Принципи дієти при атеросклерозі

Атеросклероз – небезпечне захворювання, здатне привести до несприятливих наслідків, зокрема інсульту, інфаркту. У процесі його розвитку утворюються бляшки в просвітах судин, які поступово блокують їх. Виникають вони при підвищеному холестерин в крові. Для лікування пацієнтам призначається дієта при атеросклерозі.

Основні принципи харчування

Головна мета дієти при атеросклерозі – зниження рівня холестерину в крові, що призводить до виникнення даного патології. Також завданням харчування є нормалізація ваги тіла, забезпечення організму всіма необхідними корисними речовинами.

Складанням раціону займається дієтолог. Меню залежить від того, на якій стадії розвивається хвороба, скільки років пацієнтові, чи є у нього супутні захворювання. Дієтичне харчування повинно складатися з урахуванням наступних принципів:

  1. Прийом їжі через однакові проміжки часу.
  2. Дробове харчування, тобто 4-5 разів на день, але маленькими порціями.
  3. Виняток рецептів з шкідливими продуктами з меню.
  4. Приготування їжі методом гасіння, варіння, запікання і на пару. Не можна використовувати жарку і копчення.
  5. Включення в меню продуктів, здатних забезпечувати організм достатньою кількістю вітамінів і мінералів.
  6. Обмеження споживання солі.
  7. Практикування розвантажувальних днів.

Окрему увагу приділяють питного режиму. Пацієнтам потрібно випивати в добу не менше 1,5 літрів води.

Що рекомендується вживати в їжу?

При атеросклерозі судин лікарі радять їсти більше рослинної їжі, в якій немає холестерину, але є клітковина. Даний компонент дуже важливий для організму і нормалізації рівня ліпідів в крові. Він дозволяє перешкоджати зайвому всмоктуванню поганих жирів в кишечнику.

Велика кількість клітковини міститься в овочах, фруктах, ягодах, зернових культурах. Якщо поєднувати ці продукти з жирами тваринного походження, то ризик підвищення холестерину значно знизиться. Протягом доби рекомендується 30 г клітковини. Це допоможе зменшити холестериновий показник на 12%.

Крім клітковини організму пацієнта необхідні вітаміни, мінерали та інші поживні речовини. Щоб їх отримати, недостатньо їсти тільки одні рослинні продукти. У раціоні хворого має бути присутня наступна нізкохолестеріновую їжа:

  • М’ясо і риба нежирного сорту.
  • Зернові культури.
  • Макарони, зроблені з борошна грубого помелу.
  • Нежирні молочні продукти.
  • Горіхи.
  • Насіння соняшника.

З напоїв радять вживати трав’яні настої, зелений чай, натуральні соки.

Що не можна їсти?

Людям, які страждають на атеросклероз, слід відмовитися від споживання наступної їжі:

  • Жирне м’ясо.
  • Молочні продукти з високим ступенем жирності.
  • Здобна випічка.
  • Смажені страви.
  • Фаст-фуд.
  • Копченості.
  • Соління.
  • Солодощі.
  • Курячі яйця.
  • Майонез.
  • Макарони з борошна м’якого сорту.

З напоїв варто виключити газовані солодкі соки, міцний чай і каву.

розрахунок калорій

Дієта при атеросклерозі обов’язково підбирається з урахуванням калорій. При цьому норми повинні дотримуватися не тільки при хворобах, але і при абсолютному здоров’я. Це допоможе уникнути набору зайвої ваги, який надає велике навантаження на судини, органи, хребет.

Кількість споживаних калорій має відповідати енергетичним витратам людини. Якщо люди ведуть малорухливий спосіб життя, то досить 2200 ккал. При розумовій роботі концентрація трохи підвищується – 2500 ккал. Якщо людина веде активний спосіб життя, то потрібно 3000 ккал, а при фізичній праці – до 5000 ккал.

Дієтичний стіл №10

Дієта №10 є основою лікування атеросклерозу судин, підвищеного артеріального тиску, ішемічної хвороби серця, стенокардії. Розроблено харчування М.І.Певзнером. Воно буває двох видів, які відрізняються один від одного нормами вживання базових речовин.

