Оливкова олія: корисні властивості та протипоказання

Оливкова олія здавна славиться своїми цілющими властивостями. До цього дня цей продукт володіє надзвичайною цінністю і величезним попитом. Жителі Середземномор’я, місцевості, де його виробляють, славляться відмінним здоров’ям, молодістю і довголіттям. Це обумовлено поживним складом олії. Воно дуже багате корисними для організму речовинами, що робить його застосування особливо ефективним в лікувальних і косметичних цілях.

За високу якість масло називають у всьому світі «рідким золотом». Продукт знайшов широке застосування в кулінарії, косметології та нетрадиційної медицини. Про те, як приймати масло з метою лікування, а також як його використовувати для приготування ефективних масок, розглянемо далі.

Природний склад і калорійність

Корисні властивості оливкового масла обумовлені багатим природним складом. Цей продукт містить безліч корисних компонентів.

Хімічний склад представлений:

  • вітамінами – З, А, К, В3, D;
  • макро- і мікроелементами – кальцієм, натрієм, фосфором, калієм, залізом;
  • олеїнової кислотою;
  • стиролом і? ситостеролів;
  • лінолевої кислотою;
  • сквалеоном і скваланом;
  • насиченими жирами – Омега3, 6,9;
  • терпенового спиртами, токоферолами, ретинол;
  • поліфенолами, фенолами та фенольними.

Харчова цінність:

  • 99,9 г жирів (178% від добової норми);
  • 16,8 г насичених жирних кислот;
  • 0,2 г води;
  • 13,2 ненасичених жирних кислот.

калорійність становить 898 калорій на 100 грам продукту.
Вживання масла в їжу забезпечує людини всіма необхідними речовинами, які благотворно позначаються на роботі всього організму.

Користь оливкової олії для здоров’я

Оливкові масло вважається джерелом корисних властивостей. Його застосовують в лікарських цілях, як засіб лікування багатьох захворювань. Користь оливкової олії обумовлена ??його складом. В основному в нього входять ненасичені жири рослинні жири, які, на відміну від жирів тваринного походження, дуже корисні для організму.

Використання «рідкого золота» в своєму раціоні сприяє зменшенню поганого холестерину, а також запобігання розвитку цукрового діабету, ожиріння і захворювань серцево-судинної системи. Особливо корисно масло для травної системи. Воно має проносний ефект, що перешкоджає виникненню закрепів. Також продукт нормалізує роботу шлунково-кишкового тракту і сприяє кращій засвоюваності їжі.

Вітамін Е, що входить до складу продукту, вважається відмінним антиоксидантом. Він запобігає старінню шкіри, покращує колір обличчя і стимулює ріст волосся. Цей вітамін сприяє молодості, довголіття і міцного здоров’я. Сквалеоном, яким багатий олійною продукт, попереджає розвиток онкології. Олеїнова кислота, яка є головним компонентом олії, уповільнює зростання ракових клітин і знижує ризик появи ракових захворювань. Стероли, які містяться тільки в маслі оливи, є відмінним профілактичним засобом від появи холестеринових бляшок.

Користь оливкової олії полягає в:

  • зменшенні поганого холестерину;
  • нормалізації роботи серцево-судинної системи;
  • профілактиці розвитку ожиріння та цукрового діабету;
  • поліпшенні гостроти зору;
  • профілактиці запорів і поганого травлення;
  • профілактиці захворювань шлунково-кишкового тракту;
  • загоєнні виразок в травній системі;
  • лікуванні патологій печінки і жовчного міхура;
  • зниженні артеріального тиску при гіпертензії;
  • зміцненні судин і поліпшення циркуляції крові ;;
  • зниженні ризику появи тромбоутворення;
  • профілактиці хвороби Альцгеймера та інших когнітивних порушень;

Особливу користь приносить оливкова олія для жінок. Регулярне вживання благотворно позначається на жіночому організмі: поліпшується стан шкіри, волосся і нігтів. Жінка виглядає молодшою, відпочила і здоровою. Цей продукт також корисний для жіночої статевої системи. Він покращує репродуктивну функцію, нормалізує менструальний цикл. І гормональний фон. У період клімаксу масло знижує дратівливість і зніме больові відчуття і загальне нездужання.

