Корисні властивості журавлини і протипоказання

Народні цілителі для лікування недуг використовує різні ягоди. Одним з цілющих плодів є журавлина. Вона вважає за краще суворий клімат, але це не заважає їй бути володаркою масою корисних властивостей. У чому полягає користь і шкода журавлини, розглянемо в статті.

Застосування журавлини для організму людини

Ареал застосування цієї ягоди досить великий. Вона корисна для жінок, чоловіків і дітей. Журавлину використовують при застуді, діабеті, при циститі і при тиску понад 120 мм / рт. Незамінна її користь і для нирок.

Корисні властивості зобов’язані складно компонентного складу. Існує дуже багато рецептів для здоров’я. Найбільшу користь несе ягода в свіжому вигляді. Не менш лікувальним буде морс, спиртова настоянка, сироп, сушені плоди і протерті з цукром або з медом.

Властивості журавлина і протипоказання

Корисні властивості журавлини визначив такий склад:

  • бор і залізо;
  • йод і калій;
  • кальцій і магній;
  • марганець і срібло;
  • фосфор і мінерали.

Мають плоди великим вмістом вітаміну С. У меншій кількості зібраний вітамін В1, В2, С, К і РР. Велику користь для організму несуть органічні кислоти.

Найбільш виражені лікувальні якості ягоди:

  • бактерицидні;
  • знезаражувальні;
  • тонізуючі;
  • протизапальні.

Деякі речовини, що входять до складу здатні запобігати карієс. Величезна користь журавлини для серцево-судинної системи. А журавлинний морс тонізує не гірше сучасних енергетиків, при цьому, не заподіюючи такої шкоди як хімія. Для організму людини ця маленька ягода потрібна не тільки при лікуванні, але і для профілактичних заходів.

На щастя, протипоказання журавлини зустрічаються у людини не так часто. Основні і однозначні – гастрит з підвищеною кислотністю, виразка шлунка і 12-палої кишки. Плід може завдати шкоди при сечокам’яній хворобі. Також заборонено вживання журавлини на момент лікування медикаментами. В цьому випадку для збереження здоров’я проконсультуйтеся у лікаря.

Корисні властивості журавлини – рецепти для здоров’я

Свіжий сік і морс значно посилюють дію антибіотиків. До того ж фітонциди, присутні в складі, виступають натуральними антибіотиками. При тиску вище норми людям рекомендують щодня з’їдати по жмені плодів.

Журавлинний морс необхідний при недокрів’ї. Найбільша користь буде від ягід, зібраних пізньої осені, коли вдарять перші заморозки. Саме тоді корисні властивості концентруються в плоді.

Зберегти лікувальні речовини можна багатьма способами. Найпростіший спосіб – зберігання в прохолодному місці. За старих часів люди вживали журавлинні продукти весь рік, не маючи точних даних про шкоду.

Чим корисний журавлинний морс – користь і шкода

Користь морсу ховається під безліччю мікроелементів. У ньому величезна кількість марганцю і міді, кобальту і молібдену. Тандем цих мікроелементів нормалізує функції травної системи і сприяє безперебійній роботі ЦНС.

Для дітей морс необхідний для нормального росту. А для організму дорослої людини в якості продукту, який нормалізує роботу статевих залоз. З давніх-давен лікувальними якостями журавлинного морсу лікували запалення, гіпертонію і ревматизм.

  • 2-3 скл. випитих при застуді знімуть втому, головний біль і підвищать імунітет. Даний напій обзавівся протипоказаннями. Він здатний завдати шкоди посиленим виділенням травних соків.

Користь журавлини для жінок

Для жінок, які страждають від зайвої ваги, користь ягід полягає в чималій запасі калію. Він бореться навіть з ожирінням. Ще лікувальні речовини покращують шкіру, нігті і волосся. Лікувальні компоненти ягоди допомагають полегшити симптоматику і в деякій мірі лікувати пієлонефрит. При циститі також вживають журавлину.

Краще все підходить морс або свіжий сік. Ще журавлина корисні властивості для жінок здатні знімати запалення і знищувати бактерії при інфекційних захворюваннях сечовивідних шляхів. Ці плоди підтримують кисле середовище піхви.

І багато дівчат відзначили, що допомагає журавлина не гірше медикаментів. Шкода при лікуванні жіночих захворювань червоні кислі плоди не завдають.

Користь і шкода журавлини при вагітності

Якщо продукти з плодів використовувати правильно, то вони принесуть тільки користь для вагітних. Спочатку вагітні вживали цей продукт при циститі. Фахівці відзначили, що при вживанні 100 гр. щодня можна уникнути таких небажаних наслідків:

  • вад у дитини;
  • нестерпного токсикозу;
  • запорів;
  • набряків.

