Чорнослив при підвищеному холестерин

Надмірна кількість шкідливого жиру в крові негативно відбивається на стані судин, викликаючи розвиток атеросклерозу. Для зниження рівня поганих ліпідів пацієнтам потрібно дотримуватися дієти, яка передбачає відмову від деяких продуктів. Чи можна включати в меню чорнослив при підвищеному холестерин?

склад

Чорнослив є корисним сухофруктом, застосовуваним просто для їжі або з метою запобігання і лікування деяких патологічних станів організму. Цілющий ефект досягається завдяки наявності в складі таких речовин як клітковина, вітаміни групи В, К, лимонна кислота, дубильні компоненти, мінерали, цукри.

Увага! Чорнослив має в своєму складі цукор і велика кількість калорій. Тому вживати його людям з надмірною масою тіла і на цукровий діабет потрібно з особливою обережністю.

цілющі властивості

Чорнослив не тільки має приємний смак, але і робить благотворний вплив на організм. Сухофрукт допомагає в наступному:

  • Нормалізує перистальтику кишечника.
  • Стабілізує обмінний процес речовин.
  • Попереджає розвиток захворювання серця і судин.
  • Знищує патогенні мікроорганізми.
  • Стимулює діяльність головного мозку.
  • Покращує стан шкіри.
  • Дозволяє уникнути зниження гостроти зору.
  • Запобігає запори.
  • Виводить шлаки з організму.

Завдяки такому багатогранному лікувальній дії чорнослив рекомендують включати в раціон не тільки хворим, а й здоровим людям. Це допоможе запобігти виникненню патологічних процесів в організмі.

Вплив на холестериновий рівень

Чорнослив при збільшенні холестерину в крові рекомендується вживати, так як він допомагає знизити вміст поганих жирів в крові. Вплив продукту на ліпіди здійснюється наступним чином: волокна сухофрукти допомагають швидше вивести жовчні кислоти з організму.

В результаті печінка починає активно виробляти нові кислоти, на що витрачається багато холестерину. Це призводить до зменшення рівня ліпідів в крові. Також зниження концентрації поганих жирів відбувається під впливом пропіонової кислоти. Вона уповільнює процес синтезу шкідливого холестерину в печінці.

способи застосування

Чорнослив при підвищеному холестерин дозволяється просто їсти або додавати в салати, м’ясні страви, випічку. Щоб знизити рівень холестерину в крові, лікар радять вживати наступне: сухофрукт пропустити через дрібну тертку, додати до нього трохи меду.

Їсти засіб потрібно щодня по 3 великі ложки за півгодини до їди. Зберігати отриману масу в холодильнику.

Дієтичні рецепти на основі чорносливу

Пацієнтам з високим вмістом поганих жирів можна готувати з застосуванням чорносливу різні страви. Варіантів досить багато, що дозволяє підібрати рецепти на будь-який смак.

Багато людей вважають за краще пити ягідний коктейль. Для приготування потрібно замочити у воді 8 чорнослив на пару годин. Після цього воду злити, додати до сухофруктів 200 г чорниці і пропустити через блендер. Залити отриману масу знежиреним йогуртом і додати трохи нежирного сиру. За бажанням можна додати цукрозамінник для більш солодкого смаку і горіхи.

На вечерю пацієнти можуть порадувати себе курячою грудкою з чорносливом. Для цього знадобиться 1 кг м’яса порізати на порційні шматочки, подрібнити 200 г сухофруктів, залити все це 200 мл овочевого бульйону, додати порізану цибулю і тушкувати до готовності. Сіль і перець класти на свій розсуд, але при підвищеному холестерин не варто переборщувати з сіллю.

Протипоказання

Чорнослив – корисний продукт, але в деяких випадках він здатний завдати шкоди організму. Забороняється використовувати сухофрукт при наявності наступних патологічних станів:

  1. Рідкий стілець.
  2. Цукровий діабет.
  3. Індивідуальна непереносимість.
  4. Камені в нирках.

З обережністю вживати чорнослив необхідно людям, що страждають надмірною масою тіла. Це пояснюється тим, що фрукт володіє великою кількістю калорій. При наявності зайвої ваги дозволяється їсти не більше 50 г в день. Також не слід споживати чорнослив при грудному вигодовуванні, так як є високий ризик розвитку діареї у малюка.

Як вибрати сухофрукт?

Для отримання максимальної користі від чорносливу слід вибирати якісний продукт. Зараз багато недобросовісних продавців, що випускають на прилавок товари, які неправильно зберігалися або непридатні для їжі в зв’язку з закінченням терміну придатності.

При виборі продукту потрібно враховувати наступні моменти:

  1. Наявність чорного кольору плодів, який переливається блискучим відтінком. Якщо у чорносливу є синій або коричневий колір, значить він був схильний до гліцеринової обробці. В цьому випадку його можна їсти, але перед вживанням рекомендується замочити у воді на 30 хвилин і добре промити.
  2. М’яка, пружна консистенція плодів. Якщо натиснути на чорнослив, на ньому не повинно залишитися ніяких вм’ятин.
  3. Солодкий смак, віддає трохи кислинкою. При наявності гіркуватого присмаку купувати продукт не варто.

Варто звернути увагу і на те, де був проведений сухофрукт. Найякіснішим вважається товар, випущений в Каліфорнії.

Чорнослив і холестерин відмінно поєднуються один з одним. Регулярне споживання продукту дозволить пацієнтам підтримувати ліпідний показник в нормі, а також налагодити загальний стан здоров’я.