Паразити в рибі: опісторхоз в яких рибах, чи є в щуці гельмінти, скільки солити, щоб вбити опісторхи

Паразити в рибі – явище нерідке, проте дуже небезпечне для людини. Попередити потрапляння гельмінтів в людський організм можна, якщо забезпечити грамотну обробку продуктів харчування на всіх передбачених технологією етапах. Зробити це можна навіть в домашніх умовах. Тому тут можна сміливо сказати, що здоров’я людини знаходиться в його власних руках.

Безпечні види: гельмінти в рибі

Всіх паразитів умовно можна розділити на кілька категорій. Кожна з них зустрічається в певній категорії риб і може або не може становити потенційну небезпеку для людини. Однак це не означає, що обробку риби можна провести не в повному обсязі.

Найбільш часто зустрічаються є такі види паразитів:

  1. Гельмінти. Локалізація – риби сімейства коропових. Найбільшим представником гельмінтів є лигула – черв’як, чиї розміри в довжину досягають приблизно 15 см. Для людини цей вид не представляє ніякої небезпеки. Рибу, в якій виявлені паразити потрібно акуратно випатрати і добре промити. Тепер вона повністю готова до подальшого приготування і може бути подана на стіл.
  2. Шістоцефамоси. Абсолютно нешкідливими для людини є і діграмми, що зустрічаються в кишечнику лосося, форелі і корюшки. Попередньо вичистивши таку рибу, її можна сміливо вживати в їжу без остраху за власне здоров’я.
  3. Филометра. У представників сімейства коропових під лускою і зябрами можна побачити тонких білих черв’яків довжиною до 10 см. Видалити їх потрібно обов’язково, а після підданий рибу заморожуванні і впливу високих температур.
  4. Тріенофорус нодулозус. У внутрішніх органах риби іноді зустрічаються невеликі білі кульки, дуже схожі за своєю структурою на плавлений сирок, всередині яких знаходиться плоский черв’як. Він абсолютно нешкідливий, проте сам факт, що в їжі знаходиться паразит, малопріятен. Саме тому в процесі патрання рибу потрібно дуже ретельно переглянути.
  5. Цістідіколя фараоніс. З’являється в організмі риб переважно в осінньо-зимовий період і паразитує в основному на корюшкою. Чистить таких дрібних рибок досить складно, однак це потрібно зробити, якщо не хочеться, щоб паразитів довелося витягувати в процесі прийому їжі. Небезпеки для людини цістідіколя не представляє.

Визначити рибу, заражену гельмінтами дуже просто: вона виглядає виснаженою і малорухомої.

Зрозуміти, небезпечні паразити знаходяться всередині неї чи ні, дилетантам практично неможливо.

Краще обійти таку рибу стороною, закопавши в недоступному для тварин місці, але, ні в якому разі, не випускаючи її назад у водойму.

Небезпечні паразити: опісторхозной риба

Найбільшу небезпеку в рибі представляють не великі гельмінти, а ледь помітні паразити довжиною до 5 мм. Найчастіше вони містяться в щуці, окуні та ерше, яких так часто привозять в риболовлі любителі. При зовнішньої непомітності, паразити, потрапляючи в організм людини, примудряються вирости до 5 см і перебувати в організмі більше 10 років. За цей час стан здоров’я суттєво погіршується.

У числі найбільш небезпечних паразитів знаходяться:

  1. Діфіллоботріума латум. Паразитують на зябрах і в ікрі. Остання, згідно з технологією, повинна пройти ретельну обробку: її можна солити або обсмажувати при температурі понад 100 градусів. У першому випадку яйця паразитів ще мають шанс на виживання, в той час, як другий метод обробки не залишає для цього ніяких можливостей.
  2. Діфіллоботріум дендрітікум. Даний вид має схожі риси з вищеописаним, з тією лише різницею, що черв’як виростає до 1 м і загине протягом півроку. Однак і за цей нетривалий період він зможе значно погіршити стан здоров’я людини.

Опісторхоз – це, безумовно, величезна небезпека для людини. Однак важливо пам’ятати про те, що правильна обробка дозволяє вбити глистів ще в сирому продукті. Заразитися гельмінтами можна тільки в результаті безпечності того, хто готував рибу і зробив це неякісно.

Як ліквідувати опісторхоз в рибі

Найпростіший спосіб уникнути «знайомства» з паразитами – це правильний вибір риби, якщо мова йде про її покупку.

Свідчити про те, що риба здорова, можуть:

  • Її вага (що відповідає виду);
  • Червоний або коричневий колір Жабров;
  • Активність риби (якщо вона купується живий).

У разі, якщо при покупці або на рибалці все-таки попалася риба з паразитами, ідентифікувати яких не представляється можливим, потрібно виконати наступні маніпуляції.

Такі як:

  • Випатрати нутрощі, простеживши, щоб усередині не залишилося гельмінтів;
  • Ретельно промити рибу водою;
  • Ще раз переглянути її на предмет наявності паразитів.

У разі якщо передбачається солка, рибу потрібно ретельно промазати сіллю і залишити на 7-10 днів в холодному місці. Після цього приблизно стільки ж потрібно часу, щоб риба пробула при кімнатній температурі.

Однак якщо є підозри на те, що риба опісторхозной, її краще прожарити по 7-10 хвилин з кожного боку, а після ще хвилин 20 протушкувати під кришкою. Завдяки такій технології опісторхи автоматично позбавляються шансу на виживання.

Грамотна профілактика опісторхоз

Лікування паразитів зазвичай здійснюється медикаментозно, під наглядом лікаря. І, якщо схема підібрана вірно, то вже через 10-15 днів про них можна буде забути. Однак, перелік яких ліків потрібно і скільки займе лікування, лікар скаже точно тільки після розгорнутого обстеження.

Не менш важлива і профілактика, якої більшість людей не приділяє ніякої часу.

У ролі неї може виступати список наступних дій:

  • Систематична здача аналізів у лікаря;
  • Прийом відповідних препаратів%
  • Народні методики лікування.

Які паразити в рибі (відео)

Паразити в рибі – неприємне, проте аж ніяк не критичне явище, з яким тільки може зіткнутися людина. При грамотному підході вони гинуть ще на етапі оброблення. Найголовніше – бездоганно дотримуватися технологію обробки і уважно ставитися до вибору риби. Якщо навіть за зовнішніми ознаками помітно, що вона хворіє, краще не поскупитися на утилізацію.