Ріпа корисні властивості: протипоказання і фото, користь для організму, страви з жовтого овоча, як їдять

Раніше люди готували дуже багато страв з ріпи, наприклад, супи, каші, відвари і т. Д. Вона була дуже популярним продуктом. З давніх часів вона вважалася найбільш корисним продуктом для виведення шлаків з організму і інших мікробів. Її вирощують в городі. Картинки ріпки на увазі кулю з відростками і листям. Бувають сорти: біла, зелена, рожева, червона, жовта, чорна і безліч інших. Батьківщина цього овочу – Росія, так як саме тут її почали активно використовувати. Вона володіє масою корисних властивостей для організму людини, але останнім часом цей продукт став з’являтися на столах все менше і менше, рецепти призабуті. Її коренеплід виглядає звичайно, запасає величезна кількість поживних речовин і вітамінів. Так чому ж люди стали його рідше використовувати? Нижче ми розберемо, чим корисна ріпа для організму, і як її готувати.

Як їдять ріпу

З ріпи можна приготувати безліч різних страв. Її можна вживати в різних видах. Цей продукт вважався свого часу одним з найбільш простих у приготуванні. Їдять в основному в пареному вигляді, так як це самий популярний і самий легкий рецепт з ріпи.

Для того щоб приготувати парену ріпу, досить:

  • Взяти кілька ріпок;
  • помити;
  • почистити;
  • Потім нарізати шматочками;
  • Закинути в каструлю.

Потім потрібно налити трохи води і накрити кришкою. Все це справа відправити в духову, розігріту до 130 ° С і готувати 2 ч. Ось і все, ріпка готова. Є також багато інших більш цікавих рецептів, про які трохи нижче. Крім того, сиру ріпу можна теж вживати. Її, наприклад, можна додати в салат або просто сидіти і гризти.

Чим корисна ріпа для організму

Ще в давні часи ріпу використовували в лікувальних цілях, а також для профілактики. Використовуючи ріпу, люди лікували такі важкі захворювання, як цинга, застуда і т.д. До складу ріпи входить величезна кількість корисних речовин, але особливо багато в ньому міститься вітаміну С. На подив, його зміст в складі ріпи більше, ніж в більшості цитрусових, таких як лимон або апельсин.

У ріпі також міститься досить і інших вітамінів:

  • А;
  • РР;
  • І деякі вітаміни групи В.

На даний момент таке захворювання, як цинга, проявляється дуже рідко, проте все одно цей овоч відмінно підійде для лікування інших різних авітамінозів (нестачі вітамінів, який проявляється у вигляді захворювання). У ній також є багато макро і мікроелементів, таких як магній (підсилює міцність кісткової тканини), сірка (очищає кров, а також виводить камені з організму).

В цілому, ріпа дуже позитивно впливає на органи шлунково-кишкового тракту, так як вона виводить зайві шлаки і токсини з організму, тим самим покращуючи працездатність травного тракту, тому її також застосовували для боротьби із захворюваннями кишечника, шлунку і т.д.

Її також можна використовувати від кашлю як відхаркувальний засіб. До речі, ріпа є дієтичним продуктом. Її сміливо можна додавати в раціон людям із зайвою вагою. Варто також відзначити, що ріпа буде корисна для діабетиків.

калорійність ріпи

Не обов’язково ріпу використовувати саме, як харчовий продукт. Її також використовують, наприклад, в якості компресів. Щоб зробити компрес, необхідно відварити ріпу і зробити з неї кашу, а потім робити примочки. Такі компреси відмінно допомагають при сильних болях в суглобах. Ще застосовують лікувальні ванни з ріпи. Але перш, ніж займатися самолікуванням, варто звичайно ж поговорити з лікарем.

На подив, у ріпи є і протипоказання. Якщо багато і часто вживати цей продукт людям з різними захворюваннями, то він в деяких ситуаціях може тільки погіршити ситуацію.

В основному це стосується якраз сирої ріпи. Не варто її вживати людям із захворюваннями шлунка або кишечника, а також при захворюванні нирок і печінки. В даному випадку краще відварити ріпу, адже це дуже просто і не вимагає якихось складних дій.

В її складі приблизно таке ставлення БЖУ (білки, жири, вуглеводи) на 100 гр:

  • Білки: 1,5 гр .;
  • Жири: 0,1 гр .;
  • Вуглеводи: 6,2 гр.

