Шоколад для мозку: користь від продукту для роботи ЦНС

Хочете знайти смачні ласощі, корисне для вашого мозку? Шоколад очолює все списки корисних продуктів для організму, в тому числі він сприяє активізації мозкової діяльності, покращує пам’ять і здатність до навчання. Чому це так? Який шоколад краще для мозку?

9 причин їсти шоколад

Чи допомагає шоколад поліпшенню роботи мозку? Такий ефект був доведений вже неодноразово. Але в чому полягає його дію? Який вплив це ласощі надає на головний мозок? Нижче ви дізнаєтеся 9 причин, які переконають вас їсти темний шоколад кожен день:

  1. Це джерело щастя. Вживання справжнього шоколаду сприяє виділенню ендорфінів і триптофану. Ці речовини притупляють біль, підвищують настрій і викликають стан щастя. Також солодкість містить фенілетиламін – речовина, яка надає на мозок такий же вплив, як перша закоханість.
  1. Споживання даного продукту підсилює приплив крові в мозок. Завдяки цьому поліпшується пам’ять, збільшується швидкість прийняття рішень, уважність. Людям у віці споживання шоколаду може допомогти боротися з віковим зниженням розумових здібностей. В результаті одного експерименту, коли в школі кожен день дітям давали стакан гарячого шоколаду, було доведено, що це покращує короткочасну пам’ять на 30% і допомагає швидше приймати рішення.
  2. Його споживання захищає від шкідливої ??дії вільних радикалів. 20% споживаного кисню доводиться на мозок, тому він найбільше піддається впливу вільних радикалів (молекули кисню, які впливають на клітини подібно до того, як кисень діє на метал, провокуючи корозію). Прикладом дії вільних радикалів можна вважати потемніння м’якоті розрізаних фруктів, наприклад, яблук. Антиоксиданти, які є в шоколаді, заважають негативним процесам в мозку.
  3. Поліпшується пам’ять, концентрація, здатність до навчання. Такий вплив надають флавоноїди, які скупчуються в окремих частинах мозку у великій кількості, зокрема в гіпокампі. Ще одна речовина, яке теж сприяє поліпшенню концентрації і підвищує настрій – кофеїн. Дійсно, в шоколаді він є, але в меншій кількості, ніж в каві, тому заважати заснути він не буде.
  4. Відмінний спосіб боротися зі стресом. Заспокійливого ефекту можна домогтися за рахунок магнію. Ця речовина дуже потрібно людині, але в нашому раціоні його, як правило, не вистачає. Шоколад – один з тих продуктів, де магнію міститься найбільше. Саме тому багато хто любить їсти саме шоколадки в стресових ситуаціях, також він допомагає боротися з безсонням.

  1. Допомагає «втихомирити» апетит. На жаль, це стосується тільки гарного чорного шоколаду, дешевими солодощами вгамувати апетит не вийде. Він знижує тягу до шкідливої ??їжі, допомагає менш болісно перейти на здорове харчування. Багато їдять його, щоб схуднути. Невелика порція значно знижує апетит.
  1. Профілактика хвороб мозку. Саме темний шоколад стає відмінним способом боротися з віковими проблемами, пов’язаними з мозковою діяльністю. Споживання цих ласощів значно знижує сприйнятливість клітин до інсульту. Літній людині буде корисно балувати себе 50 г цієї солодощі кожен день. Він може звернути назад руйнування мозкових клітин. Також у тих, хто вживає цю солодкість, рідше проявляється маразм, пам’ять залишається колишньою навіть на схилі літ.
  1. Допомагає підтримувати потрібний рівень кишкових бактерій. Як це не дивно, але гармонійний баланс лактобактерій і біфідобактерій в кишечнику сприяють захисту мозку від вільних радикалів. Ці речовини виконують роботу антиоксидантів, що і допомагає домогтися подібного результату. Можна сказати, що даний продукт грає роль пробіотиків і допомагає підтримувати стабільний рівень поганих і хороших бактерій.
  2. Чим більше шоколаду, тим розумніша. Хоч це і звучить як жарт, але вчені помітили дивну статистику. Чим більше в країні середній показник його споживання, тим більше там лауреатів нобелівської премії! Такі результати дослідження опублікував шановний Журнал Медицини Нової Англії. Можливо, це пов’язано з тим, що шоколад покращує мозкову активність, пам’ять, концентрацію, ніж допомагає швидше навчатися. Ще один цікавий факт: темний шоколад просто обожнюють генії!

Чорний або молочний?

Але за рахунок чого шоколад впливає на мозок? Звичайно, вся справа в какао. Його зерна містять речовину під назвою флаванол. Він стимулює приплив крові до мозку і прискорює його діяльність.

Який шоколад корисніший для мозку, молочний або чорний? З цього приводу було проведено ціле дослідження, в якому брало участь 30 жінок і чоловіків від 18 до 25 років. Рівень інтелекту у всіх був приблизно однаковим, так і якимись особливими здібностями ніхто з них не мав.

Експеримент почався з того, що кожному дали з’їсти шматочок гіркого шоколаду (40-50 г) і стежили за реакцією мозку. В середньому, рівень розумових здібностей збільшувався на 62-67%. Такі результати вразили навіть самих дослідників. Ефект від шоколаду тривав близько 3-4 годин, перший спад спостерігали вже через годину.

Далі, в ході дослідження групі випробовуваних запропонували такий же шматочок молочного шоколаду. В результаті мозкова діяльність покращилася лише на 20-25%, а ефект тривав всього 2 години.

Вся справа в Флаваноли. У чорному шоколаді цієї речовини набагато більше. Більш того, молоко, яке входить до складу молочної плитки ласощі практично повністю блокує частки флаванола, а за збільшення мозкової активності, у випадку з молочним шоколадом, відповідають вуглеці.

На закінчення

Чи корисний шоколад для мозку? Звісно так! З його допомогою можна стимулювати мозкову активність, підняти собі настрій і навіть поліпшити зір. Щоб досягти результату, досить дозволити собі всього 40-50 г цих ласощів кожен день. Така кількість не зашкодить фігурі, а ви будете почувати себе щасливими і повними енергії!