Отруєння морепродуктами: симптоми, перша допомога, лікування

Багато хто любить вишукану їжу, і морепродукти можна сміливо зарахувати до популярних делікатесів. Коктейль з устриць, мідій, креветок, крабів і восьминогів запам’ятається надовго, але не завжди витонченим смаком. Отруєння морепродуктами трапляється часто, що пов’язано з порушенням норм зберігання і транспортування екзотичних страв здалеку. Через велику популярність і цінової доступності кальмарів і креветок переважна кількість отруєнь припадає саме на ці продукти. Якщо після прийому незначної кількості делікатесів починається нездужання, слід негайно звернутися до лікаря.

Код МКБ 10 при отруєннях

Отруєння бактеріальної природи шифруються по МКБ 10 кодом А05. Через недостатню обробку або порушення термінів зберігання в морепродуктах розмножуються патогенні мікроорганізми. Найбільшу небезпеку становить паличка ботулізму (A05.1) і вібріони (A05.3).

причини

Спровокувати інтоксикацію може порушення норм санітарії. Правилами безпеки нехтують закладу швидкого харчування на морських узбережжях, а також односезонні суші-бари. Тут можуть бути використані морепродукти з вичерпаним терміном придатності та низькоякісні інгредієнти.

Харчові отруєння продуктами виникають і з інших причин:

  • схильність до алергії – дари моря відносяться до сильних алергенів. Причиною інтоксикації в цьому випадку виступають не самі продукти, а активні компоненти, що впливають на гістамінові рецептори. У цьому випадку виникають не тільки дерматологічні прояви алергії, а й характерні ознаки отруєння: діарея, нудота, нездужання;
  • переїдання – білкове отруєння, в тому числі морепродуктами, виникає при вживанні великих порцій. Білок важко засвоюється організмом і викликає тяжкість в животі. Особливо важко перетравлюється м’ясо крабів, восьминогів і омарів;
  • токсини в продуктах – отруєння кальмарами виникає при високому вмісті ртуті. Креветки накопичують хімікати, які використовуються для активного зростання. Омари і краби бувають заражені кишковою паличкою. Вони також накопичують важкі метали і токсини.

Виділяють потенційно небезпечні морепродукти, які є токсичними по своїй природі. Це деякі види риб і молюсків. Причини отруєнь криються в неправильному приготуванні цих продуктів.

Отруїтися можна не лише дарами моря, а й іншими складовими приготованого блюда: соусами, спеціями. Гострі і пахнуть приправи часто використовуються з метою замаскувати запах псування. Вживання морепродуктів з великою кількістю спецій завжди викликає питання. Якщо в приготовленої продукції багато додаткових інгредієнтів, а дари моря практично не визначаються на смак, то не варто ризикувати і є сумнівну їжу.

симптоми

Медична допомога потрібна, якщо після вживання молюсків, головоногих зокрема, розвиваються ознаки білкового отруєння: темна сеча, головний біль, запах ацетону з рота, підвищення температури тіла. Одним з популярних продуктів вважаються креветки. Якщо вони несвіжі, то виникають характерні симптоми отруєння морепродуктами:

  • бурчання в животі, діарея і блювота;
  • слабкість і апатія;
  • неврологічні розлади;
  • болю в епігастральній ділянці.

У важких випадках з’являється тахікардія, падає артеріальний тиск, розвиваються стану, небезпечні для життя. Через скільки часу проявляються ознаки інтоксикації, залежить від порції морського коктейлю. Якщо в їжу потрапили зіпсовані креветки і мідії, то симптоматика дасть про себе знати протягом години.

При наявності інших речовини в морепродуктах – токсинів, антибіотиків, важких металів – прояви можуть відрізнятися. Виникають ціаноз носогубного трикутника, тремор кінцівок і інші специфічні симптоми.

Перша допомога

Після вживання прострочених продуктів тваринного походження потрібне термінове очищення організму. Для цього проводять промивання шлунка і очисну клізму, якщо немає проносу. У всіх випадках отруєння шлунок промивають звичайною водою або слабким сольовим розчином. Можна розвести у великій кількості води трохи марганцівки до блідо-рожевого кольору. Випити не менше півтора літрів рідини і потім викликати блювоту.

Перша допомога потерпілому при отруєнні морепродуктами включає:

  • прийом сорбентів – допоможуть будь-які препарати з очищує дією – активоване вугілля, «Ентеросгель», «Смекта», «Полісорб»;
  • регидратационную терапію – для заповнення водно-електролітного балансу дають глюкозо-сольовий розчин домашнього приготування або аптечний препарат «Регідрон»;
  • симптоматичну терапію – при підвищенні температури вище 38 ° С дають «Парацетамол», при неконтрольованої блювоти п’ють «Церукал», в разі спазму і болю виручить «Но-шпа».

Якщо екзотичними продуктами отруїлися діти або вагітна жінка, необхідно звернутися до лікаря. Швидка медична допомога потрібна в разі появи слідів крові в блювотних і калових масах, при відпереднепритомний станах і тахікардії.

лікування

Симптоми і лікування завжди взаємопов’язані, тому лікувати інтоксикацію необхідно, спираючись на стан отруївся. Для виведення токсинів з організму проводять промивання зондом, призначають крапельниці з глюкозою, вводять антибіотики при наявності бактеріальної інфекції. При підозрі на паличку ботулізму ставлять протівоботулініческой сироватку.

У разі сильного отруєння пацієнта тримають в лікарні до стабілізації стану. Якщо проблема викликана надлишком білка, призначають препарати для поліпшення ферментації. Одночасно розвантажують шлунок, для цього необхідно дотримуватися полегшеної дієти з мінімальним вмістом білка. Подальше лікування отруєння має на увазі прийом гепатопротекторів за необхідності, вітамінотерапію.

Ускладнення і наслідки

При відсутності своєчасної медичної допомоги стан отруївся може різко погіршитися. Якщо отруєння відбувається через зараженням ботулотоксином, то не виключені коматозні стану з наступним летальним результатом.

Харчові отруєння стають причиною таких захворювань, як:

  • гострий і хронічний панкреатит;
  • запалення печінки;
  • ниркова недостатність;
  • патології жовчного міхура.

Через сильне зневоднення організму через проносу і блювоти розвивається виснаження, виникають порушення неврологічного характеру, погіршується мозкова діяльність.

Не менш небезпечні стани, викликані алергічними реакціями. В цьому випадку може розвинутися набряк Квінке або анафілактичний шок. Ці патології загрожують летальним результатом. Особливо небезпечні швидко розвиваються набряки для вагітних жінок і дітей перших років життя.

профілактика

Уникнути отруєння вдасться, якщо стежити за тим, що вживати в їжу. Не рекомендується брати мідії та устриці на вагу. Найкраще купувати товар у вакуумній упаковці. Обов’язково перевіряють термін придатності морепродуктів. Недобросовісні виробники заклеюють первісну дату додатковими етикетками, вводячи покупця в оману.

Якісна продукція не може коштувати дуже дешево. Низька ціна говорить про те, що товар прострочений і потребує швидкої реалізації. Краще кілька разів перевірити якість товару, ніж ризикувати власним здоров’ям.