Знижує чи авокадо холестерин?

Високий рівень холестерину в крові є причиною закупорки кровоносних судин, призводить до утворення тромбів, розвитку атеросклерозу, інфаркту та інсульту.

Зменшити показник допоможе раціональна система харчування в яку входять продукти, які нормалізують ліпідний обмін. Одними з найбільш дієвих «спалювачів жиру» вважаються плоди авокадо. Фахівці-дієтологи стверджують, що досить з’їдати в день половину авокадо і холестерин буде завжди знаходитися в межах норми.

Склад і корисні властивості

Авокадо або «алігаторова груша» – унікальний плід. Його називають фруктом, хоча за будовою він швидше відноситься до ягід, а за смаком нагадує горіх. Плоди авокадо мають кулясту або злегка видовжену форму і покриті темно-зеленою горбистої «крокодилової» шкіркою. Вага їх від 150-200 г до півтора кілограмів. Всередині знаходиться жовтувато-зелена масляниста м’якоть і велика темно-коричнева кісточка.

Незважаючи на високу живильну цінність авокадо (220 ккал на 100 г), в ньому немає вуглеводів і трудноусваиваемой жирів, тому вживати їх можна навіть при діабеті. До складу «алігаторовій груші» входять такі речовини:

  • вітаміни групи В, а також А, С, Д, Е, РР;
  • мікроелементи – калій, магній, марганець, кальцій, залізо, мідь;
  • полінасичені жирні кислоти – омега-3 і омега-6;
  • олеїнова кислота;
  • клітковина.

Завдяки багатому складу, плоди «алігаторовій груші» мають цілу низку корисних властивостей:

  • нормалізують роботу серцевого м’яза;
  • знижують кров’яний тиск;
  • підвищують показники гемоглобіну;
  • покращують пам’ять;
  • перешкоджають появі і розмноженню ракових клітин;
  • забезпечують функціонування шлунково-кишкового тракту;
  • запобігають передчасному старінню організму;
  • зміцнюють м’язову тканину;
  • виводять з організму токсини;
  • благотворно впливають на нервову систему, збільшують стресостійкість;
  • попереджають розвиток катаракти і глаукоми;
  • входять в число найсильніших афродизіаків.

Висока поживна цінність авокадо підвищує захисні сили організму і зміцнює імунітет. Тому лікарі рекомендують вживати плоди в період відновлення після операцій або важких хвороб, а також при постійних фізичних навантаженнях.

Авокадо і холестерин

На підставі проведених медичних досліджень доведено, що регулярне вживання авокадо сприяє зменшенню в крові холестерину, запобігає закупорці судин і знижує ризик виникнення інсультів та інфарктів.

Ефективність авокадо при високому холестерин обумовлена ??наявністю в складі плодів таких важливих компонентів:

  • фітостерини, що знижують вироблення холестерину в клітинах печінки;
  • вітамін С (аскорбінова кислота), який регулює холестериновий баланс;
  • омега-3 і омега-6 ненасичені жирні кислоти, що знижують рівень холестерину в крові;
  • піридоксин, нормалізує ліпідний обмін в організмі;
  • фолієва кислота, що зміцнює стінки капілярів і перешкоджає виникненню холестеринових бляшок.

Клітковина, зміст якої досягає 10%, нормалізує роботу травної системи, зменшуючи всмоктування шкідливих для організму жирів. Крім того, вона сприяє своєчасному очищенню кишечника і виведенню з нього токсинів.

Вважається, що щоденне вживання половини плода авокадо протягом 12 місяців в 5 разів знижує ймовірність утворення тромбів і розвитку атеросклерозу.

Як правильно вживати авокадо

У більшості випадків авокадо їдять свіжим, так як під впливом високої температури може з’явитися гіркуватий присмак. Найчастіше його поєднують з м’ясом, рибою або морепродуктами, а також вводять до складу різних салатів.

Рецепт найпростішого салату: подрібнити листя руколи, помідорів і огірок, додати натертий на дрібній тертці плід авокадо. Заправити кукурудзяним маслом, змішаним з соком лимона.

Найбільш відомим стравою, в який входить «алігаторова груша», є гуакамоле – традиційний мексиканський соус. Щоб його приготувати, в пюре з авокадо додають овочі, ароматні трави і пекучий кайенский перець.

Кілька порад для тих, хто вирішив спробувати авокадо:

  • вживати в їжу краще стиглі плоди, м’які на дотик. Тоді шкірка знімається без зусиль, а м’якоть має ніжний маслянистий вершково-горіховий смак;
  • щоб довести до потрібної кондиції недозрілий фрукт, його слід загорнути в паперову серветку і витримати при температурі 250С дві доби;
  • чистити «алігаторова грушу» потрібно безпосередньо перед вживанням, так як м’якоть відразу обвітрюється і набуває темний відтінок. Щоб цього не сталося, зріз плода поливають соком лайма чи лимона;
  • розрізаний авокадо може зберігатися не більше доби.

Для зниження холестерину дієтологи рекомендують вживати авокадо вранці натщесерце. Очищений плід потрібно нарізати маленькими кубиками і подрібнити блендером до стану однорідної маси. Для одного прийому досить 2 столові ложки авокадове пюре.

Протипоказання

Незважаючи на безліч корисних властивостей, авокадо не слід вживати у великих кількостях. Висока калорійність цього фрукта сприяє набору ваги, тому в день рекомендується з’їдати не більше одного плоду. Протипоказанням до застосування є також індивідуальна непереносимість і алергія на цитрусові і латекс.
З обережністю потрібно включати «алігаторова грушу» в дитяче меню. Цей фрукт є незвичним для жителів Росії, а, отже, може спровокувати у малюка алергічні реакції.

Кісточку з розрізаного плода авокадо краще відразу прибрати, оскільки в ній містяться отруйні речовини і при випадковому попаданні в рот може з’явитися нудота і блювота. В цьому випадку потрібно прийняти активоване вугілля, а при погіршенні стану звернутися до лікаря.