Поверхневий гастродуоденіт: причини патології, симптоми і лікування

Поверхневий гастродуоденіт є захворюванням, яке розвивається в дванадцятипалій кишці, а також у відділі шлунка. Така форма хвороби є найменш запальної через те, що поразка розвивається тільки на слизовій оболонці органів. Але саме ця форма є найбільш поширеною серед населення і характеризується такими загальними ознаками, як нудота, слабкість, відрижка, печія, головний біль і т. Д. Самі запалення проявляються невеликий набряком, потовщенням слизових складок і так далі.

Поняття про патологію

Це захворювання має схожі риси з гастритом. Але якщо останній вражає слизову пілоричного відділу шлунка, то гастродуоденіт викликає запалення слизової не тільки цього органу, а також кишечника, маючи спільні риси з поверхневим дуоденітом. Робота цих органів порушується, шлунковий сік виробляється більше або менше необхідного, а це негативно впливає на перетравлення, засвоєння їжі.

Така форма захворювання часто присутня у школярів середнього віку, студентів, коли страждає регулярність і якість харчування, яке включає часті перекуси всухом’ятку або шкідливу їжу. Чим старше вік, тим більше число школярів уражені захворюванням. Згодом воно стає хронічним або переростає в більш важкі хвороби.

Поверхневий вид захворювання характеризується помірною формою запалення, при якому відсутня ерозія слизової. Тому, якщо її вчасно виявити, а потім почати лікування, можна попередити розвиток більш важких форм.

Серед частих форм захворювання також відрізняють дифузний гастродуоденіт, який проявляється набряками слизових різних ступенів, а також наявністю гіперемії, коли судини цього органу переповнені кров’ю. Запалення в такому випадку знаходиться на одному певному місці відділу.

Якщо вражений антральний відділ, то це вважається передвиразковий станом.

проксимальний дуоденіт

Проксимальний дуоденіт поверхневого типу найчастіше є наслідком появи, розвитку гастриту. Він характеризується появою невеликих пошкоджень, деформованих утворень на стінках дванадцятипалої кишки. Проявляється це захворювання виразковими болями в області живота, порушенням функцій травлення, слабкістю, головним болем, високою температурою і т. Д.

причини розвитку

Причин поразки, а також подальшого розвитку захворювання може бути кілька, які впливають на стан одночасно. Вони бувають двох типів:

  • первинними (ендогенними);
  • вторинними (екзогенними).

Головною і найпоширенішою причиною цього захворювання є бактерія Helicobacter pylori, яка, потрапляючи в травну систему, інфікує слизові оболонки шлунку і кишечника.

ендогенні причини

Ендогенні причини викликані внутрішніми чинниками здоров’я хворого. До них відносяться:

  • підвищена кислотність шлунка;
  • порушений баланс гормонів;
  • недостатня кількість вироблюваної слизу і т. д.

Також причиною можуть стати патології, пов’язані з печінкою, жовчю, ендокринною системою.

екзогенні причини

Екзогенні причини характеризуються впливом зовнішніх чинників (в тому числі звичок) на здоров’я шлунково-кишкового тракту. Негативний вплив на травну систему виявляється внаслідок наступних пунктів:

  1. Людина не дотримується режим прийому їжі, їсть рідко з великими перервами, але великими порціями.
  2. Вживається жирна, гаряча, занадто холодна, смажена, гостра їжа.
  3. Звичка є швидко, всухом’ятку.
  4. Погане пережовування їжі.
  5. Зловживання ліками, які дратують слизову.

Із зовнішніх причин на розвиток можуть вплинути тривалі стреси, психічні захворювання, інтоксикація організму алкоголем або хімічними препаратами.

ознаки захворювання

Симптоми гастродуоденита у різних людей можуть відрізнятися, що цілком залежить від стану пацієнта, місцезнаходження та тяжкості ураження. Але загальними ознаками патології є стану, представлені в таблиці.

симптом опис
Біль в області живота Найчастіше біль локалізується вгорі живота, біля пупка або під лівим ребром. Напади болю можуть турбувати в нічний час, відразу після їжі або після закінчення декількох годин. Біль може проходити через кілька хвилин, а може тривати кілька годин.
неприємний присмак У роті може відчуватися гіркоту, яка може не мати ніякого відношення до їжі.
печія Порушення кислотного балансу в шлунку провокує викид їжі в стравохід, що викликає неприємні відчуття. Може супроводжуватися з відрижкою.
тяжкість шлунка Часто виникає після прийомів їжі, може характеризуватися розпиранням в області живота.
метеоризм Скупчення газів і подальше здуття живота можуть супроводжуватися болями.
Запор, діарея Симптоми можуть чергуватися між собою. При запальних процесах шлунка найчастіше виникає діарея, запор виникає при запаленні кишечника.
слабкість Може супроводжуватися сонним станом, підвищеним виділенням поту, дратівливістю.

