Що таке цикорій, ніж він корисний для здоров’я чоловіків

Цикорій – багаторічна лікарська рослина сімейства айстрових. У перший рік життя рослина утворює товстий корінь (технічно – коренеплід), на другій – високе стебло, найчастіше з блакитними квітами. Хоча в Середземномор’ї цикорій зустрічається в дикій природі, в Росії в культурі його стали розводити тільки в 19-му столітті. Самі великі посадки знаходяться в Ярославській області. Сьогодні культивують два різновиди – цикорій звичайний і ендивій (салатний вид).

Корисні властивості рослини використовуються в народній медицині.

1
Особливості

У цикории звичайному використовуються і листя, і коріння рослини. Вони корисні для чоловіка, т. К. Входять до їх складу речовини покращують кровообіг. Рослина буває двох видів:

  1. 1. радіччіо (червоний цикорій, звичайний) використовують в основному для салату.
  2. 2. Ендівій (салатний) – різновид з білими листям. Чим блідіше лист, тим менше в ньому гіркоти, як і корисних речовин.

Зазвичай в магазинах можна зустріти або листя цикорію, які використовуються для салату, або порошок рослини, розчинний напій. Тому квітки, корінь і стебла доведеться заготовляти самостійно. З останніх роблять корисний сік.

Рекомендуємо

Користь і протипоказання м’ятного чаю для чоловіків

2
Хімічний склад

Користь цикорію для здоров’я обумовлена ??його хімічним складом, до якого входять безліч вітамінів і мінеральних речовин. Одним з найбільш корисних компонентів є інулін.

Корінь рослини на 60% складається з цього полісахариду. Інулін являє собою харчове волокно, яке сприяє нормалізації обміну речовин, покращує роботу травної системи. Ферменти в шлунку не можуть розщепити інулін. Але він перетравлюється в кишечнику під впливом лактобактерій, будучи для них живильним середовищем. Останні захищають організм від вторгнення патогенних мікроорганізмів, тому інулін запобігає дисбактеріоз та інші захворювання, викликані браком лактобактерій.

У сирому корені цикорію міститься всього 23% інуліну, в той час як у висушеному – до 68% цієї речовини і близько 20% припадає на фруктозу.

У листі цикорію також міститься багато корисних речовин:

  • Залізо бере участь в процесі кровообігу і насичення організму киснем.
  • Аскорбінова кислота підвищує імунітет і зміцнює здоров’я.
  • кальцій необхідний кісткам.
  • Калій та магній нормалізують роботу серцево-судинної системи.

До складу рослини також входять органічні кислоти, дубильні речовини, пектин, ефірні масла. Такий набір речовин характерний для будь-якого салатного овоча. Але цикорій сам по собі має гірким смаком через наявність двох компонентів – лактукопікрін і глікозиду інтібін.

Рекомендуємо

Яка користь петрушки для чоловіків: найефективніші рецепти і протипоказання

3
Корисні властивості

Цикорій має сечогінний ефект, що робить його корисним при лікуванні захворювань нирок та урологічних патологій. У народній медицині вважається, що рослина корисно при кишкових розладах, діє як жовчогінний засіб, і тому необхідно при хворобах печінки (гепатиті і цирозі, але тільки після консультації з лікарем). Офіційна медицина підтверджує ці дані численними дослідженнями.

Корінь сприяє не тільки поліпшенню кровообігу, а й розширенню судин, що дозволяє використовувати його для лікування еректильної дисфункції у чоловіків після 50 років. Корисний для людей з ішемічною хворобою серця, тахікардією, атеросклерозом. Вітамін В, що міститься в коренях і листках, покращує когнітивні здібності і роботу мозку.

На основі соку цикорію готують прохолодні напої, корисні для здоров’я. Вони вгамовують спрагу, але не викликають набряків і підвищеного потовиділення.

Рекомендуємо

Користь і шкода зеленого і ріпчастої цибулі для чоловіків

3.1
Напій з кореня цикорію

Напій з цикорію найчастіше випускається у вигляді розчинного порошку. Але в продажу також можна знайти згущений цикорій і обсмажений корінь.

Деякі люди вважають, що будь-який розчинний напій приносить шкоду. Але корінь цикорію попередньо обсмажують, що допомагає зберегти його властивості, потім висушують і подрібнюють до стану порошку. Ніяких консервантів і барвників в ньому немає. Те ж стосується і згущеного цикорію – це водний екстракт з коренів рослини.

У складі немає кофеїну, тому можна пити такий засіб при артеріальній гіпертонії (оскільки не підвищується тиск), мігрені, серцево-судинних захворюваннях. Замінник кави рекомендують при цукровому діабеті з-за наявності в складі інуліну.

Розчинна продукт радять вживати при виразковій хворобі шлунка, дисбактеріозі, гастриті, інших кишково-шлункових захворюваннях.

4
Протипоказання

Вживання напою з обережністю необхідно при варикозному розширенні вен або геморої, оскільки він підсилює кровообіг. Якщо у людини є алергія на полин, то така ж реакція виникає і на інші астрові, в тому числі і цикорій.

5
рецепти

Популярні рецепти на основі цикорію:

рецепт застосування показання
  1. 1. 1 ст. л.сухіх подрібнених коренів заливають склянкою окропу.
  2. 2. Суміш витримують на водяній бані близько 30 хвилин, закривши ємність кришкою.
  3. 3. Засіб охолоджують.
  4. 4. Проціджують через два шари марлі
Приймають по 100 мл на день за півгодини до їди Застосовують для лікування гастриту, коліту, інших захворювань травної системи. Завдяки сечогінним властивостям, відвар корисний для терапії урологічних патологій

1 ст. л. свіжовіджатого соку розводять молоком до смаку

Приймають внутрішньо за один раз Такий засіб добре допомагає від недокрів’я і анемії
  1. 1. 2 ст. л.сухіх подрібненого листя і стебел цикорію засипають в термос.
  2. 2. Заливають 2 склянками окропу.
  3. 3. Залишають на дві години.
  4. 4. Проціджують
Застосовують в якості примочок (накладають на уражені місця щодня, до поліпшення стану) При фурункулах, екземі, інших шкірних проблемах
  1. 1. Віджимають рідина з стебел і листя.
  2. 2. Змішують в рівних пропорціях з соками моркви і петрушки
П’ють щодня по склянці Засіб допомагає поліпшити зір

Культурний цикорій рекомендується включати в повсякденний раціон, але попередньо вимочувати його або піддавати тепловій обробці, щоб позбутися від гіркуватості. Досить опустити листя в окріп буквально на хвилину, злити воду, і після цього їх можна додавати в салати, супи, страви з м’яса і пасти.

У сирому вигляді рослина можна додавати тільки в салати, але тільки в поєднанні з іншою зеленню, щоб перебити гіркоту. Коріння попередньо обсмажують.