Паразити в рибі і чим вони небезпечні для людини

Риба – дуже корисний продукт в раціоні людини. Але якщо час приготування не витримана, то гельмінти, що мешкають в рибному філе, можуть перейти в людський організм. Деякі з них відносно безпечні для людей, інші ж викликають важкі захворювання.

Паразити в рибі види і опис

При чищенні улову, багато людей виявляють там черв’яків у внутрішніх органах і м’ясі, на зябрах і між лусочок. Окремі види можуть завдати значної шкоди, потрапляючи до людини.

Розглянемо деякі з них:

  • Анізакід, або сельдяной черв’як – роздільностатеві нематода розміром від 1 до 3 см, відкладає яйця. Її остаточні господарі – морські ссавці. Потрапляє до людини із зараженою морською рибою або кальмарами.
  • Широкий лентец або діфіллоботріум латум – вид стрічкового хробака, розмір якого може досягати 10 метрів. Мешкає в тонкій кишці ссавців і людей, які заражаються, поїдаючи інфіковану щуку, миня, окуня.
  • Діффіллоботріум дендрітікум – вид стрічкового хробака довжиною до 1 метра. Людина є його проміжним господарем, остаточні господарі – рибоядние птиці. У людському тілі паразит може жити до 6 місяців, а й за такий короткий час здатний завдати значної шкоди.
  • Шістоцефамоси – розмір близько 2 см, зустрічаються у корюшки, форелі, лосося. Вражають їх нутрощі, не проникаючи в м’язову тканину. Для людини вони не небезпечні. Однак заражені нутрощі краще утилізувати, закопавши в землю.
  • Филометра. Її можна виявити на лусці і зябрах сімейства коропових. Досягає розмірів близько 10 см. Проміжний господар – рачок циклоп. На людях вона не паразитує, тому не є небезпечною.

Паразити в рибі небезпечні для людини

  • анізакіди – мешкають в морській рибі, вражають печінку, м’язи. У інфікованої людини викликають такі симптоми:
  1. болю в області живота,
  2. блювота,
  3. розлад травлення,
  4. висока температура,
  5. висипання на шкірі.

Їх можна знищити, піддаючи улов термічній обробці.

  • китайська двуустка – паразитує в коропа, карася, ляща і раках. У людини викликає небезпечне захворювання клонорхозу, яке починається з лихоманки, потім вражає печінку і підшлункову залозу. Розвиваються панкреатит і гепатит, який може привести до цирозу печінки.
  • Сибірська двуустка – схожа з китайською двуусткой. Зустрічається у язя, плотви, краснопірка, ляща. Викликає опісторхоз, при якому вражається печінка, селезінка, жовчний міхур.
  • широкий лентец – зустрічається, в основному, в щуці і окуні. Може досягати 12 метрів в довжину. При попаданні до людини викликає головний біль, слабкість, діарея, нудота, біль в області живота.
  • трематода метагонімус – листоподібний черв’як, розміром до 2,5 мм. Його можна знайти у форелі, карася, амурського ляща, уссурійського сига, сазана. У людини викликає важкі розлади роботи кишечника, закупорку судин.
    Паразити в морській і річковій рибі можна знешкодити, дотримуючись правил оброблення рибного філе та приготування рибних страв.
  • Живуть паразити в основному в травній системі людини, харчуючись корисними речовинами з перевареної їжі. Але личинки деяких видів здатні мігрувати разом з кров’ю, вражаючи будь-який орган.

Захоплення японською кухнею, в якій використовується сире рибне філе, посприяло більшому зараження населення паразитами, що загрожують здоров’ю.

Далеко не всі кухарі знають, як правильно потрібно обробляти і готувати рибні продукти, щоб вони не заподіяли ніякої шкоди. Тому в цілях безпеки краще утриматися від вживання рибних страв сумнівної якості.

В яку рибу немає паразитів

Паразити, на жаль, присутні майже в усіх видах риб, крім сімейства осетрових. У них можуть бути найпростіші паразити, не небезпечні для людини.

Існує думка, що паразитичних черв’яків немає тільки у примірників, вирощених в штучних умовах. Їх годують спеціальними кормами, зміст контролюється ветеринарами. Але особини отримують ще й спеціальні препарати, які спрямовані на запобігання можливих хвороб і ураження глистами.

Ліки накопичуються в їх організмі, тому невідомо, як вживання рибних страв вплине на ваше здоров’я.

У морській рибі, замороженої відразу після вилову прямо на судні, і розмороженої безпосередньо перед приготуванням, паразитів теж не буде, так як вони знищуються холодом.

В принципі, вживати в їжу можна будь-які рибні продукти, не боячись зараження, якщо правильно їх приготувати.

Гинуть чи паразити в рибі при заморожуванні і засолюванні

Щоб позбутися від паразитів в рибному філе, його можна заморозити або засолити наступним чином. При засолюванні потрібно взяти 20% солі від ваги тушки. Повний знезараження рибної дрібниці вагою 20-50 г відбувається через три доби, на знезараження середніх екземплярів вагою до 1 кг йде десять днів, велику рибку вагою до 2 кг можна пробувати тільки через 14 днів.

У промисловій заморожуванні тушки піддають дії дуже низьких температур, при яких всі личинки глистів знищуються. У домашніх умовах теж можна убезпечити себе від неприємних сюрпризів, потримавши свіжу рибну тушку в морозилці належний час для профілактики.

При якій температурі гинуть паразити в рибі

Щоб убезпечити себе від зараження, потрібно готувати рибні страви належним чином.

Варити рибку потрібно не менше 25 хвилин після закипання. Рибне філе, нарізане середніми шматками, смажити потрібно 15 хвилин під кришкою. Піч пиріг з рибною начинкою потрібно не менше 40 хвилин.

Якщо ви сумніваєтеся в якості купленої рибки, то її можна попередньо заморозити, щоб уберегтися від неприємностей. Чим нижче температура заморожування, тим швидше гинуть глисти в рибі.

Норми заморозки риби для остаточного знищення паразитів такі:

  • при температурі-2 градуси протягом 4-5 діб для дрібної, 3 тижні для великої риби;
  • при температурі -23-25 ??градусів протягом трьох діб;
  • при температурі -30 градусів протягом 6 годин;
  • при температурі від – 40 градусів протягом трьох годин.