Важливо відзначити про користь оливкової олії в період вагітності. Щоденна кількість в невеликих дозах поліпшує формування плоду (жирні кислоти потрібні для правильного формування кісткової і нервової), а також зміцнює плаценту, знижуючи ризик її відшарування. Вживання невеликої кількості під час лактації дозволить позбавити малюка від кольок і різних алергічних реакцій.

Як приймати натщесерце?

На якість масла і наявність в ньому корисних властивостей впливає сорт і спосіб його отримання.

Оливкова олія буває:

  • першого холодного віджиму (Extra virgin olive oil);
  • другого холодного віджиму (Virgin olive oil);
  • і у вигляді хімічної екстракції (Olive oil, Pure olive oil, Pomace oil).

Масло Екстра-класу вважається найкориснішим і високоякісним продуктом. Як правило, воно містить в собі масу корисних речовин і проводиться без хімічної обробки. Для його виробництва беруть тільки свіжі оливки, а для другого типу використовує продукти, що залишилися від першої обробки. Висока ціна і підвищений попит обумовлені високою якістю «рідкого золота». Саме цей продукт придатний для використання його в лікувальних цілях.

Використовувати масло Екстра класу в цілях лікування слід дотримуючись дозування і правила прийому. Найчастіше оливкова олія приймають вранці. Приймати його краще натщесерце по одній столовій ложці.

Приймати масло натщесерце особливо корисно при гастриті. Також ранковий прийом продукту забезпечує здорову роботу серцево-судинної і нервової системи. Нетрадиційна медицина рекомендує проводити раз на рік профілактичне чищення організму. Для цього щодня натще вживають чайну ложку масла. Процедура відрізняється від попередньої: масло потрібно не відразу ковтати, а смоктати, переміщаючи її по ротової порожнини. Курс лікування – два тижні.

Якщо ви переслідуєте мету – схуднути, то краще приймати масло, розділивши його на два прийоми. Перший прийом краще почати з ранку, випиваючи продукт натщесерце, по одній чайній ложці. А другий прийом – ввечері, за годину до останнього прийому їжі. Таку процедуру потрібно проводити протягом трьох тижнів, підкріплюючи її спеціальною дієтою.

застосування

Корисні властивості оливкового масла дозволили використовувати його в різних областях. Продукт знайшов широке застосування в кулінарії, косметології та народній медицині.

Кулінарія використовує його для приготування різних кулінарних страв і вишукувань. Масло входить до складу багатьох салатів, гарнірів, соусів і супів. Воно володіє незвичайним, злегка гіркуватим смаком У поєднанні з іншими продуктами воно дає дуже яскравий, пікантний смак будь-якої страви.

Одна з найпопулярніших галузей, які використовують масло – це косметологія. Цей цінний олійною продукт вважається відмінним живильним засобом для збереження здоров’я, молодості і краси вашої шкіри. Масло оливи використовується для виробництва різних косметичних засобів по догляду за шкірою і волоссям (кремів, гелів, шампунів, бальзамів і т.д).

У нетрадиційній медицині оливкова олія займає особливе місце. З давніх часів цей продукт славиться своєю чудодійною силою. У стародавній Греції його називали «даром богів» і «ліками природи». Про те, як використовувати це продукт в лікувальних цілях, розглянемо далі.

Використання в лікувальних цілях

З давніх-давен оливковою олією лікували різні недуги. Нетрадиційна медицина використовує його для лікування і профілактики захворювань. Це цілющий засіб при правильному прийомі лікує хвороби шкіри та внутрішніх органів.

При варикозному розширенні вен: для нормалізації кровообігу і поліпшення стану судин рекомендується щодня вживати в їжу по 1 ст. л. оліфи, а також додавати її по кілька крапель в крем для зовнішнього застосування (двічі в день). Цей метод знижує ризик виникнення тромбів і втрати еластичності судин.

При виразці шлунка: для лікування цього захворювання рекомендується протягом тих місяців щодня приймати натщесерце оливкова олія в кількості 1 ст. л.

При виразці 12-палої кишки і шлунка: стакан соку алое змішуємо зі склянкою оліфи, наполягаємо три дні. Додаємо туди 1 ст. л. натурального меду. Отриману консистенцію проварюємо на водяній бані (на повільному вогні) протягом двох годин. Приймати готове коштів потрібно по 1 ст. л. чотири рази в день. Курс лікування – один місяць.

