Продукти для мозку: що потрібно їсти для гострого розуму

Коли починається розмова про харчування, жінки переважно починають обговорювати різноманітні дієти для схуднення, а чоловіки – меню для набору м’язової маси або ж смакоту, приготовані напередодні дружиною. Намагаючись стати стрункішою або сильніше, ми забуваємо їсти те, що корисно для мозку – головного комп’ютера нашого організму. Дефіцит вітамінів і мінералів в щоденному раціоні є однією з вагомих причин погіршення пам’яті і розумових здібностей в досить молодому віці. Помітивши ознаки забудькуватості і неуважності, не варто відразу ж бігти в аптеку за вітамінно-мінеральним комплексом. Просто потрібно знати, чим харчується людський мозок, і включити корисні для нього продукти в щоденне меню.

вітаміни

Всі знають, що вітаміни необхідні для нормальної роботи організму, а їх нестача викликає погіршення стану здоров’я. Однак є речовини, в яких особливо гостро потребує мозок.

Вітаміни групи B

  • В1 (тіамін) – відповідає за засвоєння вуглеводів і вивільнення енергії, потрібної для працездатності мозку в цілому і регенерації нервових клітин зокрема. Запас тіаміну необхідно поповнювати щодня, коли їмо продукти з дріжджами, а також солодкий перець, крупи, боби, картопля, рис, яєчні жовтки, субпродукти, волоські горіхи.
  • В2 (рибофлавін) – сприяє обробці зорової інформації, оскільки покращує гостроту зору та сприйняття колірної гами. Дріжджі, печінка, м’ясо, молоко, яйця, гриби, риба – джерела рибофлавіну.
  • В3 (нікотинова кислота) – має антиоксидантні властивості, а також розширює судини. При нестачі цього вітаміну людина страждає від головних болів, апатії, неуважності. Для профілактики атеросклерозу і порушень мозкового кровообігу в раціоні повинні бути присутніми горіхи, зелені овочі, печінка, куряче м’ясо, молоко, риба, гречка.
  • В5 (пантотенова кислота) – незамінний учасник синтезу ацетилхоліну, який в свою чергу допомагає нервовим центрам обмінюватися сигналами. Для запобігання склерозу і появи ознак передчасного старіння корисно їсти насіння соняшника, горіхи, яйця, субпродукти.
  • В6 (піридоксин) – цей вітамін бере участь у продукуванні гормонів, що відповідають за настрій і пам’ять, а також в синтезі гемоглобіну. Поповнення запасів піридоксину відбувається при вживанні в їжу яєць, м’яса, риби, молока, сиру, круп.
  • В9 (фолієва кислота) – необхідний елемент для регенерації клітин мозку. Особливо багаті їм продукти рослинного походження: шпинат, цибулю, авокадо, листовий салат, кольорова капуста, боби.
  • В12 (ціанокобаламін) – міститься виключно в тваринної їжі. З його участю відбувається синтез амінокислот і ДНК, створення нейронів, що відповідають за підтримання розумових здібностей. Щоб мати ясний розум у літньому віці, потрібно вживати м’ясо, субпродукти, яйця, рибу.

інші вітаміни

  • Вітамін C (аскорбінова кислота) – активний антиоксидант, що захищає нейрони від руйнування. Без нього неможливо засвоєння заліза і утворення гемоглобіну. Нормальне кровопостачання мозку благотворно впливає на увагу і пам’ять. Відомими джерелами вітаміну є цитрусові, ягоди, зелені овочі, томати.
  • Вітамін D – речовина, яка синтезується під впливом сонячних променів. Покращує засвоєння кальцію і фосфору, які є будівельним матеріалом для клітин мозку. У великих кількостях вітамін D міститься в печінці і жирі морської риби, в грибах і молоці.
  • Вітамін K – стимулює роботу судин, перешкоджає проблем зі згортанням крові. Продукти для судин головного мозку обов’язково мають в своєму складі цей вітамін. До таких належать: шпинат, петрушка, капуста, м’ясо, молоко, яйця.
  • Вітамін E – забезпечує безперебійне живлення людського мозку, запобігаючи закупорку його судин. Головний антиоксидант нашого організму в надлишку є в рослинному маслі, горіхах, листових овочах, обліписі, черешні, а також в м’ясі, яйцях і молочних продуктах.

мікроелементи

Продукти для поліпшення роботи мозку обов’язково повинні містити дуже багато речовини з періодичної таблиці Менделєєва. Хоча необхідну кількість мікроелементів, які сприяють підвищенню мозкової активності, в щоденному меню вимірюється миллиграммами, вони забезпечують хороше самопочуття і змушують голову працювати.

