Отруєння вином: перша допомога, лікування, наслідки

Отруєння вином відбувається дуже часто через високий попит на алкоголь у населення і його низьку якість. Якщо відповідально підходити до вибору цього напою і приймати тільки натуральне вино і в мінімальних дозах, воно буде навіть корисним для організму.

Код МКБ 10 при отруєннях

Отруєння вином в Міжнародній класифікації хвороб 10 перегляду віднесли до Т51 «Токсична дія алкоголю».

причини

Всі можливі причини винного отруєння можна розмежувати на такі:

  1. Вживання вина в занадто великих дозах. Будь навіть якісний алкоголь в надмірній кількості викликає інтоксикацію організму. Допустима доза вина для кожної людини індивідуальна і залежить від ваги, віку, обмінних процесів в організмі, стану здоров’я;
  2. Отруєння домашнім вином внаслідок порушення технології його виготовлення. Багато людей вважають за краще робити вино самостійно в домашніх умовах. Це дає їм упевненість в натуральності напою, а також можливість надати улюбленого напою бажаний смак і рівень цукру. Отруєння найчастіше викликається синильною кислотою, яка утворюється з кісточок в сировину (вишня, слива, персики та ін.) Отруєння сіллю синильної кислоти найбільш небезпечне, хоча і трапляється вкрай рідко;
  3. Порушення умов зберігання алкогольного продукту (не можна зберігати в теплі, в металі або пластику);
  4. Вживання вина (винного напою) після закінчення його терміну придатності. Це стосується неякісного розчинного напою, що містить спирт, сухе винне речовина і консерванти. У натурального хорошого вина немає терміну придатності;
  5. В процесі бродіння винного сусла може утворитися надмірний вміст метилового спирту, який дуже шкідливий для людини;
  6. Можна отруїтися через недобросовісних виробників хімічними добавками, які поліпшують смак, запах, продовжують термін придатності напою та ін .;
  7. В якості причини отруєння також може виступати вживання винних сурогатів як наслідок бажання заощадити на шкоду якості напою. Щоб знизити собівартість продукту, виробники розбавляють його промисловим спиртом;
  8. Поєднання алкоголю з медичними препаратами або наркотичними засобами.

симптоми

Перші ознаки отруєння вином найчастіше дають про себе знати через 2-5 годин після його вживання. Швидкість реакції організму зазвичай прямо пропорційна кількості випитого. Також вона може залежати і від ваги людини, його загального стану здоров’я.

Симптоматика прояви отруєння вином зазвичай наступна:

  • нудота і багаторазова блювота;
  • біль у животі в основному ниючого характеру;
  • слабкість, запаморочення, сильний головний біль;
  • можливе порушення стільця аж до рідкого і смердючого,
  • порушення свідомості або повна його відсутність;
  • підвищене газоутворення в кишечнику – кишкові кольки;
  • лихоманка;
  • тахікардія;
  • перепади артеріального тиску;
  • мигдальний присмак у роті, тремтіння, дихальна недостатність, порушення зору і свідомості при отруєнні ціанідами;
  • біль в м’язах і суглобах як наслідок інтоксикації.

При порушенні технології виноробства можна сильно отруїтися ціанідами в саморобному вини. Всі симптоми можуть навіть не встигнути розвинутися, людина блискавично втрачає свідомість і може за кілька хвилин впасти в кому або навіть настане смерть.

У разі втрати свідомості і появи судом потрібно негайно викликати швидку допомогу.

Перша допомога

Що потрібно робити при отруєнні вином? Навіть в домашніх умовах можна надати істотну допомогу при отруєнні червоним або білим вином і значно поліпшити стан потерпілого:

  • зробити промивання шлунка (випити багато води, можна слабкого сольового або содового розчину, і викликати блювоту);
  • якщо немає діареї, можна використовувати проносне, щоб токсини припинили проникати в кров і швидше виходили з організму. З тією ж метою промивається кишечник за допомогою клізми і даються отруївся сорбенти (вугілля активоване, Смекта, Ентеросгель, Полісорб);
  • при сильній лихоманці приймають жарознижуючі препарати на основі парацетомолу, а при складно виноситься болю – анальгетики.

Якщо після того, як все перераховане вище зроблено, стан хворого не почне поступово поліпшуватися, потрібно звернутися скоріше до лікаря.

Якщо у хворого пропало свідомість, поки буде їхати швидка, укласти його на бік щоб не западала мову. А також потрібно перевіряти, чи зберігаються у потерпілого дихання і биття серця. У разі їх відсутності зробити серцево-легеневу реанімацію.

лікування

При особливо важких формах алкогольних інтоксикацій обов’язково звернення до лікаря, лікування отруєння вином буде проводитися в умовах стаціонару. Там фахівці проведуть всі необхідні заходи по боротьбі з інтоксикацій, зневодненням, очищення крові, нормалізацію роботи всіх постраждалих органів.

При самостійному лікуванні, якщо є загроза зневоднення організму, проводять заходи по регидратации: приймають розчини Регідрону, Гідровіта або рисовий відвар. Рідина необхідно пити малими дозами але часто.

При деяких отруєннях в якості ліків використовують свого роду антидоти: при отруєнні солями синильної кислоти – концентровану цукрову воду, при отруєнні сурогатом – етанол, або той же активоване вугілля або будь-який інший сорбент.

При відновленні організму також показана стандартна для будь-якого отруєння дієта.

Легке отруєння зазвичай проходить за 2-3 дня.

Ускладнення і наслідки

При тяжкому отруєнні вином або винним сурогатом і при відсутності вчасно наданій правильної медичної допомоги у хворого можуть розвинутися небезпечні ускладнення:

  • зневоднення організму;
  • дисбактеріоз кишечника;
  • порушення дихання та серцевої діяльності;
  • ураження отрутою ЦНС, про що свідчать судоми, розвиток паралічу, порушення зору і свідомості;
  • панкреатит;
  • холецистит;
  • смерть як самий крайній випадок.

профілактика

Для профілактики отруєнь вином рекомендується:

  • дотримуватися термінів зберігання;
  • при самостійному виноробстві видаляти з плодів кісточки;
  • відповідально вибирати вино і вживати тільки натуральний продукт. Пріоритет якості над низькою ціною продукту;
  • вживання спиртовмісних напоїв із спеціалізованих магазинів;
  • відмовитися від вина, якщо тара була негерметична, на дні пляшки є осад, від вина виходить неприємний різкий «хімічний» запах, воно піниться під час розливу;
  • зберігати краще вино в скляній тарі. У відкритій пляшці не можна зберігати вино більше 5 днів;
  • пити в міру, щоб уберегти себе від алкогольного отруєння.