Омега 3 – джерела і профілактика холестерину

Омега 3 і холестерин є несумісними поняттями. Речовина відноситься до ненасичених жирних кислот, які відрізняються антихолестеринів властивостями. Омега 3 знаходиться у величезних кількостях продуктах харчування, саме тому першим кроком позбавлення від холестеринових відкладень є дотримання певної дієти.

Загальна інформація

Кислота омега 3 входить до переліку незамінних для організму речовин. У організму відсутня здатність самостійно виробляти даний жир, тому існує необхідність в його надходженні з продуктами харчування.

Омега 3 складається з декількох кислот:

  1. Альфа-ліноленова кислота. Міститься в рослинних продуктах.
  2. Докозагексаєнова кислота. Зустрічається в рибних продуктах.
  3. Ейкозапентаєнова кислота. Знаходиться в продуктах рибного походження.

Речовина необхідно для профілактики і лікування холестерину. Захворювання небезпечне розвитком таких патологій як інсульт, інфаркт, розвиток гіпертонії. Тривала відсутність правильного лікування неминуче призводить до формування холестеринових бляшок на стінках судин і порушення кровообігу.

Ознаками дефіциту омега 3 є підвищена стомлюваність, порушення артеріального тиску, проблеми з пам’яттю і депресивні стани.
Що входять до складу омега 3 кислоти сприяють знищенню «поганого» холестерину і утворенню «корисного» холестерину.

Основні функції

Омега 3 бере участь у багатьох важливих процесах організму. Кислота сприяє виробленню гормону простагландину, який відповідає за стан імунітету, роботи шлунково-кишкового тракту і нирок, кров’яний тиск і утворення багатьох інших гормонів.

Головні функції омега 3:

  1. Профілактика захворювань серцево-судинної системи, зниження кількості жиру в крові. Речовина дозволяє знизити швидкість утворення бляшок і тромбозним відкладень на стінках судин. Рекомендується регулярно вживати омега 3 пацієнтам, які перенесли інсульт. Це допоможе звести до мінімуму рецидив захворювання.
  2. Зниження дискомфорту в суглобах при ревматоїдному артриті. Вживання продуктів, які містять омега 3, сприяє полегшенню больових відчуттів і скутості суглоба. Під час лікування захворювання посилює вплив протизапальних препаратів.
  3. Формування здорових органів зору та нервової системи у плода в період вагітності жінки.
  4. Профілактика хвороби Альцгеймера.
  5. Зниження «шкідливого» холестерину в крові. Наукою доведено, що регулярне вживання кислоти стимулює здатність організму протистояти формуванню холестеринових бляшок за рахунок підвищення вмісту «корисного» холестерину.
  6. Стабілізація артеріального тиску при дотриманні дієти з вмістом омега 3.
  7. Зниження маркерів діабету. Кислоти омега 3 дозволяють підвищити рівень «корисного» холестерину, що неминуче позитивно впливає на вираженість цукрового діабету.
  8. Протиракова функція. Рак прямої кишки, передміхурової залози і грудей мають передумови до розвитку на тлі дефіциту жирних кислот. Стабільний рівень омега 3 в організмі дозволяє знизити ризик ракових захворювань.

Комплекс кислот, що входять в ненасичений жир, необхідний для підтримки здорового стану клітин організму. Омега 3 бере участь у життєдіяльності і харчуванні клітин.
Дефіцит речовини може призвести до руйнування мембранної оболонки, в подальшому самої клітини або патологічних змін її функцій.

Основні джерела

Зміст омега 3 можливо тільки в рослинних або рибних продуктах. Відомо, що самостійно організм не відтворює речовина. Необхідно знати джерела корисних кислот, дотримуватися збалансованого харчування.

Риб’ячий жир

Риб’ячий жир використовується в медицині в якості біологічно активної добавки, яка у вільному доступі продається в аптеках у вигляді капсул. Застосовується при лікуванні і профілактиці захворювань органів шлунково-кишкового тракту, нервової системи, рахіту і анемії.
склад:

  • вітаміни А, Д, Д2, Е;
  • мінерали фосфор, натрій, кальцій, залізо, йод і цинк;
  • кислоти омега 3 і омега 6.

Багатий зміст вітамінів і жирів сприяє стимуляції роботи судинної та імунної системи.

Крилеве жир (або масло криля)

Масло криля добувають з дрібних ракоподібних – Кріль, які проживають в холодних водах Арктики. Склад крилеве жиру наступний:

  • вітаміни С, Д, Е, група В, А;
  • мінерали і мінерали магній, фосфор, натрій, залізо, калій і кальцій;
  • великий вміст омега 3.

Крилеве жир продається в аптеках. Випускається у вигляді капсул. На відміну від риб’ячого жиру масло криля швидше і легше засвоюється, містить антиоксиданти, має менш виражений запах риби.

Концентрація омега 3 в звичайній рибі знижується з плином терміну зберігання продукту. Якщо риба була в заморожуванні, довго зберігалася, то речовини стає менше.

Лляна олія

Масло льону застосовується в народній медицині проти запальних і інфекційних захворювань, при розладах органів шлунково-кишкового тракту, органів дихальної системи.

Лляна олія має наступний склад:

  • вітаміни групи В, С, Е;
  • омега 3, омега 6 і омега 9 кислоти;
  • макроелементи кремній, магній, мідь, залізо, натрій.

Крім очищення судин від холестерину, лляне масло має протиракові властивості, надає омолоджуючу дію на організм за рахунок вмісту антиоксидантів.

Як приймати Омега-3

Часто вживання їжі недостатньо для повноцінного поповнення в організмі омега 3. Зміст кислоти можна відшкодувати біологічно активними добавками. Найпоширенішим препаратом, який в складі має омега 3, є риб’ячий жир.

Приймати капсули потрібно згідно з інструкцією. У разі наявності у пацієнта захворювань пов’язаних з порушенням обміну жирів рекомендується приймати на добу 2-3 капсули. Для профілактики холестеринових відкладень, судинних патологій, серцевих недуг, приймається 1 капсула на добу.

Використовувати омега 3 препарати можна не більше 3 місяців. Можливість подальшого застосування повинен підтвердити фахівець.

висновок

Наявність в організмі оптимального кількості омега 3 проти холестерину обов’язково. Кислота сприяє виведенню холестерину і запобігання його повторного рясного формування. Корисне речовина можна заповнити без біологічно активних добавок, дотримуючись правильний режим харчування.