Для вагітних морс або сік виступає як сечогінний засіб. Ці продукти просто необхідні для нирок і сечового міхура. Оскільки до плоду поживні речовини надходять через пуповину, то і кровоносна система повинна бути в повному порядку. Це забезпечать лікувальні речовини рослини. Крім цього зміцниться імунітет мами і знизиться рівень холестерину. Однозначно користі буде більше, ніж шкоди.

Для вагітних теж є протипоказання. Так, однозначно заподіюється шкода при гастриті і виразці. Неприпустимий для організму прийом ягід при ентероколіті і алергії. При зниженому тиску вагітним варто обережно ставитися до такого зміцнення здоров’я. Майбутні мами можуть їсти журавлину з медом і з цукром. Багатьом подобається сушена і в’ялена ягода.

Як приймати журавлину при тиску – рецепти настоянок

Настоянки від тиску можуть бути водними та спиртовими. Більшість гіпертоніків віддають перевагу лікам з медом або з цукром. Адже так смачніше!

Добре зарекомендувала себе настойка з соку журавлини, моркви і буряка:

  • Їх беруть по 1 скл. і розбавляють склянкою доброї горілки. Потім розводять з медом (300 г) і відстоюють 3 дня в прохолоді. Приймають по 1 ст. л. 3 р. / Д. до їжі. Лікування триває до 2 місяців. За аналогічним рецептом готується ще одна настоянка, але вистоюється 15 д. Потім її двічі фільтрують через марлю і п’ють. Якщо настоянка занадто кисла, можна розбавити її сиропом або цукром.

Велику користь надасть настоянка, приготована за таким рецептом:

  • 400 г плодів потовчіть в кашку і додайте 3 ст. л. цукру. Тару щільно закрийте і залиште на 2 дні, щоб ягоди забродили в цукрі. Потім влити 1 л самогону і настояти 15 д. В теплі. Потім спирт злийте, а рідину знову залийте 1 л спирту і також настої. По закінченню всю настойку злийте до купи і профільтруйте. Приймати по 30-50 кап. розбавлених в 50 мл води.

Журавлина при застуді – рецепти

При застуді корисні властивості плодів замінюють антибіотики. Вони полегшують кашель, женуть піт і знімають запалення з горла. Для дітей можна заварювати чай, варити сироп або готувати рецепт з медом.

Протерта журавлина з медом допомагає при ангіні та кашлі:

  • З’єднайте порівну плоди і мед, утворіть однорідну консистенцію.

Чи не зашкодить морс:

  • Помітна його користь при температурі. 1 скл. ягід покрийте 1 л води і закип’ятіть, проваріть 10 хв. Відразу відокремте рідина і покладіть цукор, закип’ятіть. Приймайте охолодженим. Довго варити засіб не потрібно, оскільки ягода при термічній обробці втрачає корисні і лікувальні властивості. Від цілющих напоїв шкоду мінімальний.

Журавлина з медом корисні властивості і застосування

Для організму плоди з медом принесуть користь, якщо застосовувати їх в міру. У такій спосіб зміцнюється імунітет, проводиться профілактика різних виразок і лікується печінку. Лікувальні речовини цих компонентів допомагають при стресі, патологіях серця і судин.

Незаперечна користь ягоди з медом для дітей. Такий засіб збагачує вітамінами, калієм, фосфором і залізом.

Хорошим для організму буде засіб:

  • 500 г плодів, 0,5 скл. меду і 1 лимона. Ягоди і лимон обдати окропом і перемолоти в м’ясорубці. Після додати мед. Якщо ліки кисле, його кількість можна збільшити. Щоб лікувальні якості принесли користь, а не шкоду з’їдайте по 2 ст. л. 3 р. / Д. разом з чаєм.

Для чоловіків і для жінок при циститі потрібно використовувати ліки:

  • з 0,5 скл. окропу і журавлинного соку, а також з 1,5 ст. л. меду. Спочатку змішується вода і сік, а після охолодження додається мед. Приймається свіжим до 4 р. / Д. Є деякі протипоказання: подагра, гіпотонія і вживання сульфамідні засобів.

Чим корисний чай з журавлиною?

Корисні властивості журавлинного чаю здатні знищувати різні інфекції і швидко знижувати температуру. Також він має сечогінну та протизапальну дію. Цей напій радять пити при діабеті.

Лікувальні речовини знижують рівень глюкози. Ще чай можна приймати для профілактики недуг серця і нирок. Шкода для організму даний напій навряд чи принесе, оскільки для його приготування знадобиться 5-6 плодів на чашку окропу. Для чаю підходять і листя.

