Продукти при атеросклерозі: що можна і чого варто уникати

Атеросклероз – це небезпечне ураження судин головного мозку, ніг, серця. В результаті прийому жирної їжі, сидячого способу життя, шкідливих звичок на стінках артерій відкладаються ліпідні комплекси, солі кальцію, фібринові нитки. Підібрані продукти при атеросклерозі судин головного мозку попереджають виникнення хвороби, важкі наслідки.

Як харчування впливає на освіту атеросклерозу судин

Чоловіча частина населення частіше піддається судинному атеросклерозу. У 40 років починаються прояви захворювання. Жінок хвороба наздоганяє після 50 років.

Холестерин відкладається на інтимі артерій внаслідок проблем функціонування печінки. В органі при надходженні в організм жирної їжі порушується обмін ліпідів. Печінка не встигає переробляти холестерин. Він надходить у кров, осідає на стінках судинних. Запускається каскад патологічних реакцій: накладення на ліпідні плями тромбоцитів, солей кальцію, розростання молодої сполучної тканини. Ділянка артерії стає щільним, легко руйнуються.

Вживання солодкого, кондитерських виробів, жирних продуктів позначається на зовнішності ожирінням, а всередині утворюється атеросклерозом.

Яка їжа корисна при атеросклерозі судин головного мозку та шиї

Їжа забезпечує організм енергією на день. Стіл при атеросклерозі повинен бути багатим вітамінами, мінералами, білками і вуглеводами. Бажано харчуватися невеликими порціями 5-6 р / день. Для поповнення енергетичних запасів цього вистачає.

Дробове харчування не перевантажує шлунково-кишковий тракт, тримає вагу під контролем, попереджає відкладення холестеринових бляшок. Контроль маси важливий, щоб не допустити серцевих проблем, патологію опорно-рухового апарату.

Під час вживання їжі небажано дивитися телевізор, розмовляти. Відволікаєшся – переїдаєш.

Вечеряти максимум за 2-3 години до сну.

Дозволені продукти при атеросклерозі:

  • м’ясо. Містить білки, необхідні для роботи клітин. Допускаються нежирні сорти м’яса: курка, кролик, телятина. На продукті не повинно бути шкурки, жиру. Вживайте в вареному вигляді. Заборонено смажити, перчити, додавати соуси. Приготування м’ясних страв на пару допоможе скинути зайві кілограми, нормалізує вуглеводний, ліпідний обмін;
  • квасоля знижує підвищений рівень холестерину при атеросклерозі. Рослина прекрасно замінює м’ясо. 100 грам бобів містить 22 г білка, 1,7 г жирів, 54,5 г вуглеводів. Калорійність продукту складає 309 ккал. Квасоля поживна, містить високий рівень вуглеводів і низький рівень жиру. При вживанні в їжу людина не буде одужувати, клітковина і вуглеводи подарують заряд енергії на день. Лікарі і дієтологи рекомендують щодня їсти квасолю, сочевицю, горох;
  • квашена кисла капуста при атеросклерозі використовується для очищення судин від шкідливих речовин. Містить вітаміни, мінерали: вітамін С, кальцій, залізо, калій, фосфор, йод, магній. Аскорбінова кислота впливає на дезінтоксикаційну, кровотворну функцію печінки, вбиває бактерії, віруси, приводить в тонус артерії, вени. При патології підшлункової залози, кишечника вживати обережно. Капустяні страви підвищують газоутворення, не показані при індивідуальної непереносимості;
  • атеросклеротичнеураження судин голови, шиї, нижніх кінцівок попередить систематичне вживання фініків, ліщини, арахісу. Народний рецепт для боротьби з атеросклерозом, гіпертонічною хворобою: протягом місяця їсти волоські горіхи з медом по 100 г за раз двічі в день;
  • профилактируют розвиток коронаросклероза каші. Гречана, вівсяна, рисова крупи підійдуть у вигляді дієтичного харчування для зниження ваги. Збагачують кров поживними речовинами, не дозволяють накопичуватися холестеролу;
  • не зловживати яйцями! Дозволяється їсти омлети, варені яйця тричі на тиждень;
  • їжа повинна включати необмежену кількість овочів: кабачки, капуста, зелений горошок, морква, буряк, картоплю. Корисно їсти цибулю, шпинат, петрушку;
  • кисломолочні продукти (кисле молоко, повітряний сир, ряжанка) вирішуються при атеросклерозі. Збагачують кістки кальцієм, нормалізують обмінні процеси;
  • шоколадні вироби, варення, джем допускається пару раз на місяць. Фахівці стверджують, що якісний гіркий шоколад підвищує рівень хорошого холестерину. Головна умова – не зловживати. 1 раз в тиждень кілька шматочків допускається;
  • хурма – продукт номер один при атеросклерозі. Пектин нормалізує рівень холестерину, представлений клейкою масою, приклеює його до себе і виводитися з ним через кишечник. Речовини хурми підтримують еластичність судин, профилактируют тромбоутворення;
  • сирі насіння соняшнику знижують холестерин.

