Кавове дерево: батьківщина де знаходиться, кава рослина, ягоди і плід кофеїну, чому жовтіє листя, зерна і кущ

Кавове дерево – це унікальна рослина, що входить в сімейство Маренові. Маленьке вічнозелене кавове деревце виглядає екзотично, може стати справжньою окрасою кожного будинку і радувати мешканців: свіжістю, красою, корисними властивостями. Кімнатна кавове дерево – це дуже ефектний кущ з декоративним листям і квітками. Удома можна виростити рослину заввишки до півтора метрів. А якщо проводити грамотний догляд, то дерево може досягти і 3 метрів у висоту з гілками багатими плодами.

Родина кавового дерева

Батьківщиною всіх кавових дерев вважається місцевість Каффа на південному сході Ефіопії. Листя рослини мають темно-зелений відтінок, по краю присутній слабка хвиля. Вони досить великого розміру, можуть виростати до 11 см. Коли кущ цвіте, формуються красиві квіти чисто-білого кольору, які неймовірно смачно пахнуть. Коли пора цвітіння пройде на деревце формуються невеликі плоди – ягоди, які чимось нагадують вишні. Плоди кавового дерева після дозрівання стають яскраво-червоними. Рослина невибаглива, чудово пристосовується до вирощування в приміщенні.

Але треба знати, що це дерево:

  • Не любить протягів;
  • Обожнює вологу;
  • Не переносить сусідства з іншими рослинами.

Будинки рослина систематично цвіте двічі на рік (квітень-травень і листопад). Кожна квітка дає плід – ягоду, в якій є зерна. В одному плоді 1-3 кавових зерен. Визріваючи насіння з часом змінюють колір від, ніжно-зеленої до, червоної або яскраво-бордовою. Дозрівають плоди приблизно півроку, трохи більше.

Тому іноді на дереві, можливо, одночасно спостерігати дозревающие ягоди і квіти.

Треба врахувати, той факт, що якщо горщик маленького розміру, то для формування нових плодів може не вистачити харчування. Всі поживні речовини з грунту будуть забиратися деревом на визрівання старих плодів, тому листя по краю почне сохнути. Щоб цього не сталося дозрілі плоди потрібно обривати. Рослина, якщо за ним правильно доглядати хворіє рідко, шкідники його не люблять. Цей екзот дбайливих господарів може віддячити не тільки естетичністю, але і ароматною чашкою справжньої кави.

Кава рослина: в чому користь

У кавовому дереві присутній дуже багато кофеїну. Він знаходиться в насінні, і збудливо діє на серце, судини, ЦНС. Кофеїн широко використовується в області медицини, його застосовують як збудливий засіб не тільки при серцевій недостатності, а й при отруєнні, наприклад, наркотичною речовиною. Кофеїн присутній в багатьох препаратах. Кофеїн приймають при отруєннях алкогольними напоями.

Крім цього, кава чудово:

  • Усуне больовий синдром в голові;
  • Підвищить артеріальний тиск;
  • Прибере пригнічений стан.

Також кавове дерево, а точніше його плоди допоможуть при поганому настрої і депресивному стані. З давнини кави застосовували для позбавлення від кашлю і різних запалень. Ароматний напій лікувальні властивості має унікальні, він нормалізує роботу шлунково-кишкового тракту, тонізує, підвищує працездатність. Кава допоможе при харчовому отруєнні. Але в даній ситуації спочатку треба промити шлунок, а вже потім насолоджуватися і лікуватися кавою.

У напої величезна кількість дубильних речовин, а вони захищають організм від токсинів.

До того ж кава бадьорить, і він додасть енергії, бажання жити, запустить роботу мозкової системи. Кофеїн, присутній в рослині допомагає загоювати рани. Пошкодження потрібно промити розчином марганцю, а потім або укласти на рану лист дерева або посипати обсмаженими подрібненими плодами. Рана загоїться швидше. Добре кави зарекомендував себе і в дієтології. Крім цього, напій допомагає швидко прокинутися і запускає фізичну і розумову діяльність.

Люди давно усвідомили, що рослина має велику кількість цілющих якостей. З його зерен роблять кавовий вугілля, він нічим не гірше активованого. Так, він може застосовуватися при отруєннях, при метеоризмі і здутті живота. У плодах дуже багато вітамінів, в тому числі B1 і D, а також мінеральних речовин. При терапії гарячкового стану, сильних болях в голові, високому вмісті сечової кислоти в організмі і артриті допоможе настій з сирих кавових плодів. Також напій поліпшить звернення крові, обмін речовин, додасть сили.

Ягоди кави: користь

Ягоди або плоди даної рослинної культури – це в майбутньому кавові зерна. Після того як ягоди зібрані їх висушують на протязі 20-ти діб, під відкритими сонячними променями, при цьому потрібно відокремлювати вже суху м’якоть від твердої оболонки. Цікаво те, що ефіопи ще з давніх-давен застосовували ягоди в якості жуйки, тонізуючої організм. При виготовленні кави на фабриках насіння проходять полірування з метою усунення їх оболонки. А в домашніх умовах їх просто треба: зібрати; помити; просушити; обсмажити на сковорідці до бурого відтінку. Вже дуже давно медицині відомо про стимулюючий властивості зерен кавового дерева.