Лікувальні властивості журавлини при онкології – рецепти

Варто зазначити, що корисні властивості журавлини протидіють розростання ракових клітин, але не знищують їх. Сушена чи свіжа ягода застосовується для профілактики раку. Для чоловіків лікувальні речовини корисні в профілактичних цілях раку простати і товстого кишечника.

Для організму жінок кверцитин необхідний для придушення раку молочної залози:

  • Зазвичай для цього використовують 1 ст. л. соку розведеного в? скл. води. П’ють 3 р. до дня до трапези 3 тижні.

Добре пригальмовує зростання поганих клітин протерта журавлина з цукром навпіл:

  • Її їдять по 2 ст. л. 4 р. / Д. при відсутності протипоказань.

Журавлина для особи – рецепти масок

Цей продукт корисний не тільки для здоров’я, але і для краси. Його користь для шкіри особи не величезна. Корисні властивості прекрасно тонізують, очищають і звільняють від запалення. Вони підходять для жирного і чутливого типу шкіри.

  • Для усунення жирності досить розім’яти ягоди і прикласти на 15 хв. Знадобиться 15 процедур проводяться через день. Чутлива шкіра лікується водної настоянкою. У ній просочують серветки і тримають 20 хв.

Лікувальні складові без шкоди позбавляють від вугрів.

  • У соку просочується марля і прикладається на годину.

Суворі протипоказання для зовнішнього застосування відсутні.

Корисні властивості журавлини для серця і крові – рецепти

Даний продукт ніякої шкоди не приносить серцю і крові. Він лікує недокрів’я і запобігає виникненню інфаркту та інсульту.

Для крові можна використовувати журавлину в цукрі. Вона продається в магазинах, але надійніше зробити самому.

  • 1 чашку цукру збовтайте з яйцем і обваляйте в цукрі. З’їдайте по 0,5 скл. за день.

При лікуванні серця використовується сік:

  • Пити його слід по 1/3 скл. 4 р. до дня. Напій можна підсолодити. Також добре позначиться на здоров’ї серця компот і чай з листя, який вживається щодня.

Журавлина з медом і часником – рецепт і застосування

Ліки з часником принесе велику користь судинах, а ще запобіжить інсульт.

  • З’єднати 3 головки очищеного часнику і 1,5 скл. плодів. Перемолоти і додати 200 мл рідкого меду. Зілля є перед сном по 1 ч. Л. 45 днів. У рік дозволений 1 такий курс. Це засіб буде мати седативний ефект. Протипоказання – гіпотонія і виразка.

Користь і шкода при цукровому діабеті

Лікувальні властивості продукту приносять виключно тільки користь при відсутності протипоказань. При діабеті рекомендована свіжа або в’ялена журавлина. Вона знижує рівень глюкози в крові. Засоби з цукром під забороною, оскільки в самих плодах присутній цукор.

Сушена журавлина і заморожена – властивості

На жаль, сушений продукт втрачає частину корисних складових. Саме тому його не рекомендують при циститі і недугах нирок. Заморожена журавлина їх зберігає. Тільки розморожування повинна бути не термічної, а звичайною.

В такому випадку можна зберегти такі лікувальні якості:

  1. тонізуючі;
  2. відновлюють;
  3. седативні;
  4. протизапальні;
  5. бактерицидні.

Все ж з сушеного і в’яленого плода виходить смачний компот, водна настойка, варення і джем.

Варення, кисіль і сироп з журавлини – рецепти приготування

Варення, кисіль, компот і сироп будуть володіти менш вираженими лікувальними властивостями, оскільки ягода їх втрачає під впливом високої температури. Рідкі ласощі корисні для нирок і шлунка.

Дуже смачним виходить варення з додаванням волоського горіха:

  • 1 кг промитої журавлини обдайте окропом і дайте воді стекти. 200 г ядер горіха прокип’ятіть 30 хв. і теж позбавте від води. Зваріть сироп з 1,5 кг цукру і 1,5 л води. У нього покладіть журавлину і горіхи, млоїте до готовності. Шкода від варення непомічений.

Лікувальні властивості журавлинного киселю надають загальнозміцнюючу дію:

  • Для нього потрібно взяти 100 г свіжих ягід, 1 ст. л. крохмалю, 4 ст. л. цукру і 600 мл води. Готувати як кисіль зі звичайних ягід. Деякі радять при варінні додавати листя для більшого аромату.

Сироп втрачає найбільшу кількість цілющих складових, тому як уварюється довше:

  • Для його приготування з’єднується порівну цукор і сік, уварюється близько 30 хв. Консистенція повинна вийти густуватої. Підходить сироп для чоловіків і жінок в допустимих дозах. Шкоди завдає рідко, і то коли присутні протипоказання.

Журавлина протерта або в цукрі, в’ялена або свіжа сприятливо позначиться на стані при самих різних недугах. А її розпарені листя загоюють опіки.