Як виростити кабачки?

Кабачки – смачний і корисний продукт, який, до того ж, досить легко вирощувати. Але навіть в цьому нескладному процесі є свої нюанси. Давайте дізнаємося, які саме.

Як виростити хороший урожай кабачків?

Кожен дачник хоче, щоб на його ділянці росли найбільші, смачні і красиві овочі. Але іноді, щоб отримати хороший урожай, потрібно піти від зворотного і знайти причину того, чому рослини плодоносять погано. На прикладі кабачків розібратися з цією проблемою просто. Ось основні чинники, що негативно впливають на урожай:

Кліматичні та погодні перепади

Якщо літо видалося посушливим або, навпаки, дощовим, розсада може відчувати стрес і розвиватися не в повну силу свого потенціалу. Також холодна погода впливає на процес запилення: комахи не встигають опиліть суцвіття, і ті опадають, що не утворивши зав’язі.

Як виправити?

При наявності мінімального досвіду можна опиліть посадки вручну. Щоб заманити запилюють комах, кабачкову розсаду обприскують слабким медовим розчином.

Бідний склад грунту, закислення

Якщо на ділянці від початку неродючий грунт, який не був попередньо скопати і удобрений перед посадкою, не варто очікувати буйного врожаю.

Як виправити?

У період вегетації кабачків проводиться не менше трьох основних підгодівлі. Про те, як і чим удобрювати грунт, ми розповімо нижче.

Поганий підбір посадкового матеріалу

При посіві неоткаліброванних насіння, які не пройшли мінімальну термічну обробку або стратифікацію, плодоношення часто буває мізерним і малорозмірних.

Як виправити?

Ретельно відбирайте насіння під посадку, орієнтуючись на розмір, форму, щільність і колір оболонки. Не нехтуйте процедурою замочування і попереднього знезараження.

Висадка на невідповідному місці

Якщо на ділянці грунтові води закладені занадто високо, коренева система рослини відчуває себе некомфортно, що відбивається на врожайності. Також кабачки погано ростуть на грядках, які дісталися їм після гарбуза, огірків і патисонів.

Як виправити?

Організація високих грядок допоможе знизити негативний ефект впливу грунтових вод. Хороші результати принесе висадка кабачків на грунті відразу після цибулі, моркви, помідорів, бобових і редиски.

Дефіцит освітлення і тепла

Кабачок – світлолюбний і теплолюбний овоч. Якщо йому не забезпечені відповідні умови, його розвиток пригнічується.

Як виправити?

Висівайте розсаду в зоні, захищеної від сильного вітру. Підійде територія біля паркану або великих будівель. Не розміщуйте грядки під деревами або навісом.

вибираємо насіння

Якщо ви хочете отримати насіннєвий матеріал самостійно, для відбору беріть тільки добре розвинені плоди, які мають всі зовнішні характеристики, властиві своєму сорту. Забарвлення повинна бути насиченою і рівною, типовою для даного типу. Пошкодження, плямуючи, згнилі або запліснявілі ділянки не допускаються.

Щоб дбайливо зібрати насіння, кабачок висушується. На готовому овоче шкірка настільки тверда, що на ній не залишається слідів, навіть якщо провести нігтем. Правильно висушити плід слід в сухому вентильованому приміщенні. Зазвичай на дозрівання потрібно від 30-ти до 50-ти днів.

Недоспевшій овоч також годиться для отримання насіння, але в цьому випадку схожість буде значно нижче. Для вилучення зерен розріжте кабачок наполовину і зберіть насіння вручну. Зробити це важко, так як вони досить слизькі, але мити їх поки не можна. Просушіть отриманий посівний матеріал в сухому притіненому місці. Якщо насіння занадто довго залишаються вологими або перегріваються, це відіб’ється на їх здатності до сходів.

Посадка насіння кабачків у відкритому грунті

Якщо потрібно зібрати овочі для зимового зберігання, можна не перевантажувати себе з розведенням розсади і сіяти кабачки відразу в грунт. Кращим періодом для такого завдання стане останній місяць весни і початок червня включно. Грунт повинна добре прогрітися, інакше насіння загинуть або дадуть слабкі сходи. Ретельно скопайте землю і удобрити відповідно до її початковим складом. Якщо у вас торфовища, додайте перегній, компост і відро суглинку. Пісковики «розбавляються» дерном, торфом, тирсою. А якщо на ділянці суглинки або глиниста земля, необхідно внести торф, пісок і перегній.

З урахуванням зразкових термінів висівання насіння, ділянка готується до кабачків заздалегідь. На це може знадобитися від кількох днів до кількох тижнів. Висаджуйте насіння з дистанцією, так як кущ буде розростатися. Відстань між грядами має становити не менше 1,5 м. Обов’язково проводяться регулярна прополка, розпушування після поливу і внесення добрив.

Полив і добриво

Зростаючі в відкритому грунті кабачки поливаються тільки теплою водою, температура якої не нижче +20 градусів Цельсія. Буде краще, якщо вода відстоїться кілька діб і прогріється під сонцем. Холодний полив спровокує загнивання коренів і поява хвороб, таких як борошниста роса, біла і сіра гниль, бура плямистість.