В цілому, калорійність ріпи становить 32 ккал на 100 гр. Одна штука ріпи, якраз важить 100 гр. Ріпа є низькокалорійним продуктом, тому вона відмінно підходить для людей, що бажають скинути вагу. Її можна вживати скільки завгодно, але людям із захворюваннями шлунково-кишкового тракту, нирок, печінки варто обмежувати його в раціоні.

Чим корисна ріпа для чоловіків

Речовини, що містяться саме в соку ріпи, є відмінними сечогінними засобами. Сік ріпи потрібно пити по півсклянки перед їдою 3 рази на день. Також використовують і листя ріпи, з яких можна готувати майже все те ж саме (салати, супи). Дуже важливою особливістю ріпи є її сік. Сік з її коренеплодів має цілу масу позитивних властивостей.

Він являється:

  • Знеболюючим засобом;
  • Покращує стан людини;
  • Корисний при таких захворюваннях, як ревматизм і різні хвороби суглобів.

Багато продуктів позитивно впливають на статеву систему людини. Ріпа теж складається в цьому списку. Вона особливо корисна для чоловічої половини. Третина чоловіків приблизно у віці 35-40 років виявляють проблеми зі статевою активністю.

Для чоловіків в списку продуктів, які допомагають у поліпшенні статевої активності, на лідируючих позиціях стоїть саме ріпа.

Цей продукт впливає на синтез тестостерону – гормону, який в першу чергу визначає статеву активність у чоловіків. Ще однією корисною властивістю на статеву систему є те, що ріпа знижує можливість утворення жирових бляшок на судинах, що означає поліпшення кровопостачання багатьох органів, в тому числі і статевих. Також в древніх джерелах зазначено, що насіння ріпи використовували під час повної статевої дисфункції.

Страви з ріпи жовтої

Є величезна кількість рецептів з жовтої ріпи. Про те, які страви можна приготувати з ріпи, докладніше нижче. Наприклад, салат, як найбільш простий рецепт з сирої ріпою. У цей салат можна додати ще багато корисних овочів.

А саме таких, як:

  • морквина;
  • Цибуля;
  • яблука;
  • І, звичайно ж, зелень.

Для заправки салату, відмінно підійде сметана, але можна використовувати і рослинне масло. Ріпа, запечена з яблуками в духовці, має стандартний рецепт приготування. Для початку, варто очистити яблука і ріпу від шкірки, потім нарізати скибочками і по черзі викласти на деко для запікання. Все це посолити і поперчити, а при бажанні полити вином. Потім відправляємо це все в духовку (220 ° С) на пів години. Неймовірно смачна тушкована яловичина з ріпою – для приготування цієї страви, треба буде трохи напружитися, але воно варте того. Отже, на сковорідці з маслом обсмажити цибулю і бекон. Потім на цій же сковороді обсмажити яловичину хвилин 10 шматочками. Потім повертаємо на сковороду обсмажену цибулю і бекон. Потім в сковороду додати вино і довести до кипіння. Після цього додати бульйон і томатну пасту. Довести знову це до кипіння, потім знизити вогонь і тушкувати 1,5 ч. Тепер настає пора ріпи. Її потрібно почистити, порізати шматочками і закинути в сковорідку. Гасити ще хвилин 15. Пюре з ріпи – тут все дуже просто. Для початку потрібно відварити ріпу, потім зробити з неї пюре, роздавлюючи її. І все, можна їсти. При бажанні можна, додати молоко, але саме по собі пюре мені здається краще. Тушкована ріпа з гарбузом – очистити і нарізати шматочками. Ці шматочки закинути в каструлю, додати чайну ложку рослинної олії і склянку окропу. Варити ріпу хвилин 10 і після цього додати шматочки гарбуза. І ще 10 хв варити на легкому вогні. За 5 хв до готовності додати сіль і, за бажанням, перець.

Жовта ріпа: корисні властивості (відео)

На жаль, в наш час ріпка вже не настільки популярна, але як відомо, в ній міститься просто величезна кількість корисних речовин, які надають просто неймовірний вплив на організм, тому користь неоціненна. Єдиним, мабуть, мінусом ріпи є час її приготування в деяких рецептах. Але, що варто витратити цей час, якщо людина дорожить своїм здоров’ям. В якості альтернативи ріпі, можна використовувати редьку. Обидва продукти мають сімейство капустяних. Редька відрізняється від ріпи формою, кольором, інший смак і трохи рецептами, але в цілому, корисні властивості цих 2 продуктів схожі.