Часто при такому захворюванні можуть турбувати головні болі, безсоння, нудота, неприємний запах з рота.

Дифузний поверхневий гастродуоденіт супроводжується короткими болями, які з часом стають більш тривалими, частими, болючими. Біль виникає особливо під час вживання шкідливої ??їжі. Може виникнути нудотне стан, блювотні позиви після їжі, особливо при запущеній формі. Якщо атрофується слизова оболонка, то порушуються функції травлення, які призводять до втрати ваги.

ускладнення

Так як поверхневий гастродуоденіт є легкою формою запалення, то ускладнення при ньому зустрічаються рідко. Але якщо захворювання не лікувати, не дотримуватися дієти, воно може придбати хронічну форму. Це може привести до розвитку ерозій слизових оболонок органів, виразкових патологій шлунка і кишечника, а в зовсім запущених випадках – до раку шлунка.

Іноді при цій хворобі можуть виникати кровотечі шлунка, що вкрай небезпечно для людини.

діагностика

Для того щоб виявити це захворювання, необхідно проконсультуватися з гастроентерологом, який зможе виявити порушення, пов’язані з травною системою, встановити поверхневий гастродуоденіт. Лікар зможе кваліфіковано встановити форму хвороби, ступінь ураження, локацію, фазу ремісії і інші моменти. Це необхідно для призначення правильного лікування.

Для установки діагнозу може знадобитися пройти наступні лабораторні аналізи:

  • калу;
  • крові (загальний, біохімічний, методом ПЛР);
  • біопсію слизової;
  • шлункового соку.

У цьому відео розповідають про симптоми гастродуоденита:

Дані аналізи направлені на виявлення бактерії Helicobacter pylori і інших організмів, які могли стати причиною захворювання, а також для дослідження загального стану організму.

Також можуть використовуватися інші методи обстеження:

  1. Фиброгастродуоденоскопия. Досліджує ступінь ураження слизової шлунка або кишечника.
  2. Ультразвукове дослідження. Підтверджує наявність захворювань.
  3. Антродуоденальная манометр. Досліджує наявність спазмів в кишечнику.
  4. PH-метрія. З’ясовує рівень кислотності.

Необхідно пройти огляд ендоскопіст, який зможе виявити катар слизової, потовщення складок шлунка і кишечника.

методи лікування

Лікування поверхневого гастродуоденіту призначає лікуючий лікар-гастроентеролог. Одужання пацієнта і відновлення органів залежать від дотримання трьох умов лікування:

  1. Прийом призначених ліків.
  2. Дотримання всіх рекомендацій і заборон з приводу харчування.
  3. Ведення здорового способу життя.

Медичні препарати часто приписують тим, хто має підвищену кислотність, яка негативно впливає на уражену шлунок. Такі медикаменти відносяться до наступних груп:

  • психолептиків;
  • прокинетики;
  • інгібітори протонного насоса.

Ліки цих груп допомагають зняти симптоматику захворювання, захищають слизову оболонку, знімають запалення органів.

Профілактика і дієта

Кращою профілактикою проти гастродуоденита є ведення здорового способу життя. Це проявляється відмовою від шкідливих звичок (куріння, вживання алкоголю), регулярним правильним харчуванням, повноцінним сном, своєчасним відвідуванням лікарів. Особливу увагу потрібно віддати режиму прийому їжі, який дуже впливає на стан шлунково-кишкового тракту.

Крім того, необхідно уникати стресів, звертати увагу на захворювання нервової системи.

При наявності поверхневого гастродуоденіту в гострій формі необхідно дотримуватися суворої встановлену дієту № 1. Коли стан патології поліпшується, за рекомендаціями лікаря призначається дієта № 5.

Продукти для вживання необхідно вибирати свіжі, з найбільшою кількістю вітамінів. Обробляти їх можна тільки на пару або за допомогою варіння. Рекомендується перед цим їжу подрібнювати для найбільш легкого засвоєння організмом.

Приймати їжу потрібно часто (5-6 разів на день), але в той же час маленькими порціями, приблизно в один і той же час. При цьому їжа повинна бути оптимальної температури (не гарячою і не холодна).

Якщо ж поставлений діагноз хронічного гастродуоденита, то дотримуватися такого харчування пацієнту необхідно постійно для постійної підтримки роботи внутрішніх органів.