Часте зволоження грунту не рекомендується, земляний кому між поливами повинен просохнути. У жаркий сезон досить 2 – 3 поливів в тиждень. Коли часто йдуть дощі, скорочуйте процедури в міру необхідності.

Якщо кабачки ростуть в кислому ґрунті, це не критично, але може позначитися на обсязі врожаю. Кислотність знижується вапнуванням. Для цього застосовують безпосередньо вапняну муку або гашене вапно. Також підійдуть торф’яна або деревна зола, доломітове борошно і подрібнений крейда.

Сам стан овочів підкаже, яка підгодівля їм необхідна. Численні лінії, смужки і штрихи на шкірці – сигнал про дефіцит бору. Значить, необхідно застосовувати препарати, що мають у складі даний елемент. Гниття плода може вказувати на нестачу йоду. Якщо форма кабачка занадто заужена в середині, це ознака недостатності кальцію в грунті. Плоди з потовщеним кулястим кінцем потребують підгодівлі калієм. Відповідно до цих рекомендацій готуйте різні за складом удобрювати розчини для ваших посадок.

Періодичність проведення підгодівлі:

  1. До освіти суцвіття;
  2. Під час бутонізації;
  3. У період плодоношення.

Кабачки добре реагують на органіку. Досить поливати під корінь посадку розчиненим у воді коров’яком (500 мл на відро води). Пропорції вибираються помірні: одного літра вистачить на кущ. Часто добрива розкидаються по грядках в сухому вигляді (пташиний послід, торф, перегній та ін.) Або просто використовуються як мульча. Відмінний ефект дає полив розчином нітрофоски (1 ст. Ложка на 3 – 5 літрів).

Позакореневе підживлення проводиться розчином сечовини. Можна застосовувати і натуральні компоненти, наприклад, настій з лушпиння цибулі.

Як виростити розсаду кабачків в домашніх умовах?

Вирощування кабачкової розсади провести нескладно, але спочатку зібрані насіння перевіряються на якість схожості. Секрет в тому, що обидва ці процеси можна проводити паралельно.

  • Візьміть невелику кількість тирси і тричі пропарьте їх окропом. Процедура розбивається на три прийоми з перервою в півгодини кожен;
  • Тирса засипаються в «гнізда» рассадного контейнера. Насіння висаджуються на відстані 1,5х3 см;
  • Засипте посадку зверху ще одним шаром тирси і щільно утрамбувати. Тара з сіянцями ставиться в тепле місце (не нижче +23 ° C).

Коли на поверхні з’являться паростки, визначається відсоток схожості розсади. Якщо він дорівнює 9:10, це високий показник, який свідчить про якість насіння.

Зміцнілі паростки можна пересадити в торф’яні горщики, заповнені грунтом. Коли розсада набере кілька пар листя, її переносять у відкритий грунт.

Особливості вирощування кабачків в теплиці

«Літня гарбуз» оптимально підходить для розведення в тепличних умовах. Це невибаглива рослина, тому при прискоренні активізації його зростання можна домогтися дійсно вражаючих результатів. але є певні умови, яких необхідно дотримуватися:

  • Полив проводиться нечастий, але рясний. В осінній сезон (з кінця квітня) частота поливу збільшується;
  • Кабачкам не потрібен високий рівень вологості в повітрі. Для цього в парнику постійно проводять провітрювання. Однак не можна допускати протягів, так як перепади температур і холодне повітря пригнічують розвиток розсади;
  • У теплиці підгодівля кабачків проводиться кожні 10 діб. Використовують як мінеральні препарати, так і розведені у воді органічні добрива (коров’як, кінський гній і ін.);
  • Кабачкові кущі не треба прищипувати або формувати;
  • Густі посадки прорізаються в середині листя для того, щоб запилюють комахи отримували доступ до суцвіттям;
  • Для зниження випаровування вологи з субстрату його мульчують тирсою або торфом;
  • Після припинення нічних і ранкових заморозків рама з парника забирається.

Урожай кабачків в теплиці теж потрібно збирати за особливою схемою:

  • Для збору годяться плоди, які мають в довжину трохи менше 20-ти, а в діаметрі – не менше 8-ми сантиметрів;
  • За тиждень до збирання полив повністю зупиняється;
  • У розпал плодоношення збірка проводиться не рідше, ніж кожні 2 дні;
  • Слабкі і деформовані плодові тіла видаляються, щоб не заважати вегетації куща. Також прибираються переспілі овочі;
  • У кабачка ніжна структура, тому при зборі потрібно діяти обережно, намагаючись не пошкодити шкірку.

Коли пересаджувати у відкритий грунт?

Готовність розсади до пересадки у відкритий грунт залежить від двох чинників: сорт і кліматична зона. По термінах дозрівання виділяють наступні сорти кабачків:

  • Ранні – Білий лебідь, Зебра, Грибовський, Белоплодний;
  • Середні – Нефрит, Куанда, Макаронний;
  • Пізні – Горіховий, довгоплідних і ряд гібридів.

Залежно від регіону та географічної широти розсаду висаджують:

  • Теплі райони (до Поволжя) – на початку червня;
  • Середня смуга і Урал – перша декада липня;
  • Далекий Схід, Сибір – серпень.

Врахуйте, що для пророщування розсади насіння висіваються за місяць до передбачуваної пересадки в грунт.