Головне – виключити жирні продукти, цукор.

радимо почитати

  • Аналізи на атеросклероз судин
  • Біодобавки при лікуванні атеросклерозу
  • Перші симптоми атеросклерозу судин головного мозку

Які напої можна пити

Дозволяються вітамінізовані соки з граната, грейпфрута, винограду, яблук. Фрукти містять мало цукру, перешкоджають відкладенню холестерину, кальцію на судинах.

Грейпфрутовий, виноградний, гранатовий сік корисно пити по 50 мл тричі на день.

Сухе червоне вино розріджує густу кров, підвищує кровообіг. Прийом невеликої кількості профилактирует утворення бляшок. Вино протипоказане при хронічному алкоголізмі, високому артеріальному тиску.

Людям, віком старше 40 років, рекомендується приймати картопляний сік натщесерце щодня. За допомогою соковижималки або терки виходить сік. Пити 1 р / д протягом тижня. Періодично курс повторювати. Аналогічно вживати морквяний сік.

Шпинатовий напій має лікувальні властивості: зарядить енергією на день, не дасть застоятися крові.

Несолодкий чай з лимоном, без цукру, з медом підійде для щоденного прийому. Вживання кавових зерен доведеться виключити назавжди. Підвищує тиск, спазмує судини.

Який інформації не вистачає в статті?

  • Детальний огляд медикаментів
  • Більше практичних методів лікування
  • Інноваційні розробки в даній області
  • Кваліфіковане думку фахівця

дивитися результати

Завантаження

Які продукти викликають атеросклероз

Список заборонених страв і продуктів при атеросклеротичному ураженні судин головного мозку, аорти, серця, ніг:

  1. Булочки, листкові торти, тістечка сприяють закупорці судин, підвищують цукор крові, викликають ожиріння.
  2. Жирне м’ясо (качка, гусак, свинина, ковбасні вироби, сало, копчені продукти).
  3. Сметана, вершки, масло, сир провокують накопичення жирів в судинах.
  4. Магазинні соуси, кетчуп, майонез, гірчиця.
  5. Спиртні напої.
  6. Міцний чай, кава, капучіно, какао.
  7. Жирні сорти риби, рибні консерви, ікра.
  8. Газована вода.
  9. Грибні, м’ясні бульйони.
  10. Свіжий хліб з білої муки, краще зі житній (2 скибочки в день).

Чи можуть морепродукти бути причиною появи бляшок холестерину в судинах

Риба – продукт харчування, багатий вітамінами, мікроелементами, поліненасиченими жирними кислотами. Річкова риба містить менше білка, жиру, йоду, брому, ніж морська.

Морепродукти насичують організм безліччю поживних елементів. Рибне філе – вітамінна бомба. Оселедець, сьомга, форель, короп містять всі групи вітамінів.

Жирні рибні сорти відносяться до дозволених. Вживаючи філе, печінку, ікру риби, організм отримує лінолеву і арахідонову кислоту, що виступають будівельним матеріалом для клітин головного мозку, нервової системи.

Омега-6 зменшує шкідливий холестерин в крові, бореться з гіпертонією. Знижується ризик розвитку атеросклерозу, поліпшуються функції кровоносної системи.

Атеросклероз викликає ішемічні інсульти, інфаркти, флеботромбози. З віком системи організму зношуються під дією несприятливих чинників. Процес старіння можна сповільнити, допомогти судинам. Правильне харчування профилактирует безліч захворювань. Від їжі залежить здоров’я, рівень життя.

Багато захворювань людина не може попередити. Розвиток атеросклерозу судин головного мозку, серця профилактирует правильна дієта, виключення жирних продуктів з раціону.