Перша дієта для людей з підвищеним холестерином, хто не страждає на надмірною масою тіла, повинна містити наступні пропорції важливих компонентів:

  • Білки – 100 г.
  • Жири – 80 г.
  • Вуглеводи – до 400 г.
  • Максимальна калорійність – 2700 ккал.

Другий тип харчування створений спеціально для пацієнтів, які страждають на ожиріння. Така дієта має на увазі наступні пропорції:

  • Білки – 70 м
  • Вуглеводи – 300 м
  • Калорійність – не більш як 2200 ккал.

В обох випадках потрібно обмеження споживання солі. У добу дозволяється їсти не більше 6 м Обсяг рідини, що випивається в день повинен становити менше 1,2 літрів. Норма споживання холестерину в добу – 0,3 м

В меню пацієнта включають продукти, які мають велику кількість харчових волокон, клітковини, вітамінів, лінолевої кислоти, мінералів. Особливу увагу приділяють клітковині, так як вона здатна зв’язувати шкідливі жири і виводити його з організму. Тому в раціоні має бути якомога більше їжі рослинного походження.

Особливості харчування при різних типах хвороби

Судинна система людини складається з безлічі різних кровоносних судин, які пронизують все тканини і органи. Тому атеросклероз поділяють на кілька видів, дієтичне харчування при яких трохи відрізняється:

  1. Атеросклероз сонних артерій. Дієта вимагає зменшити загальну кількість калорій. Концентрація розраховується залежно від ваги тіла, зростання і віку людини. Також лікарі радять періодично влаштовувати розвантажувальні дні.
  2. Атеросклероз судин нижніх кінцівок. Дієта при такому типі патології повинна містити якомога більше продуктів, що містять велику кількість вітамінів. Виключають тільки надмірне споживання вітаміну D. Також при дієті при атеросклерозі нижніх кінцівок радиться робити розвантажувальні дні, вживаючи тільки фрукти або овочі. Особливо це рекомендується людям з надмірною масою тіла.
  3. Атеросклероз серцевих судин. Дієта при такому захворюванні суворо забороняється їсти гриби, здобне випічку, сир, редиску, консерви, шоколад.
  4. Атеросклероз судин мозку. Рекомендується вживати їжу, яка добре засвоюється організмом. В меню повинно бути багато продуктів, що підвищують хороший холестерин і мають велику кількість вітамінів С, Е, В6 і В12.
  5. Атеросклероз аорти. Потрібно особливу увагу приділити їжі, що містить багато клітковини, вітамінів Е і А, фолієвої кислоти і калію.

Основні принципи дієтичного харчування ж однакові для всіх різновидів атеросклеротичної хвороби кровоносних судин.

Зразкове меню

Дні тижня сніданок обід Полудень вечеря
понеділок Запечена омлет, зелений чай Овочевий суп з рисом яблуко Тефтелі на пару з гречкою
вівторок Сирний пудинг з низьким вмістом жиру, какао перловий суп Салат зі свіжої капусти Запечена риба з картоплею
середа Вівсяна каша, фруктовий сік Суп з вермішеллю йогурт знежирений Плов з овочами
четвер Гречана каша, компот борщ яблуко М’ясні биточки на пару з овочами
п’ятниця Фруктове пюре, свіжовичавлений сік Щи зі свіжою капустою Фруктовий салат Шпинат з відвареним рисом
Субота Овочева запіканка, зелений чай Рисовий суп Нежирний сир з фруктами Тушкована куряча грудка з овочами
неділя Кукурудзяна каша, компот пісний борщ Овочевий салат Тушкована риба з картоплею

Дієта при атеросклерозі – найважливіша частина комплексного лікування судин. Ігнорувати її не можна, інакше основна терапія патології не принесе бажаного результату. Шкідливі продукти будуть зводити нанівець дію ліків, що тільки посилить перебіг атеросклеротичної хвороби.