренеплід на 5-7 годин, до утворення в ньому соку. По закінченню цього часу отриманий сік потрібно вживати по 1 ч. Л. по 2-3 рази на день, за півгодини до їди.

Другий спосіб: редьку очищають і нарізають її кубиками. Далі, кубики кладуть в скляну ємність і додають в них 2 ст. л. меду. Перемішують і накривають кришкою. Отриману мікстуру настоюють 5-6 годин. Вживають утворився на поверхні сік по 5 разів на добу.

При сильному, затяжному кашлі, корисний такий рецепт: зелену редьку натирають на тертці і вичавлюють з неї сік. Далі, сік змішують з теплим молоком і випивають залпом.

При загостренні цукрового діабету застосовують такий корисний рецепт: 3 кг зеленої редьки перетирають, кладуть в банку і заливають спиртом (0,5 л). Наполягають 40 днів. Отриману настойку приймають по 20 мл, по 3-4 рази на день.

При появі ударів і опіків допомагає наступний зціляє метод: половину зеленої редьки натирають і прикладають до ушкодженої ділянки шкіри.

При наявності сильною гематоми рекомендується змішати натертий овоч з 1 ч. л. меду і прикласти як компрес до хворого місця. Повторювати процедуру по 2 рази в день.

Цілюще компрес при подагрі. При ревматизмі і подагрі застосовують спеціальні компреси з коренеплоду. Для цього, з перетертого овоча вичавлюють сік. Далі, в рівних пропорціях змішують його з горілкою і сіллю. Отриманий засіб прикладають до хворого місця на 30-40 хвилин.

Користь зеленої редьки при набряках. При появі набряклості застосовують такий рецепт: півкіло перетертого коренеплоду заливають 1 літром води, насипають 1 ч. Л. солі. Кип’ятять 10 хвилин, потім охолоджують. Отриманий напій вживають протягом дня в якості води.

Сік цього коренеплоду підвищує імунітет, зменшує цукор в крові і знімає загальний стан втоми. Для цього овоч натирають і вичавлюють з нього сік. Отриманий напій приймають тільки в свіжовичавленим вигляді по 1-2 склянки в день.

Зелена редька в кулінарії: рецепти приготування

Зелену редьку часто застосовують в кулінарних цілях. Продукт містить велику кількість вітамінів, що робить його вживання в їжу особливо корисним. Існує кілька смачних рецептів страв з використанням цього овоча. Його застосовують для приготування салатів, гарнірів, супів і т. Д.

Отже, способи приготування зеленої редьки:

Салат «Вітамінний»

знадобляться:

  • 1 зелена редька, 2 невеликі моркви, 1 яблуко, 0,5 пучка петрушки, 3 ч. Л. майонезу і зелену цибулю.

Спосіб приготування:

Натерти на тертці моркву і редьку. Яблуко нарізати соломкою, нашаткувати зелень і цибулю. Додати майонез, перемішати, підсолити. Салат готовий!

Салат з редьки і курячого філе

Відварити куряче філе і дрібно нарізати його. 300 гр зеленої редьки нарізати тонкими скибочками. Взяти 1 цибулину і підсмажити її на сковороді, змащеній вершковим маслом. Отримані інгредієнти змішати, підсолити і додати 2-3 ст. л. майонезу.

Салат з морквою

Натерти на тертці 1 редьку і 1 морква. Додати 1 варене яйце. Скропити інгредієнти лимонним соком, підсолити і додати 1 ст. л. оливкового масла і посипати зеленню.

Суп із зеленої редьки

знадобляться:

  • 0,5 кг свинячих реберець, 1 редька, 2-3 скибочки імбиру, 2 зелених цибулі і 1 ст. л. ягід годжі.

Спосіб приготування:

  1. Реберця дрібно нарубати (приблизно на 3 см), обсушити.
  2. Нагріти сковороду, налити трохи рослинного масла і гарненько їх обсмажити.
  3. Далі, додати натертий на крупній тертці імбир, і нарізану білу частину цибулі. Обсмажити ще 2-3 хвилини для поліпшення аромату.
  4. Після цього налити 3,5 склянки води в сковороду і довести до кипіння. Підсолити, поперчити і варити півгодини. Додати ягоди годжі.
  5. Потім зчистити верхню частину редьки (шкірку) і нарізати овоч на 4 частини, після цього дрібно нашаткувати отримані частини і додати їх до основної маси.
  6. Посипати зеленою цибулею.

Вживати в гарячому, свежеприготовленном вигляді.

Як вибрати і як зберігати?

Зелену редьку можна придбати на ринку або купити в магазині. При покупці коренеплоду важливо звернути увагу на його зовнішній вигляд. Шкірка свіжого овоча виглядає пружною. Можна зробити невеликий надріз нігтем і переконатися в його соковитості і свіжості. Плід не повинен бути м’яким і зморщеним.

Краще купувати редьку невеликого розміру. Чим «молодше» овоч, тим більше в ньому корисних речовин і вітамінів.

При правильному зберіганні коренеплід може зберігати свіжий вигляд і поживні властивості
до настання весни. Зазвичай редьку зберігають у підвальному приміщенні або погребі. Перед зберіганням його кладуть в сухий пісок.

Можливо зберігання редьки в домашніх (квартирних) умовах. Для цього овочі потрібно покласти в спеціальний контейнер, і зберігати їх в прохолодному місці.

Багато зберігають зелену редьку в холодильнику. В таких умовах вона може зберігати свої властивості близько 3-4 місяців.

Протипоказання

Зелена редька незважаючи на свої переваги має ряд протипоказань. Серед них:

  1. хвороби шлунка (гастрит, панкреатит, виразка, ентероколіт і т.д.);
  2. захворювання печінки і нирок;
  3. захворювання і тонкого і товстого кишечника.

Чи не рекомендовано вживання при:

  • високій кислотності шлунка;
  • серцевих захворюваннях;
  • підвищеному газоутворення.

Вживання редьки може завдати шкоди здоров’ю в період вагітності та годування груддю. Цей коренеплід містить ефірні масла, які здатні викликати скорочення матки і знизити її тонус. Це може привести до переривання вагітності.

Не рекомендується вживати цей овоч маленьким дітям.

Особливої ??шкоди зелена редька може завдати організму будучи спожитої в несвіжому вигляді. Її не рекомендується довго зберігати в холодильнику. Краще вживати продукт свіжим.