При частих запорах: для поліпшення роботи травлення оліфу потрібно приймати вранці і ввечері протягом десяти днів по 1 ч. л.

При запаленні ясен: підігріває трохи оліфи на водяній бані, змочуємо нею м’яку зубну щітку і втираємо в ясна. При виникненні болю і неприємних відчуттів рекомендується щоранку обполіскувати ротову порожнину теплою олією оливи.

Чистка печінки: за добу до початку процедуру вживаємо тільки рослинну їжу і п’ємо яблучний сік. Після шести годин прийом їжі припиняємо, потім робимо стандартну клізму. На наступний день п’ємо такий засіб: у однаковій кількості змішуємо лимонний сік і оливкову олію. Вживаємо його по 1 ст. л. кожні 15 хвилин. Під час проведення процедури намагаємося лежати, приклавши теплу грілку до області печінки.

Для лікування гастриту: щоб вилікувати це захворювання потрібно протягом 2,5 місяця з ранку випивати склянку чистої води. Після цього, через 20 хвилин прийняти 1 ст. л. оливкової продукту. Сніданок можна починати тільки через 30 хвилин після завершення процедури.

При холециститі: при запаленні жовчного міхура вживаємо протягом 10 днів по 25 мл оліфи. Приймати її краще вранці натщесерце. Якщо прийом стає нестерпним можна запивати масло склянкою соку цитрусових.

При панкреатиті: для усунення неприємних симптомів потрібно вживати по 1,5 ч. л. оліфи протягом 30 днів. При даної хвороби продукт не можна використовувати в їжу в чистому вигляді, тому краще його застосовувати в якості заправки до різних страв.

При пародонтозі: для лікування цього захворювання потрібно 1 ст. л. оліфи змішати з 30% -ною настоянкою чистотілу (можна придбати в аптеці). Обидва інгредієнта перемішуємо до стану однорідності. Отриманою сумішшю змащуємо ясна. Проводимо процедуру двічі в день.

Засіб від склерозу: беремо зубчики однієї головки часнику, подрібнюємо їх до стану пюре. Розміщуємо в скляну ємність і заливаємо склянкою оліфи Екстра класу. Кладемо в холодильник на ніч. Вранці беремо 1 ч. Л. справжньому часниковою маси і змішуємо її з 1 ч. л. лимонного соку. Приймаємо таке лікувальний засіб протягом 30 днів. Прийом – раз в день за 30 хвилин до їди. Після тридцятиденного лікування робимо тижневу перерву і знову повторюємо курс.

Космологія: рецепти для волосся і шкіри

Оливкова олія знайшло широке застосування в косметології. Цей продукт активно використовується для виробництва натуральних косметичних засобів по догляду за шкірою і волоссям. Безліч компаній розробляє спеціальні креми, гелі, лосьйони, шампуні та інші види косметичних виробів. Для високоякісних продуктів використовують масло Екстра-класу, так як саме в ньому знаходяться всі поживні речовини, корисні для нашої шкіри.

Оливкова олія здавна славиться своїми чудодійними властивостями. Кілька століть тому його застосовували для додання шкіри краси, сяйва, а волоссю – густоти і здорового блиску. На сьогоднішній день оливковий продукт застосовується в домашній косметиці. Існуємо безліч корисних і ефективних рецептів приготування натуральних масок для обличчя, тіла і волосся.

Масло оливи, багате вітаміном Е, сприяє росту волосся, нігтів, а також воно уповільнює процес старіння і робить шкіру чистою, гладкою і підтягнутою.
Про те, як їх правильно готувати, поговоримо далі.