  • Йод – допомагає підвищити вироблення гормонів, необхідних для стимулювання мозкової діяльності. Для заповнення його запасів потрібно їсти страви з морепродуктів.
  • Магній – разом з фолієвою кислотою відповідає за розширення судин, що допомагає живити тканини мозку киснем. Його джерелами є такі овочі як буряк і капуста.
  • Залізо – необхідний елемент для утворення гемоглобіну, яке живить кров киснем. Збільшити його кількість можна, вживаючи яблука, м’ясо, гречку, квасолю.
  • Селен – антиоксидант і стимулятор розвитку мозкових клітин. Їм багате м’ясо, горіхи, морепродукти.
  • Цинк – присутній безпосередньо в складі нейронів. Міститься в м’ясі, морепродуктах, пророщеної пшениці.

Топ кращих продуктів для мозку

Проводячи тривалі дослідження, вчені довели, що книги, звичайно, потрібна їжа для мозку, однак виконання ним обов’язків суперкомп’ютера вимагає і матеріальної їжі. Існують продукти, які особливо корисні для пам’яті, уваги та розумової діяльності.

  • Червона капуста – потрапила в список за високий вміст антиоксидантів, які грають важливу роль в профілактиці хвороби Альцгеймера.
  • Курага – ці сухофрукти є джерелом аскорбінової кислоти і заліза. Кілька сушених абрикосів протягом дня здатні допомогти при аналітичному мисленні.
  • Чорниця – це не тільки ягода, корисна для зору, але і хороший противник старіння клітин мозку.
  • Тріска – північна риба, багата селеном і фосфором, поживний і смачний помічник для поліпшення настрою і підвищення працездатності.
  • Авокадо – нормалізує тиск, ніж може поліпшити здатність сприймати і обробляти інформацію.
  • Баклажани – антиоксиданти в їх шкірці перешкоджають зменшенню корисних жирів в клітинних мембранах головного мозку, мінімізуючи ризик їх пошкодження.
  • М’ясо курки – харчування для мозку, багате не тільки білком, а й вітамінами групи B, що відповідають за зміцнення нервової системи.
  • Буряк – коренеплід, який бажано їсти в сирому вигляді. Бетаїн в його складі підвищує уважність і покращує самопочуття.
  • Лосось – джерело омега-3 жирних кислот, які вміють збільшувати швидкість комунікації клітин мозку між собою.

  • Кава – найпопулярніший стимулятор мозкової активності, що допомагає підбадьоритися.
  • Ківі – недавно з’ясувалося, що всього один плід, з’їдений за день, містить добову норму вітаміну C. А це – захист від погіршення пам’яті і гальмування розумової діяльності.
  • Зелений горошок – корисний в будь-якому вигляді через високу концентрацію тіаміну.
  • Теляча печінка – джерело вітамінів груп B, про користь яких йшлося вище.
  • Мідії і інші молюски – продукти, корисні для мозку завдяки високому вмісту цинку. Цей мікроелемент стимулює діяльність зон мозку, що відповідають за пам’ять, сон і емоції.
  • Креветки – ракоподібні, під зав’язку набиті вітаміном D, нестача якого загрожує шизофренією і хворобою Альцгеймера.
  • Червона квасоля – джерело білка і вуглеводів, а також овоч, здатний нормалізувати рівень цукру в крові.
  • Виноград – якого б кольору не були його ягоди, містить епікахетін, поліфенол, що стимулює мозковий кровообіг.
  • Морська сіль – використовується для забезпечення організму йодом. Однак зберігати її потрібно правильно – не більше трьох місяців після порушення герметичності упаковки.
  • Горіхи – волоські, фундук, мигдаль, фісташки – продукція, відома ще вавилонським жерцям, своїми якостями, що поліпшують розум. У горіхах багато жирних кислот, фосфору і заліза.

  • Шавлія – ??пряна трава, яка не буде шкідливою в стравах з макаронів і риби, оскільки зміцнює нервову систему і пам’ять.
  • Морква – бета-каротин, відомий як еліксир молодості, уповільнює процеси старіння в тканинах, в тому числі мозку, підвищує еластичність шкіри. Морквяний сік – народний засіб для поліпшення зору.
  • Цільнозерновий хліб – входить в продукти для мозку через вітамінів групи В.
  • Йогурт – джерело кальцію, а також тирозину, потрібного для стимуляції нервової діяльності.
  • Журавлина – завдяки антиоксидантам – відмінний спосіб підстрахуватися від порушення кровообігу в головному мозку.

  • Горький шоколад – тільки з високим вмістом какао-бобів є джерелом магнію і глюкози.

Дізнавшись, які продукти корисні для мозку, можна скласти раціон, який змусить сіра речовина плідно працювати.