У них присутня:

  • клітковина;
  • Азотисті сполуки;
  • кофеїн;
  • цукор;
  • жир;
  • Мінерали.

Завдяки кофеїну тонізує центральна нервова система. Навіть у начебто здорових людей надмірне споживання кави може спровокувати сильне биття серця і безсоння. Якщо діагностовано хвороби серця і ЦНС, пити каву не можна. Сирі ягоди можна застосовувати, щоб зробити цілющий напій. Їх треба обсмажити на чавунній сковорідці, весь час перемішувати, при цьому вогонь повинен бути повільним. Після того, як вони стануть коричневі, їх треба змолоти. У тому випадку, якщо зерна лежали дуже довго, їх необхідно просто опустити в воду і висушити на вогні.

Як застосовувати плід кави і протипоказання

Велике споживання кави може згубно позначитися на роботі серця, судин, ЦНС. Кофеїн не можна вживати людям, які швидко перезбуджуються, і тим, у кого проблеми зі сном.

Не можна кофеїн, що міститься в плодах людям:

  • З тахікардією;
  • З виразкою шлунка;
  • З іншими патологіями шлунково-кишкового тракту.

При великих дозах підбадьорливого людина може відчути на собі не сильне отруєння кофеїном. Симптомами сильного отруєння є: сторонні звуки у вухах, болі в голові, сплутаність свідомості, неспокій, судоми. Систематичне споживання кави у великих дозах в результаті може підвищити рівень нервовій збудливості, може призвести до безсоння і свербіння шкірних покривів. Споживання кавового напою протипоказано тим, хто хворіє на атеросклероз і гіпертонічну хворобу.

Крім цього, не можна напій і хворим на глаукому. Даний напій, збільшує тиск усередині ока. Також не слід пити каву маленьким дітям. Пенсіонери теж повинні відмовитися від напою. Не можна його споживати в період виношування дитини. Під час лактації теж не можна жінкам пити каву, так як є ризик того, що молоко зникне, та й на малюка кофеїн може справити негативний вплив і буде потрібно лікування.

Жовтіють листя у кавового дерева

Чому жовтіє листя, чому на них з’являються плями?

Причини різні:

  1. Пересушене повітря або дефіцит вологи. Слід своєчасно обприскувати рослину і вести контроль поливання. Заливати теж не можна.
  2. Скидання старого листя при малому обсязі горщика. Необхідно пересадити рослину в більшу ємність.
  3. Дефіцит необхідних елементів. Слід внести підгодівлю. Мінеральні і органічні добрива слід чергувати.
  4. Кущ вимагає формування крони. Слід прищипувати верхівки, так будуть рости бічні пагони, сформується крона.
  5. Дефіцит світла. На сонці виставляти не треба, але і в тіні рослина стояти не повинно.
  6. Якщо грунт не підходить, листя пожовтіє. Землю треба брати слабокислу.

Дерево кави дуже невибагливо, але воно любить тепло і свіже повітря. Рослина правильно буде поставити в світле місце, а в зимовий час слід його берегти від холоду, так як листя може облетіти. Влітку підійде півтінь. У весняний період молоді рослини пересаджують, а коли вони трохи зростуть, пересаджувати треба не часто – раз на два роки. Дерево потрібно регулярно поливати, сухий грунт згубна. Але воду слід брати тільки відстояну, і при цьому кімнатної температури.

Листя треба чистити від бруду не жорсткою губкою. А з лютого по вересень необхідно кущ підгодовувати добривами. Корисні добрива можливо придбати в ботанічному саду. А для щорічної підгодівлі правильно брати перегній, з його допомогою вирощування буде більш активним. Розмножується кавове дерево насінням, які дає плід або живцюванням.

Чим підгодовувати кавове дерево

Малюнок кавового дерева ще раз показує, яку красу можна виростити своїми руками. У рослини немає різко вираженого часу спокою, тому, щоб воно 12 місяців росло, розквітало і давало, плоди-ягоди, його слід підгодовувати кожні півтора тижні: 1-го числа, 10-го і 20-го числа, даючи відповідно 5 гр. азоту, 7 гр. фосфору, 1 гр. калію і 7 гр. мікроелементів на літр води. Як азотного складу беремо курячий послід, який треба розвести у воді і витримати до тих пір, поки він остаточно не перебродить.

Підживлення готова коли:

  • Різкий запах пропав;
  • Розклалася органіка;
  • Немає бульбашок газу.

Для поливання розчин треба розбавити водою 1/3. Треба знати, що курячий послід – це саме потужна органіка, і застосовувати її потрібно акуратно. Як фосфорної підгодівлі підійде суперфосфат.

Де росте кавове дерево (відео)

Кавове дерево якщо його правильно ростити буде радувати красою і давати плоди. Віддавши трохи праці і любові, можна буде побалувати себе своїм ароматним, бадьорить напоєм.