  • Засіб від зморшок і пігментних плям: попередньо розпарює шкіру і очищаємо її скрабом. Далі, наносимо легкими рухами на шкіру обличчя і область навколо очей. Ми залишаємо масло вбиратися на 15-20 хвилин. По закінченню часу зайві залишки масла витираємо ватним тампоном.
  • Вітамінізована маска: 1 ст. л. сухих дріжджів змішуємо з 1 ч. л. морквяного соку (можна огіркового або картопляного), а також 1 ч. л. масла оливи, сметани і лимонного соку. Всі інгредієнти змішуємо і наносимо на обличчя на 15-20 хвилин. Після змиваємо прохолодною водою. Маска відмінно підійде при в’янучої, втомленій шкірі. Вона збагачує шкіру обличчя вітамінами, живить і вирівнює її колір
  • Маска для очищення і звуження пор: беремо 2 ст. л. косметичної глини і змішуємо її з 2 ст. л. оливи. Доводимо все до однорідної консистенції. Після цього змішуємо з отриманою масою 1 ст. л. лимонного соку і 1 ч. л. соку петрушки. Наносимо отриману суміш на обличчя на 20 хвилин. Це косметичний засіб відмінно очищає і вибілює шкіру, звужує пори і усуває дрібні висипання і нерівності.
  • Маска для шкіри навколо очей: беремо чайну ложку подрібненого авокадо, додаємо туди трохи оливковою і лимонної оліфи, а також пару крапель рожевого дерева. Наносимо на шкіру навколо очей на 15 хвилин. Змиваємо водою.
  • Поживна і тонізуюча маска: беремо м’якоть будь-яких ягід або фруктів. Наприклад, банан.Берем 1 ст. л.фрукта і подрібнюємо його. Змішуємо з 1 ч. Л. оліфи і наносимо на шкіру на 15 хвилин. Потім змиваємо водою. Маска збагачує шкіру корисними речовинами і бореться з першими ознаками старіння і втоми.
  • Очищаюча маска: беремо 1 ст. л. рисової або вівсяної муки і 1 ч. л. оливкової продукту. Добре перемішуємо і наносимо на шкіру на 15-20 хвилин. Потім змиваємо теплою водою.
  • Маска для сяйва і бархатистості шкіри: подрібнюємо на тертці невеликий огірок, віджимаємо з нього сік, а решту шкірку змішуємо з оливковою продуктом і 3 краплями масла сандалу. Отриману маску наносимо на шкіру на 20 хвилин.
  • Маска від прищів: змішуємо лимонний сік, з 1 ч. л. меду і кількома краплями оливкової продукту. Наносимо на шкіру на 20 хвилин. Потім змиваємо. Повторювати процедуру два рази на тиждень.

Оливкова олія дуже корисно для шкіри навколо очей. Його рекомендується додавати по кілька крапель в крему і легкими постукивающими рухами наносити на шкіру.

Особливу користь приносить оливкова олія для волосся. Воно є відмінним засобом для зміцнення волосяних фолікул і для стимуляції їх росту. Кілька корисних, ефективних масок:

  • Маска для зміцнення волосся (Підходить для всіх типів шкіри): в однаковій кількості беремо оліфу і натуральний мед, змішуємо інгредієнти з одним яйцем. Наносимо по всій довжині волосся, і одягаємо зверху шапочку для душу. Час процедури: 20-25 хвилин.
  • Маска для жирного волосся: беремо в однакових пропорціях оливкова олія і горілку. Все перемішуємо і наносимо на волосся на 20 міну. Потім змиваємо. При останньому полосканні додаємо в воду лимонний сік.
  • Маска від посічених і ламких волосся: змішуємо в рівних пропорціях масло оливи, кокоса і мигдалю. Втираємо суміш в кінчики волосся. Чекаємо 15 хв, потім змиваємо. Повторюємо процедуру 2-3 рази на тиждень.
  • Засіб для росту волосся: змішуємо 1,5 ст. л. гірчиці, 1 ст. ложку масла оливи і ст. л. майонезу. Намагаємося все довести до стану однорідності. Наносимо суміш на волосся на 15-20 хвилин. Надягаємо зверху поліетиленовий пакет і обмотують рушником. Маска може викликати невелике пощипування і печіння.

Для додання шкірі бархатистості, рекомендується додавати декілька крапель масла в крему для рук і ніг.

Масло оливи в кулінарії

Оливкова олія є чи не найбільш популярним маслом в кухні більшості країн. Цей поживний продукт крім цілого ряду корисних властивостей володіє незвичайним смаком. Він відмінно доповнює будь-які м’ясні страви, салати і гарніри. Поєднуючись з іншими інгредієнтами, оливкова олія розкриває свої найкращі якості і робить будь-яку страву дуже ароматним і смачним.

Це масло відмінно поєднується з пряними спеціями, травами, лимонною цедрою, часником і т.д. Якщо змішати оливкове масло, бальзамічний оцет і подрібнений часник, можна створити ідеальну заправку для салатів і різних блюд.

Класична заправка на основі оливкового масла

Складові:

  • Масло Extra Virgin – 0,5 л;
  • гірчиця в зернах – 2 ст. л;
  • часник – 3 зубчики;
  • лимон – 1 шт .;
  • чорний мелений перець – 1 щіпка.

Спосіб приготування:

Видавлюємо з лимона сік, змішуємо його з гірчицею. Подрібнюємо часник через Часничниці, змішуємо його з іншими інгредієнтами. Додаємо мелений перець, добре все перемішуємо. Всі компоненти додаємо в пляшку до оливкової олії. Щільно закриваємо кришкою. Ставимо в холодильник на 5 хвилин. Перед застосуванням добре струшуємо.

Зелений салат з базиліком і оливковою олією

Складові:

  • рукола – 1 пучок;
  • авокадо – 1 шт;
  • огірок – 1 шт;
  • шпинат – 100 г;
  • базилік – 50 г;
  • оливкова олія – ??5 ст. л;
  • лимонний сік – 1 ст. л;
  • сіль;
  • перець;
  • орегано.

Спосіб приготування:

У блендері перемішуємо шпинат, базилік, оліфу, сік лимона, сіль, орегано і перець. Всі інгредієнти змішуємо до стану однорідної маси. Нарізаємо авокадо і огірок кубиками. Кладемо отриманий соус в миску, додаємо туди шпинат, огірки, рукколу.Салат готовий!

Олійно-горіховий песто

Складові:

  • волоські горіхи – 200 г;
  • нерафіновану олію оливи Extra Vergin – 200 мл;
  • натертий сир пекоріно – 60 г;
  • натертий пармезан – 60 г;
  • сіль;
  • мелений чорний перець.

Спосіб приготування:

На підігрітою сковороді смажимо горіхи. Далі, в блендері подрібнюємо часник, оливкова олія і горіхи до стану однорідної пюреобразной маси. Після цього перемішуємо обидва сиру, сіль, перець з основною масою. Песто готовий!

Маринований овечий сир

Складові:

  • свіжий овечий сир – 100 г;
  • часник за смаком;
  • розмарин – дві свіжі гілочки;
  • чебрець – дві свіжі гілочки;
  • лавровий лист – 1 шт;
  • олив. масло холодного віджиму.

Спосіб приготування:

Опускаємо на 3-5 хв. розмарин, чебрець і лавровий лист в гарячу воду. Кладемо їх в скляну ємність і охолоджуємо. Далі, ставимо туди сир, нарізаний кубиками, а також часточки часнику. Заливаємо все до країв маслом кімнатної температури. Накриваємо і даємо замаринувати протягом тижня. Ця страва відмінно поєднується з салатами і картоплею.

Протипоказання до застосування

Незважаючи на свої корисні властивості, оливкова олія має і ряд протипоказань. Не потрібно забувати, що цей продукт дуже калорійний, тому більше двох-трьох столових ложок в день вживати не рекомендується.

Основні протипоказання:

  • індивідуальна непереносимість;
  • схильність до сильних алергічних реакцій;
  • наявність суворої дієти, що не передбачає вживання даного продукту;
  • камені в жовчному;
  • калькульознийхолецистит;
  • ожиріння;
  • діарея;
  • заборонений прийом дітям до 5 років.

Норма для жінок – 2-3 ст. л. на добу.
Добова норма для чоловіків – 3-4 ст. л. в день.
Дітям після 8 років – не більше 1 ст. л. на добу.

Перевищення норми може викликати ряд побічних ефектів: запаморочення, низький тиск, головний біль, діарею і т.д.

Як вибрати і як зберігати?

Найякіснішим оливковою олією є нерафінована, нефільтроване оліфа. Цей продукт виробляє: Іспанія, Греція, Туніс, Італія і т.д. Як правило, найціннішим вважається грецьке оливкова олія.

Перевірити якісність купленого продукту можна простим способом: поставити його в холодильник. Натуральне масло має помутніти, і, якщо його назад повернути в кімнату (з температурою 25 градусів), воно поверне колишній відтінок.
Ємність, в якій продається масло, повинна бути темною.

Найкраще оливкова олія, в якому максимум корисних властивостей, це продукт Екстра класу (Extra virgin olive oil). Якісний продукт повинен бути густим і однорідним. У смаку, як правило, присутня легка, приємна гірчинка.

Зберігати продукт потрібно в темному, прохолодному місці (не більш 15 градусів). Ємність повинна бути герметичною і не пропускати повітря.